Какво трябва да знаем при избора на козметика за нашия домашен любимец

,

Кожата е най-големият орган на тялото на кучето и котката. Тя осигурява защитната бариера срещу околната среда, регулира температурата и отговаря за усещането за допир. В зависимост от вида и възрастта, кожата може да бъде 12 до 24% от телесното тегло на кучето и котката. Тя има 3 основни слоя: епидермис или най-външния слой, дерма (средния слой) и подкожие (най-вътрешния слой). Други важни части на кожата включват кожни придатъци (като косми и нокти) и подкожни мускули и мазнини, потни жлези .

Различия между кожата на кучето и  на човека.

Много са разликите в анатомично и физиологично отношение като най-важните са :

Когато козината на кучето  расте на снопове,а човешката коса расте под формата на самостоятелни косми и има непрекъснат  растеж, за разлика от косъмът на кучето, който расте в цикли. Когато косъмът на кучето и котката достигне дължина, определена от гените на отделното куче, тя спира да расте, а след това отмира.

Кожата на кучето има два вида жлези, които произвеждат течности-апокринни и екринни(мерокринни). Апокринните жлези, които произвеждат пот при хората, имат две други функции при кучетата – те спомагат за слепването на външния слой на епидермиса и секретират феромоните, които дават на кучето отличителен аромат на тялото. Екринните жлези на лапите произвеждат воднисти секрети, подобни на човешкото изпотяване. Тези жлези секретират при нервни или стресови ситуации за кучетата, както и помага да се подобри сцеплението за бързо бягане.

Стойността на pH на кожата на кучето е около 7,5, на котката 6,5, докато кожата на човека е около 5,5, при стандартната скала на pH от 0 до 14. Кожат на кучето е много близка до неутрално рН и значително по-алкално от човешката кожа, така че видът на шампоан, който използвате на кучето си, трябва да бъде много по-неутрален по отношение на рН от типичната стойност на рН на шампоан, формулиран за човешка коса. Шампоани за хората са рН 4,5-5,5, което ги прави много по-киселинни и в крайна сметка много дразнещи за козината и кожата на кучето. Ето някои примери за нивата на рН на продуктите, които някои хора използват при кучета:

  • Сапун pH 9.5
  • Джонсън и Джонсън бебешки шампоан pH 5.5  
  • сода за хляб рН 8.3
  • оцет рН 2.2

Кожата на кучето е най-алкалната от всички видове, което го прави идеално място за размножаване на бактерии (известен още като кожни инфекции), ако рН-то се наруши може да възникнат възпаления и инфекции, дължащи се на пресушаване и ерозия на епидермиса (най-външния слой на кожата).

Епидермисът на кучето е дебел само  8-10слоя клетки, докато дебелината на човека е 18-20 клетъчни слоя! Кожата на кучето е по-дебела, но епидермисът е много тънък и податлив на бактерии, ако се промени pH-то на кожата.

Предвид всичките изброени по горе разлика възниква въпроса как да правим правилен избор на козметика за домашния любимец? Едно е сигурно в никакъв случай не трябва да ползваме козметика предназначена за човек, поради всичките анатомични и физиологични различия на кожатa. Но за какво да внимаваме и как да изберем от голямато разнообразие  козметика за животни?

За да  разберем дали козметичният продукт, който искаме да купим, има състав, който се грижи за околната среда и кожата трябва да  да се научим да четем номенклатурата INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), тази номенклатура се използва на международно равнище за идентифициране на съставките в даден козметичен продукт, както са посочени в списъка на етикета, посочващ състава му.

1) Обърнете внимание на реда на съставките

Първото правило, което трябва да знаете по отношение на разчитането на номенклатурата INCI, определя самият ред, в който съставките са изброени на етикета. Той, всъщност, ама изобщо не е случаен и по правило съставките са изброени една след друга като се започва от съставката, съдържаща се в най-голямо количество в продукта. След това идват всички други съставки, представени в намаляващ дял.

2) Езикът и наименованията, използвани за съставките

Втората важна точка се отнася до езика, използван за наименуване на съставките. Когато съставките са изброени на етикета с латинските си имена, това означава, че са включени във формулата на продукта такива, каквито са, без да бъдат подложени на химични изменения. Такъв е случаят, например, с растителните масла, използвани в чист вид, които се виждат на етикета упоменати с латинското им име. 

3) Изкуствени оцветители

За всички останали съставки, плод на химичен синтез, се използват наименования на английски език или цифрови кодове;

 Изкуствените оцветители обикновено стоят накрая на списъка на съставките на етикета. Може да се убедите като разгледате опаковката на който и да е най-обикновен шампоан или пяна за баня, които си купувате от супермаркета.

Съставки, които да избягваме

Най-общо, всеки козметичен продукт създаден с мисъл за околната среда и кожата, не трябва да съдържа съставки като:

1) Тензиоактивни вещества, получени от рафинирането на петрол (Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate(много разпространен в козметиката химикал. Притежава дълбоко почистващи свойства. Не са редки случаите, в които предизвиква обриви,изсушава сериозно кожата и дори причинява пърхот, Ammoniun lauryl sulfate и други).

2) Други съставки, получени от петрола като Paraffinum Liquidum, PEG и PPG, Mineral Oil, Petrolatum- задържат токсините и възпрепятства проникването на кислород в кожата.

3) Силно замърсяващи съставки като EDTA, MEA, TEA, MIPA.

4) В шампоаните опазващи околната среда няма силикони като dimethicone и съставки като парафин (paraffinum liquidum).

5) Titanium dioxide – Оказа се, че е в топ 20 на химикалите, използвани в козметиката. Всъщност това е най-широко използваният бял пигмент. Световното му годишно производство възлиза на 4,6 млн. тона. Ще го срещнете в почти всички слънцезащитни лосиони, в пастите за зъби и дори в някои храни, осигуряващ им снежнобял цвят. Класифициран е като вероятно канцерогенен. Опити доказват, че е причина за поява на рак на дихателните пътища при плъхове, вдишвали го дълго време.

6) Парабените са клас химични вещества, широко използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната индустрия. Парабените са ефективни консерванти, участващи в много формули. 

Тяхната ефективност, съчетана с ниската им цена, дългата история на употребата им, ниската ефективност на естествените им алтернативи може би обяснява защо парабените са толкова разпространени. Въпреки това, ролята им става все по-оспорвана, тъй като в много ниски концентрации са открити при тумори на гърдата (около 20 ng/g от тъканта). Парабените слабо наподобяват естрогена (хормон, известен с ролята си при развитието на рака на гърдата). 

За съжаление парабените лесно се свързват с дадения продукт, нямат мирис или цвят и затова е трудно да установите дали той съдържа синтетични консерванти. Това, което можете да направите е да проверите съдържанието на опаковката, което задължително трябва да е изписано на етикета. Ако откриете един от следните термини: метилпарабен (methylparaben), пропилпарабен (propylparaben), бутилпарабен (butylparaben), етилпарабен (ethylparaben) и т.н. на опаковката на продукта, това означава, че той съдържа парабени. 

Най-разпространената алтернатива на парабените е био козметиката. Ето затова и тя е по-скъпа – специалистите все още правят опити да заменят синтетичните консерванти с качествени техни био еквиваленти. За такива се използват семената от грейпфрут, риган, мащерка, екстракт от лавандулово масло и др.

7) Повърхностно активните вещества (ПАВ) -са голяма и разнородна категория химични съединения (обикновено с органичен произход), чиито молекули съдържат групи с различна структура и противоположна склонност към разтворимост във вода. Те са разтворими както в органични разтворители, така и във вода. имат миещи, разпенващи, мокрещи, диспергиращи и емулгиращи свойства. За някои от ПАВ е известно, че са токсични към екосистемите, животните и човека и способстват разсейването на други замърсители на околната среда.

8) Phenoxyethanol (Феноксиетанол):

Този консервант се квалифицира химически като етер на гликола.Феноксиетанолът е алерген при чувствителна кожа и кожа склонна към контактен дерматит.

Фенкосиетанолът е невротоксин.Засяга централната нервна система при гризачи.Има данни за ембриотоксичност. Официалното становище на FDA-Агенция за контрол на храните и лекарствата, която е административна служба към Министерство на здравеопазването и социланата политика на САЩ, съветва махките да не използват феноксиетанол- съдържащи козметични продукти ако кърмят.

Изборът на козметика не е никак лесна задача! Важно е да четете внимателно етика, да се консултирате с ветеринарен лекар, особено ако сте стопанин на животно склонно към алергии и дерматологични заболявания или от порода предразположена към такива. 

Умения

Публикувано на

05.07.2022

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *