Животински фобии: силни звуци

Има много кучешки и котешки фобии, точно както при хората, но в навечерието на празниците решихме да се спрем на една конкретна: фобията от силни шумове.
Много животни страдат от този проблем и ако вие имате късмет и вашето куче не се впечатлява от гръмотевичните бури, то сто процента имате познат, за когото това е сериозен проблем.

Затова нека в оставащите дни от тази година да поговорим за това как да направите празникът малко по- приятен за любимото животно.

Кучета, които имат проблеми със силните звуци често замръзват на място, скриват се или пък панически започват да бягат в неопределена посока. Последното е най- страшно, защото в паниката си, животните могат да се наранят сериозно.

Във вечери с бури или фойерверки гледката на тичащи по улиците кучета е много често срещано явление, а статистически това са пиковете за загубени и блъснати от коли животни, затова първият ни съвет към вас е разхождайте се само на каишка, когато имате опасения, че времето ще се разваля или когато знаете, че предстои заря.

За да пребориш някакъв проблем, трябва да го разбираш, затова нека си отговорим –  защо се страхуват?
Кучетата имат много по- чувствителен слух от нашия и могат да чуят много по- високи честоти. И ако за нас фойерверките са си шумно събитие, представете си как звучат за тях!

Много често самите ние влошаваме проблемът. Нерядко страхът от шумове се влошава с времето.
Кучето ви започва да се чувства притеснено, ако му се случи нещо страшно, което дава своите физиологични отражения – учестен пулс, пресъхване на устата, засилване на сетивата до степен на светлочувствителност и много други.
Има огромна разлика между обикновена предпазливост, страх и ирационална фобия! Кучетата са много интуитивни животни, затова ги пазете от плашещи състояния колкото е възможно повече. Разрешете им да е са вас и да се чувстват в безопасност, но не усложнявайте ситуацията с прекалено много ласки и внимание. Те не могат да разграничат между вашата загриженост за тях и вашият страх. 
Кучето асоциира даването на награди и думи като „добре“ с нещо, което самото то е направило и което вие одобрявате. Така че неволно вие му казвате, че е „добре“ да трепери и да се страхува и ще получи лакомство за това (“Добре си, не се страхувай, всичко е наред.” не се разбира еднакво от нас и от тях).
Кучетата ни разбират по- добре от нашите действия, а не от нашите думи, затова се опитайте да ги успокоите като си играете на игра, дръжте езикът на тялото си и тонът на гласът си възможно най- небрежни и спокойни.
Няма нужда да казваме, че кучето се чувства по- спокойно със семейството си и познатите му хора, затова, ако е възможно, не оставяйте любимецът си на ново място по празниците. Ако ще пътувате и трябва да ползвате услугите на хотел за животни, разходете кучето до там 1-2 пъти и се погрижете да получи приятно усещане и спокойствие на тези посещения. Поиграйте си с любимата му играчка и му дайте няколко лакомства, докато заедно разглеждате хотелът.
Нещо, което стои по средата на двата варианта е, да намерите приятел или просто някой, на когото кучето ви има доверие и познава. Нека този човек идва и се грижи за него докато ви няма.

Как да помогнем?
Освен със самото си присъствие и държание има няколко други трика, които може да намерите за полезни.
– Феромони: има много продукти на основата на феромони, които имат успокояващо действие и помагат на животни в стрес. Обикновено в контакта се включва изпарител, който ги насища във въздуха. Нямат миризма и за нас остават незабелязани.

– Предлагат се много таблетки и спот-он форми на билкова основа, които могат да помогнат на животинката да се пребори с ужаса от фойерверките в празничната нощ. Те могат да бъдат открити във всяка клиника и ветеринарна аптека.

– Ушанки – много собственици прибягват до ушанките за кучета, които не блокират звуците напълно, но опредено намаляват интензитетът им. Ако животното ви е склонно да понесе такова нещо на главата си, не е лошо да инвестирате в идеята.

– Много животни реагират положително към „превръзката- прегръдка “. Учудващо, но един обикновен шал може да ви спести куп проблеми! Ето една илюстрация за изпълнението ѝ:

– Има множество идеи (музикални композиции, успокояващи дезодоранти и много други), които можете да намерите из интернет пространството.

Най- важното е вие да останете спокойни и да не „подклаждате огъня“ на паника у вашето животно!

– Десензитизация: Идеята тук е да изложим животното постепенно на това, от което се страхува. За собствениците на котки трябва да отбележим, че процентно успехът е много по- нисък.
В случая това са силните звуци, затова първоначалната ви цел трябва да е научите животното да е спокойно около непознати, но ниски по интензитет шумове. Постепенно силата на звука се усилва докато животното се научи, че в силният звук няма опасност. Това отнема време и ще изисква търпение от ваша страна, но ако можете да го отделите, ето как се прави това обучение:

 1. Научете животното си на командата „спокойно“, когато няма плашещи звуци. Когато кучето е легнало, кажете „спокойно“ или „почивай“. Ако кучето се изправи, изчакайте да легне отново и повторете командата. Комбинирайте това с галене и даване на много вкусни лакомства през около 10 секунди.
  Правете това по няколко пъти на ден, като постепенно увеличавате интервалите между даването на наградки. Когато животното ви се научи да е спокойно по команда и без лакомства, може да продължите напред.
 2. Намерете си запис на гръмотевична буря и го пуснете с ниска сила на звука, така че животното да го чува, но да не се страхува. Дайте команда „спокойно“ и го наградете. Важно е да се знае, че награди не трябва да се дават, ако кучето започне да показва признаци на паника, защото така стимулираме грешното поведение. Ако изпаднете в такава ситуация, спрете с обучението и опитайте отново на следващия ден с още по- ниско ниво на звука. Обратно, ако животното работи добре с вас и лежи спокойно, започнете постепенно да усилвате звука.
 3. Когато постигнете мир и спокойствие със запис, увеличен максимално, започнете да излизате от стаята за кратки интервали, които постепенно трябва да удължавате. Това ще помогне на кучето ви да изгради смелост дори когато вие не сте там (да не говорим, че може да ви спести пране на килими или купуване на нови обувки, унищожени в момент на паника).
 4. Накрая, когато животното ви е спокойно, намалете тези обучения на веднъж седмично.
  Хубаво е да знаете, че това упражнение трябва да се повтаря веднъж в седмицата до края на живота на домашния ви любимец.
 5. По време на буря или фойерверки използвайте същите команди и лакомства като тези от обучението ви. Бъдете спокойни и уверени в действията си.

Добре е това обучение да се провежда в период, когато животното няма да срещне плашещия звук (например, ако се страхува от гръмотевици, обучавайте го през зимата). Споменатите вече успокояващи билкови препарати работят добре в комбинация с тези тренировки.

Ако няма за кога да започвате тренировките, а знаете, че предстои събитие с много шум (както ще се случи само след няколко дена) се обърнете към лекуващия лекар на кучето ви за помощ! Има успокояващи препарати, които се изписват след преглед и могат да ви помогнат да изкарате вечерта без драма нито за вас, нито за четирикраките ви приятели!

Какво да кажем в заключение, освен това, че да имаш работа с изплашено животно не е никак лесно. Страхът от бури, фойерверки и други силни шумове е често срещан проблем при много кучета и някои котки, но не трябва да се примиряваме с мисълта, че любимата животинка ще прекара вечерта ужасена в някой ъгъл на апартамента!

Желаем ви едно забавно и СПОКОЙНО посрещане на празниците и оставаме на линия за всеки въпрос, който може да ви хрумне!

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.