Ветеринарни грижи за малкото кученце 

Говорихме си много за дома и за първите стъпки с бебе кученце, но не сме обърнали внимание на най-важното: неговото и вашето здраве от медицинска гледна точка. 

Днес ще разгледаме кои са стъпките и препоръките, които ще ви гарантират именно това.

И така! Най-накрая настъпи вълнуващият ден, който сте очаквали от месеци, а може би дори от години. Новото ви кученце е готово да се прибере у дома с вас. Изчели сте предишните ни съвети, направили сте място за сън, набавили сте храна и други принадлежности, избрали сте място за обучение и социализация и сте готови да започнете едно невероятно приключение с малката топка пух, която ще се превърне в най-добрия ви приятел.

Независимо дали кученцето ви идва от шампионски изложбени линии или от местен приют, първото посещение при ветеринарен лекар е важна стъпка, която съветваме да не пропускате никога (независимо от съвета на гледача/ предишния собственик). 

Ако вземете кученцето си от спасителен център или приют, където кучетата са с неизвестен произход и може да са били изложени на заразни болести, незабавният преглед е още по-важен. Няма нужда да казваме, че това важи с още по-голяма сила при често срещаните в България истории, когато се срещаме с някое кученце на улицата и осъзнаваме, че няма да се приберем без него. Всички сме били в тази ситуация.

 Освен с цел превенция на заболявания, хубаво е да заведете бебето при ветеринарен лекар, на когото мислите да се доверите завинаги. Защо? Ами от наша егоистична гледна точка: нека и специалистите имаме шанс да изградим връзка с кученцето докато е малко, за да можем по-лесно да работим заедно през годините. И… и защото и ние много обичаме бебета кученца.

Преди самото посещение е добре да имате предвид, че повечето клиники работят по график и са доста натоварени, така че ако знаете точно кога ще вземете кученцето си, обадете се предварително, за да си уговорите удобен час. Не чакайте до последната минута. Не че няма да намерим място за вас, но за едно неваксинирано кученце е важно да прекарва колкото е възможно по-малко време извън безопастността на дома. А клиниката, колкото и поддържана да е, винаги крие своите рискове защото всеки ден се срещаме с десетки болни животинки. 

Какво се случва по време на първото посещение при ветеринар

По време на първото посещение на кученцето ветеринарният лекар трябва: 

 • да претегли кученцето
 • да преслуша сърцето и белите дробове със стетоскоп
 • да измери температурата (забележка: температурата на домашните любимци се измерва ректално)
 • да прегледа очите, ушите, носа, краката и гениталиите
 • да прегледа кожата и козината
 • да прегледа зъбите (доколкото са налични) и устата
 • да опипа корема и лимфните възли

С две думи – отнема време! Предвидете някъде между 30 минути и 1 час, които да прекарате с нас, защото е важно да направим всичко с нужното внимание.
Горещо ви съветваме да ни посетите не само с кученцето, но и с малко от изпражненията му, за да можем да направим копропроба – това е изследване под микроскоп с което проверяваме за наличие на глисти (повечето кученца имат кръгли червеи) и други паразити. Освен за здравето на кученцето, тази стъпка е важна и за вас, тъй като част от паразитите се предават на хората.
Не се тревожете, ако установим каквото и да е ще ви дадем инструкции за безопасност, както и вида на паразита, за да можете да направите консултация и вашия лекуващ лекар. 

Първото посещение е и момент да ни изпитате върху породна специфичност и… Каквото ви падне: обсъдете историята на кученцето и всички въпроси, които може да имате относно храненето, медицинските проблеми, гореспоменатите лекарства срещу глисти, и бъдещите грижи, като например поставяне на микрочип, кастриране и обезпаразитяване. Ние ще ви разкажем всичко и без това, но никога нямаме против да влезем в детайли, затова не се притеснявайте да искате толкова информация, колкото ви е нужна. 

Според резултатите от изследванията и разговорите ни, е много възможно да се приберете у дома с малко медикаменти. Важно е да запомните кое как се дава и да следвате схемата, която ние ще ви изготвим. 

Не забравяйте да донесете всички документи, като например медицински документи от развъдника или спасителя, за да можем да ги включим в картона на вашето куче. Да, картон, като при хората. Нашата клиника разполага със софтуер, който ни позволява да следим и записваме в реално време всичко свързано с вашето кученце.  Това значи, че ще знаем кога е ваксинирано, обезпаразитено, кога е кашляло и кой вид храна не му е вкусен! 

Ако нямате паспорт, това е моментът в който ние ще ви издадем такъв, така че ако искате, можете да дойдете подготвени с име и снимка (второто не е никак задължително, но паспортите наистина имат място за снимка!!) 

Не на последно място, хубаво е да знаете, че някои породи имат своите особености. Говорим за потенциални генетични заболявания, за които е важно да следим и да контролираме от ранна възраст. Не е много приятно да си говорим за сърдечна недостатъчност докато държим бебе на 4 седмици, но е нужно, защото това е само едно от заболяванията, които измъчват някои породи. Примерът се отнася за така симпатичният Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол. Тези страхотни кучета често страдат от заболяване на митралната клапа на сърцето. Затова ще ви предложим ехокардиография.
Немските овчарки са известни с предразположението си към дисплазия. Затова ще ви посъветваме да извършите специфични рентгенови снимки.
Има много други примери, но нека не задълбаваме в негативи. Имайте едно на ум, че ако ви съветваме да направите дадено изследване, било то ехограф, ехокардиография, рентген или генетичен тест, то не е случайно и е хубаво да го обсъдим заедно. 

След като прегледахме общата картинка, нека задълбаем малко в детайлите. Ето как може да изглежда една примерна схема за профилактика при нас: 

 • Започваме с вътрешно и външно обезпаразитяване, като следващите терапии ще зависят от резултата на копрологичното изследване, но обикновено имаме 3 обезпаразитявания на интервал от 2 седмици. 
 • Задължително е да направим 3 ваксини срещу най- честите вирусни заболявания. Те са Гана, Парвовироза, Инфекциозен Хепатит, Параинфлуенца, Лептоспироза и Бяс. Тук сме непреклонни и няма да поемем отговорност за здравословния статус на кученцето ви, ако това не е изпълнено. Причината да сме толкова строги е много проста: всяка една от тези болести може да бъде (и често е) смъртоносна за едно бебе, което до съвсем скоро е било защитено от майчините антитела.

Все пак, наясно сме че има ситуации, в които е възможно да е са извършвани част от ваксинациите, но това да не е отразено добре в документацията. Това се случва често при животни от нелицензирани развъдници. 

Е, какво да направим, ако подозираме, че кученцето ни има ваксини и не искаме да му причиняваме допълнителен и излишен стрес и да го ваксинираме отново? Отговорът е, че ще направим тест за Антителата на Гана и Парвовироза, които са и двете най-тежки болести по бебетата. Резултатите от тези тестове ще ни кажат категорично какво да правим и как. Няма да навлизаме в детайли тук, но ако имате нужда от тази информация – само ни попитайте и с радост ще ви разкажем.

Всички тези терапии и профилактики продължават около 2-3 месеца (отново това е малко индивидуално и ще го фиксираме когато се срещнем). Сега ще ви кажем нещо, което малко да не ви се хареса. Но, повярвайте, не го казваме с цял да ви дразним или да ви накараме да си купите нови обувки, просто така трябва. 

НЕ излизайте навън с кученцето, докато не сме свършили с всички ваксини. 

Да, всичките. 

Не, не се шегуваме. 

Да, ще излезете навън на около 3 месечна възраст. 

Да, съжаляваме. 

Не, няма друг вариант.

Имунитетът срещу вирусните заболявания нараства след всяка ваксинация, за да достигне ниво на защита около 90-95%. Също така, за да се разгърне пълният потенциал на ваксината, имаме нужда от поне 2 седмици до месец след поставянето ѝ. А пък не може да започнем когато кученцето се роди, защото имаме майчин имунитет, който ще направи ваксините ни неефективни. 

И става следното: ваксина една на ден 45ти, чакаме 2-4 седмици, ваксина 2, пак чакаме и за финал идва и последната, трета ваксина. След това дишаме дълбоко, чакаме пак (да да, досадно е, но наистина е много важно) и след средно три седмици, слагаме каишката, взимаме си ключовете, телефона, сака с търпението и малкото унищожителче на пантофи и излизаме навън!!!
Ако се намирате тук, то честито на вас, вече сте собственици на едно готово за живота кученце! Три пъти ура, а сега бързо към парка, за да може най-накрая тази енергия да бъде изразходвана някъде. 

А ние ще ви чакаме, защото макар да минахме през най-трудната и тежка част, това не значи, че грижите ни за приключили! Скоро ще ви разкажем и какво се прави след тези първи 3 месеца, как се пазим от опасностите по улиците и във въздуха (дирофилария, например), какво се иска, за да идем с кучето на море в чужбина и други такива чудеса. 

Пък нали знаете – ако не нещо не ви е станало ясно, обадете ни се, запишете един час и заповядайте на място. Ще се радваме да помогнем. 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.