Хипертрофична кардиомиопатия

Хипертрофичната кадрдиомиопатия (HCM) е сърдечно заболяване, при което мускулатурата на сърцето става по-плътна, намалявайки способността му да изпомпва кръв в тялото. Състоянието се наблюдава главно при домашни котки, много рядко при дребни породи кучета. В повечето случаи това състояние се онаследява, но може да бъде причиено и от стеноза (стесняване) на аортата, хормонална стимулация (хипертироидизъм, акромегалия), инфилтрация на миокарда (лимфома) и др. Най-често се наблюдава при котки от породите: Персийска, Сфинкс, Норвежка горска, Бенгалска, Турски ван, Американска и Британска късокосместа, Мейн куун и Регдол.

Tова е най-често срещаното сърдечно заболяване при котката (85% от случаите). От HCM страдат 1 от 10 британски котки, като се проявява по-често при мъжките екземпляри. Самата хипертрофия засяга лявата камера на сърцето, която извършва функцията на помпа. Стените ѝ стават дебели, намалявайки нейния обем. По-малкия обем на изпомпаната кръв, води пък към увеличаване на сърдечният ритъм (тахикардия), това е рефлекс на тялото, за да може да се задържи нормално кръвно налягане. Този ефект обаче е краткотраен. Увеличената сърдечна дейсност води и до увеличена консумация на кислород, до такава степен, че запасът му не стига. Когато до сърдечния мускул не достига достатъчно кислород, неговите клетки умират и функцията му се нарушава. Друго последствие е и застой на кръвта в лявото предсърдие (намиращо се точно над камерата). Всичко изброено до тук допринася за проявата на клиничните признаци.

Много от котките с хипертрофична кардиомиопатия нямат клинична изява и изглеждат здрави. При животните с вече развита сърдечна недостатъчност симптомите могат да бъдат: затруднено и учестено дишане и такова с отворена уста, летаргия. Друг потенциален риск е тромбоемболията. Той представлява образуването на кръвен съсирек в лявото предсърдие, който може да си проправи път към периферното кръвообращение. Тромба може да запуши съд и по този начин да спре неговото кръвоснабдяване. При котки с HCM най-често се наблюдава тромбоемболия на дисталната аорта. Клиничните признаци са парализа или силна болка на задните крайници. Тромбоемболията е лош прогностичен признак.

Диагнозата се поставя чрез извършването на ехокардиография. С нея може да се установи удебеляването на стените на лявата камера и намаляването на нейния обем. Оценка на дилатацията (разширяване) на лявото предсърдия, както и наличието на тромб също могат да бъдат извършени чрез този метод. Тъй като хипертироидизма и хипертензията могат също да доведат до удебеляване на стените на лявата сърдечна камера, тези заболявания трябва да бъдат изключени като причина. Рентгенова снимка на гръдния кош се прави за оценка на състоянието на белия дроб и за да се изключи плеврален излив. ЕКГ може да бъде използвано за да се проследи сърдечния ритъм и да се изключи аритмия.

 

 

 

 

Лечението е насочено към контрол на сърдечната дейност, облекчаване на белодробния отток, отстраняване на плевралната течност (ако има такава) и намаляването на шанса за тромбоемболия.

                                                         

 

Прогнозата може да варира. Котки без клинична симптоматика могат да живеят безпроблемно с години, въпреки че заболяването погресира. Лошите прогостични индикатори като застойна сърдечна недостатъчност, тромбоемболия и хипотермия (ниса телесна температура) водят до чувствително намаляване на продължителността на живота. Въпреки всичко терапията подобрява значително качеството на живот на котки с това заболяване.

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.