Мастен аденит

Sebaceous adenitis или така нареченият “мастнен аденит” е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува мастните жлези в кожата. То се характеризира с възпалителна реакция на мастните жлези, с лющене, алопеция и може да протече със или без сърбеж. Стандартните пудели, акити, визли и самоеди са по-склонни от други породи да развият това състояние. Някои породи могат да проявяват признаци на мастен аденит по различни начини. Например: При стандартни пудели се наблюдава обезцветяване и “изправяне” на козината , лющене и алопеция. Самоедите са склонни да развиват плаки от люспи.

 

 

 

 

 

Акитите могат да имат по-обширна алопеция, себорея и дори дълбок бактериален фоликулит и фурункулоза. Те също могат проявяват системни признаци на неразположение, загуба на тегло, особено ако има тежка вторична инфекция. Унгарски визли и други породи с къса козина имат мултифокални, пръстеновидни  области на алопеция и фино бяло лющене, което се появява прогресивно над горната част на главата, ушите и гръбначния ствол. 

Мастният аденит може да се появи и при зайци и рядко при котки.

Унищожаването на мастните жлези води до намаляване на себума (секрета който произвеждат мастните жлези, разположени в дермата на кожата) за покриване на косъма и инфундибулума на космения фоликул. Това впоследствие води до хиперкератоза, запушване на фоликула и слабост в косъма, което води до  алопеция.
Механизмът за унищожаване на мастните жлези е неясен, но Т-клетъчно медиирано разрушаване на мастните жлези, генетични фактори и дефекти в липидния метаболизъм са замесени.

 

 

 

 

 

 

Трябва да се предприемат редица изследвания – кожни остъргвания, трихография , гъбична култура, хематология, биохимия и хормонални изследвания, за да се изключат или отстранят други причини за лющене, образуване на корички и алопеция, в зависимост от анамнезата и други клинични признаци.

Най-точната диагностика е хистопатологичното изследване (чрез кожна биописия) 

Лечение

Има няколко възможности за лечение на мастния аденит. Лечението е насочено към подобряване на състоянието на козината, като се опитва да спре прогресията на разрушаването на мастните жлези и премахването на прекомерния налеп. Терапията е локална и системна, много зависи от симптомите и степента на заболяването.

Собствениците на кучета с диагноза мастен аденит трябва да са наясно, че това е заболяване, което обикновено изисква лечение през целия живот и може да стане прогресивно, но с повече постоянство и отдаденост четириногият им приятел  може да води нормален начин на живот. 

В нашата практика сме се сблъсквали не веднъж с това заболяване. Ще ви представим час от пациентите ни.

 

 

 

 

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.