Псевдоциеза – защо трябва да обърнем внимание

Забелязали ли сте, че женското ви куче започва да събира разни играчки и да си прави “гнездо”, в което ги крие?
Има ли случаи да ви ръмжи, ако ги доближите или просто да е неспокойна?
Изглежда ли ви по-летаргична и някак все едно не е на себе си?

Ако това ви звучи познато, значи се борите или сте се борили с лъжлива бременност.

 

Това е много често срещано заболяване при некастрираните животни (макар и по-често при кучето, не е характерно само за този вид) и често заблуждава всички у дома, че скоро ще се появят кученца. За някои това е очаквано събитие, докато за други е повод за притеснение.

Токова често срещано е, че статистиката ни показва заболеваемост при 50% от всички женски некастрирани кучета.

Опасна ли е фалшивата бременност?

Като цяло не, в по-леките случаи симптомите отшумяват сами без наша намеса. Това са случаите, в които промените са основно поведенчески. Обикновено за изчезването на симптомите са необходими между 14 и 21 дена.
Ако кучето ви е прекарало една такава случка, трябва да знаете, че това състояние ще се проявява след всяко разгонване.
По-тежките случаи обаче изискват лекарска намеса и, ако животните не получат помощ, може да развият животозастрашаващи усложнения.

Кога се случва?

Обикновено симптомите се забелязват между 2 и 3 месеца след последното разгонване. Репродуктивният цикъл на кучето е много различен от този при човека. Кучетата се разгонват два пъти в годината, а периода, в който женската може да забременее, се нарича еструс. Неговата продължителност е около 2 седмици. След еструса следва пик на хормона прогестерон, независимо дали има бременност или не.
Именно този хормонален “шум” обърква мозъка и тялото на кучето и създава усещането за бременност.

Как да помогнете?

Увеличете разходките и намалете храненето. Това са две елементарни действия, които обаче имат прекрасни резултати. За няколко дена давайте 1/2 от нормалната дажба, а увеличете движението и активността двойно. Можете да добавите някои билкови добавки, които ускоряват процеса без да имат неприятни странични ефекти върху организма.

При по-сериозните случаи се наблюдава отделяне на кърма, което води до развитието на мастит (възпаление на млечните комплекси), който пък прераства лесно в тежък инфекциозен процес. Приблизително по това време повечето стопани търсят помощ от ветеринарен лекар. А нашата цел е да прекъснем процеса преди да се стигне до общо изтощение на организма.

Дори самата фалшива бременност да не навреди на кучето ви сега, добре е да знаете, че симптомите ще стават все по-интензивни с всеки следващ случай. А с всеки по-тежък хормонален дисбаланс се увеличава и рискът от пиометра. Това представлява гнойно възпаление на матката, дължащо се именно на пиковете на прогестерон.
Ако това се случи, единственият шанс за кучето ви е спешната хирургия, която протича доста по-тежко от кастрацията и има доста по-дълъг възстановителен период. Ако не бъде диагностицирано навреме, състоянието е фатално.

Терапията за псевдоциезата и нейното предотвратяване е кастрацията. Тя ще спаси кучето ви от стресът, свързан с фалшивата бременност, ще елиминира животозастрашаващото усложнение пиометра и доказано води до намален риск от появата на хормонално зависимите тумори на млечните жлези.

Ако подозирате, че кучето ви страда от фалшива бременност, обърнете се към нас. Ние ще направим преглед, ще преценим има ли нужда от терапия и каква да е тя.
Телефоните на двете ни клиники могат да бъдат открити в контакти.

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.