Забелязали ли сте, че женското ви куче започва да събира разни играчки и да си прави “гнездо”, в което ги крие?
Има ли случаи да ви ръмжи, ако ги доближите или просто да е неспокойна?
Изглежда ли ви по-летаргична и някак все едно не е на себе си?

Ако това ви звучи познато, значи се борите или сте се борили с лъжлива бременност.

 

Това е много често срещано заболяване при некастрираните животни (макар и по-често при кучето, не е характерно само за този вид) и често заблуждава всички у дома, че скоро ще се появят кученца. За някои това е очаквано събитие, докато за други е повод за притеснение.

Токова често срещано е, че статистиката ни показва заболеваемост при 50% от всички женски некастрирани кучета.

Опасна ли е фалшивата бременност?

Като цяло не, в по-леките случаи симптомите отшумяват сами без наша намеса. Това са случаите, в които промените са основно поведенчески. Обикновено за изчезването на симптомите са необходими между 14 и 21 дена.
Ако кучето ви е прекарало една такава случка, трябва да знаете, че това състояние ще се проявява след всяко разгонване.
По-тежките случаи обаче изискват лекарска намеса и, ако животните не получат помощ, може да развият животозастрашаващи усложнения.

Кога се случва?

Обикновено симптомите се забелязват между 2 и 3 месеца след последното разгонване. Репродуктивният цикъл на кучето е много различен от този при човека. Кучетата се разгонват два пъти в годината, а периода, в който женската може да забременее, се нарича еструс. Неговата продължителност е около 2 седмици. След еструса следва пик на хормона прогестерон, независимо дали има бременност или не.
Именно този хормонален “шум” обърква мозъка и тялото на кучето и създава усещането за бременност.

Как да помогнете?

Увеличете разходките и намалете храненето. Това са две елементарни действия, които обаче имат прекрасни резултати. За няколко дена давайте 1/2 от нормалната дажба, а увеличете движението и активността двойно. Можете да добавите някои билкови добавки, които ускоряват процеса без да имат неприятни странични ефекти върху организма.

При по-сериозните случаи се наблюдава отделяне на кърма, което води до развитието на мастит (възпаление на млечните комплекси), който пък прераства лесно в тежък инфекциозен процес. Приблизително по това време повечето стопани търсят помощ от ветеринарен лекар. А нашата цел е да прекъснем процеса преди да се стигне до общо изтощение на организма.

Дори самата фалшива бременност да не навреди на кучето ви сега, добре е да знаете, че симптомите ще стават все по-интензивни с всеки следващ случай. А с всеки по-тежък хормонален дисбаланс се увеличава и рискът от пиометра. Това представлява гнойно възпаление на матката, дължащо се именно на пиковете на прогестерон.
Ако това се случи, единственият шанс за кучето ви е спешната хирургия, която протича доста по-тежко от кастрацията и има доста по-дълъг възстановителен период. Ако не бъде диагностицирано навреме, състоянието е фатално.

Терапията за псевдоциезата и нейното предотвратяване е кастрацията. Тя ще спаси кучето ви от стресът, свързан с фалшивата бременност, ще елиминира животозастрашаващото усложнение пиометра и доказано води до намален риск от появата на хормонално зависимите тумори на млечните жлези.

Ако подозирате, че кучето ви страда от фалшива бременност, обърнете се към нас. Ние ще направим преглед, ще преценим има ли нужда от терапия и каква да е тя.
Телефоните на двете ни клиники могат да бъдат открити в контакти.