Кога да започнете с обучението на едно бебе кученце?

Обучението на кученцето започва веднага след като го доведете у дома. Може да ви се струва, че е още малко, че не разбира, че му е трудно, но истината е, че всяко кученце над 1 месец подлежи на обучение! Не казваме, че ще имате 6 седмичен малък гений на четири крака у дома, но “седни”, “стой” и “ела” определено са едно добро начало. Изключително важна е командата НЕ. Тя освен, че ще ни донесе спокойствие и ред, често се грижи за здравето и живота на нашите любимци.

Как да подхождаме при първите стъпки?

Използвайте положителните емоции! Съществуват много различни методи за обучение на кученцето, за които може да сте чували или дори да сте виждали на живо при треньор. Съществува обаче само един приемлив и научно подкрепен метод на обучение и това е обучението тип „игра“, в което залагаме на награждаване.

В детайли, този метод на обучение е процес на даване на награда за насърчаване на желаното от вас поведение.

Използването на наказания като коригиращи устройства, шокови, задушаващи и зъбни нашийници са много противопоказани, особено за бебетата, защото те могат да доведат до дългосрочни последици, които да предизвикат различни форми на страх, а те да останат за цял живот. При нужда от корекция е добре точно и ясно да изпратим посланието си!  кучето може да бъде корегирано с рязко подръпване или нещо което бързо да го изведе от моментното му състояние, (като шум, например) след което да бъде похвално и наградено.

Преди да започнете, направете проучване – кои наградки са най-любимите на точно вашето кученце?

Има и кученца, които изобщо не са мотивирани от храната! За тях се опитайте да намерите играчка, която им харесва и която могат да получат, когато свършат добра работа.

Похвалата също е начин за положително стимулиране на кученцето. Погалването или показването на вълнение и казването на “добра работа!” може да е всичко, от което се нуждаете за основното обучение на кученцето… Но е рядко срещано и почти нищо не бие чудото на лакомството.

Обученията трябва да са кратки!

Когато обучавате кученце, поддържайте сесиите кратки, около 5 минути всяка и се опитайте да тренирате средно по 15 минути на ден. Кученцата имат краткотрайно внимание, така че завършвайте сесията с положителна нотка, за да са развълнувани за следващата сесия. Ако сравнението ще ви помогне, всички сме били в училище, много от нас имат деца в момента и от първа ръка могат да споделят какво става с вниманието на едно малко дете след 20-тата минута. Та и тук е така, така че дългите сесии биха довели основно до загуба на вашето време.

Използвайте една и съща дума и/или сигнал с ръка, когато обучавате кученцето на основни сигнали, като например “седни”, “стой” и “ела”. Постоянството в командите от ваша страна е много важно, за да не объркате и без това обърканото кученце. YouTube предлага голяма срия от клипове, посветени на обучения с жестове, които си заслужава да погледнете.

Практикувайте в различни обсотятелства  

Едно е да се обучаваме на тихо и спокойно, съвсем друго е да пуснем музика, да сложим нещо, което мириш интересно на плота и да помолим някой член на семейството да вдига съмнителен шум с пластмасова бутилка, докато ние си повтаряме „седни“.

Ако не сте се досетили – крайната ни цел е да имаме един и също ефект от обученията, независимо от обстановката. Ако научите това, ще сте една крачка пред всички останали когато започнете да излизате навън, затова препоръчваме силно да действате от сега.

Бъдете търпеливи

Кученцата растат и се учат, също като малките деца. Те ще допускат грешки и може не винаги да разбират това, което искате. Всички кученца се учат с различна скорост, затова не се разочаровайте, ако вървите малко по-бавно.

Ще си говорим отново за обученията, когато сме свършили с профилактиката, станали сме на 3 месеца и можем да започнем с първите разходки навън. Именно безопасността и подготовката за външния свят (от медицинска гледна точка) ще са в основата на следващата част от тази поредица за гледането на бебе куче.

А ако дотогава имате въпроси или желание да получите повече информация, свържете е с нас, а ние ще ви дадем координати на доверени треньори и партньори.

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.