Sebaceous adenitis или така нареченият “мастнен аденит” е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува мастните жлези в кожата. То се характеризира с възпалителна реакция на мастните жлези, с лющене, алопеция и може да протече със или без сърбеж. Стандартните пудели, акити, визли и самоеди са по-склонни от други породи да развият това състояние. Някои породи могат да проявяват признаци на мастен аденит по различни начини. Например: При стандартни пудели се наблюдава обезцветяване и “изправяне” на козината , лющене и алопеция. Самоедите са склонни да развиват плаки от люспи.

 

 

 

 

 

Акитите могат да имат по-обширна алопеция, себорея и дори дълбок бактериален фоликулит и фурункулоза. Те също могат проявяват системни признаци на неразположение, загуба на тегло, особено ако има тежка вторична инфекция. Унгарски визли и други породи с къса козина имат мултифокални, пръстеновидни  области на алопеция и фино бяло лющене, което се появява прогресивно над горната част на главата, ушите и гръбначния ствол. 

Мастният аденит може да се появи и при зайци и рядко при котки.

Унищожаването на мастните жлези води до намаляване на себума (секрета който произвеждат мастните жлези, разположени в дермата на кожата) за покриване на косъма и инфундибулума на космения фоликул. Това впоследствие води до хиперкератоза, запушване на фоликула и слабост в косъма, което води до  алопеция.
Механизмът за унищожаване на мастните жлези е неясен, но Т-клетъчно медиирано разрушаване на мастните жлези, генетични фактори и дефекти в липидния метаболизъм са замесени.

 

 

 

 

 

 

Трябва да се предприемат редица изследвания – кожни остъргвания, трихография , гъбична култура, хематология, биохимия и хормонални изследвания, за да се изключат или отстранят други причини за лющене, образуване на корички и алопеция, в зависимост от анамнезата и други клинични признаци.

Най-точната диагностика е хистопатологичното изследване (чрез кожна биописия) 

Лечение

Има няколко възможности за лечение на мастния аденит. Лечението е насочено към подобряване на състоянието на козината, като се опитва да спре прогресията на разрушаването на мастните жлези и премахването на прекомерния налеп. Терапията е локална и системна, много зависи от симптомите и степента на заболяването.

Собствениците на кучета с диагноза мастен аденит трябва да са наясно, че това е заболяване, което обикновено изисква лечение през целия живот и може да стане прогресивно, но с повече постоянство и отдаденост четириногият им приятел  може да води нормален начин на живот. 

В нашата практика сме се сблъсквали не веднъж с това заболяване. Ще ви представим час от пациентите ни.

 

 

 

 

 

Умения

Публикувано на

05.01.2022

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.