Проект КУЧЕНЦЕ

ДОМ И ДВОР

Поздравления! Направихте крачката и вече сте част от вълнуващия и понякога хаотичен свят на кучешките стопани! Дишайте дълбоко, купонът тепърва започва!

Вероятно вече сте направили някои проучвания и сте наясно как да се грижите за новото си кученце, но ние ще покрием всичко заедно и в детайли, за да не ви мислим.

Както казахме в предната ни публикация, започваме с дома!
Къщата ви ще бъде мястото, където кучето ви ще прекарва по-голямата част от живота си, така че е жизненоважно да вземете предпазни мерки, за да сте сигурни, че тя е безопасна среда за него и че то няма да намери начин да я редактира според собствените си вкусове и виждания.

Кученцата са изключително енергични и любопитни, което всъщност е и в основата на техния чар. Когато говорим за дома, обаче, това любопитство  може да изиграе лош номер -удивително е в какво може да се забърка едно целенасочено бебе куче.

Най-важните неща, които да обезопасим у дома:

 • Преместете всички кабели на недостъпно място или ги прокарайте през канали за кабели. Това, впрочем, може да се приложи и при стопаните на зайци, тъй като те имат същите влечения към гризане на опасни неща. Захапан кабел може да причини изгаряния в устата или токов удар, затова обърнете специално внимание на тази стъпка!
 • Съхранявайте почистващите препарати във високи шкафове или в добре заключени помещения. Когато ги използвате, уверете се, че кученцето не е в помещението за да не бъде засегнато от някои летливи вещества… Или за да не си пийне от легена с белината докато не гледате.

В този ред на мисли, реална история: лекували сме куче, което решава да оближе щателно напръскан с обезмаслител тиган, тъй като преди няколко часа там е имало кюфте. И кучето и тигана са добре, но мислим че това е добър пример от практиката.

 • Приберете всички лекарства! Голяма част от медикаментите за хора са токсични за животни – едно много често срещано отравяне при кученцата е с това с аспирин, а за съжаление високите дози от този медикамент водят до необратими усложнения.
 • Ако имате щори с механизми за повдигане, закрепете въженцата им на височина над ръста на кученцето, за да не се оплете за лапичката или пък, по-страшно, за врата. Отново отваряме скоба че това важи и ако имаме котка или зайче.
 • Прибирайте дребни предмети, които представляват опасност от поглъщане, като монети, щипки за хартия, ластици за коса и бижута. И онези проклети стикита от Лидъл. Тук имаме двойна опасност – от една страна могат да предизвикат задушаване, от друга ако се озоват в стомаха често се налага да ги извадим хирургично.
 • Обезопасете кофите за боклук! Няма кученце на този свят, което да види боклук и да не пожелае моментално да се озове вътре.

А пък боклукът е съвкупност от всичко изброено нагоре, плюс бонуси: имаме капачка от минерална вода, фас от цигара, аспиринът, който изпуснахте на пода, кокал от пилето на грил от снощи и салфетка с препарат за прозорци… например.

 • Преместете отровните стайни растения. Ако не сте сигурни кои растения могат да са опасни, използвайте многото онлайн гайдове и списъци по темата. Ако за вашето растение няма информация онлайн и не можете да разберете дали е опасно – не рискувайте и го вдигнете на недостъпно място.

Ами ако живеем в къща?

Ако живеете в къща имате още задачи, защото повечето къщи си имат и двор.

 • Оградете двора, ако е възможно. Най-добре е оградата да е достатъчно висока, за да не може кученцето да я прескочи, и да няма дупки, през които да пропълзи. Ако имате някоя порода, която обича да копае, например сибирско хъски, ще трябва и да вложите много старание и упоритост, за да обясните на кученцето, че тази ограда е там с причина и причината не е да постави рекорд за бързо преминаване от другата ѝ страна. Но за това ще си говорим пак.

 • Премахнете токсичните растения и от двора си! Много често срещан пример у нас е Татулът

 • Ако имате басейн задължително го обезопасете така, че да не може кученцето да падне в него докато сте в къщата понеже е звъннал телефона.
 • Погрижете се дворът ви да е третиран против паразити (винаги се консултирайте с ветеринарен лекар за правилните медикаменти и концентрации). Макар и да сте обезпаразитили кученцето, когато дойде времето за първото излизане навън, някой силно мотивиран кърлеж-опортюнист може да стигне до него все пак.
 • Дръжте кучето си далеч от двора, ако наскоро е бил третиран с торове или пестициди поради риск от отравяне. Винаги четете внимателно етикетите за ефектите на препарата върху кучета. Ако не пише – попитайте нас.
 • Едно бебе кученце все още няма инстинкти за самосъхранение. То зависи единствено и само от вас и вашите грижи, затова неговата безопасност трябва да бъде ваш приоритет.
  Знаем, че изискванията са много, но пък определено си заслужава!

Разказахме ви как да направите дома безопасен за кучето, а другия път ще ви разкажем как да направите кучето безопасно за дома!
Ще наблегнем на първоначалното обучение докато още не можете да излизате навън, ще си поговорим за първоначалната профилактика, която ви подготвя за първата разходка. Ще бъде интересно и полезно, ще се видим там!

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.