Кучето и човешката храна

, ,

Тези големи кучешки очи, които ви гледат, махащата се опашка, малката лапичка, която ви пипа в тиха молба… Е как да не му даде човек?! Може ли изкушението да дадем парченце храна от масата да се окаже проблем за здравето на вашето животното? За съжаление, отговорът е “да”.

Изследванията показват, че храненето на кучето ви дори само с няколко вкусни лакомства от масата може да навреди на здравето му и да доведе до негативни последици понякога и в дългосрочен план. Обикновено човешката храна е твърде мазна, с твърде много подправки, а доста често е просто неподходяща за храносмилателната система на кучето, което може да доведе от силно разстройство на храносмилането до нарушена функция на вътрешни органи и системи. В тежки случи на хранително натравяне, изходът е фатален. Знаем колко трудно може да бъде да игнорирате косматия си приятел, когато той проси от масата, но е изключително важно да опитате. Веднага щом кучето ви опита човешка храна, любопитството му се засилва и то ще продължи да се връща за още , докато, както често става, игнорира своята. Развива се капризен апетит и освен, че така вредите на здравето му, ставате роб на капризите му.

Кучетата и хората се различават на много нива, включително по отношение на храносмилателната си система и хранителните си нужди. Както знаем, човешките храни често са пълни с празни калории, което означава, че те имат по-голям шанс да увеличат теглото на кучето ви, без да задоволят нуждите му от витамини и минерали. Остатъците от масата или целенасочено то хранене с храна приготвена за нас често води до проблеми със стомаха, панкреаса, черния дроб, всички отдели на храносмилателната система, нарушава се правилната обмяна на веществата и от там проблеми и с останалите органи и системи. Често срещано е и затлъстяването, което само по себе си, вече е проблем на целия организъм. Вместо да давате на кучето си човешка храна като награда, опитайте се да избирате висококачествени, питателни лакомства, за да го почерпите.

Днес на пазара се предлагат множество различни лакомства, което ви дава много възможности, които са едновременно вкусни и полезни за цялостното здраве на вашето куче. Разбира се, при подходящ подбор и правилен баланс, кучето може да бъде хранено и с храна за хора, но тя трябва да бъде приготвена специално за него. Някои от храните, които може да давате в определени случаи и правилно приготвени са : Бял ориз, Извара обезсолена Обикновено кисело мляко Яйца (задължително след термична обработка) Тиквено пюре Моркови Фъстъчено масло без сол Зелен фасул Сьомга (и риба като цяло) Сладки картофи Ябълки (внимавайте да няма семки) Диня Шунка (обезсолена) Овесени ядки Царевица (само зърната и само след термична обработка) Всички тези храни са пълни с витамини и други минерали, които са полезни както за хората, така и за кучетата. Въпреки че не препоръчваме да храните кучето си от масата, тези малки отклонения може да ви помогнат да разнообразите ежедневието.

При това хранително разнообразие, може би по-важно е да се знае, кои храни не е добре да давате на домашния си любимец. Ето някои от тях:

  • Шоколад: може да е токсичен дори в малки количества. Ако животното погълне достатъчно, изходът може да е фатален. Винаги проверявайте количеството с ветеринарен специалист, преди да приемете, че всичко ще бъде наред, независимо как изглежда животинката непосредствено след приема. Ние знам как да калкулираме количество какао спрямо порода, килограми и възраст.
  • Стафиди, грозде: Гроздето и стафидите могат да причинят бъбречна недостатъчност при кучетата. Дори малко количество може да предизвика проблеми. Силно повръщане е ранен признак. В рамките на един ден кучето става отпаднало, летаргично и няма желание за нищо. Търсете ветеринарна помощ веднага. Гроздето е асоциирано и с предизвикване на слепота в някои случаи.
  • Чесън и лук: Дръжте лука и чесъна – на прах, сурови, варени или дехидратирани – далеч от кучето си. Те могат да причинят анемия у вашия домашен любимец. Следете за признаци като слабост, повръщане и проблеми с дишането. Имайте предвид, че е необходимо голямо количество наведнъж, за да се стигне до този ефект, но съветваме да не рискувате, защото по-ниските дози пък предизвикват стомашни проблеми и язви.
  • Авокадо: Авокадото, съдържа нещо, наречено персин. То е подходящо за хора, които не са алергични към него. Но прекаленото му количество може да предизвика повръщане или диария при кучетата. Ако отглеждате авокадо у дома, дръжте кучето си далеч от растенията. Персинът се съдържа в листата, семената и кората, както и в плодовете. Освен това семената на авокадото могат да заседнат в червата или стомаха, а запушването им може да бъде фатално.
  • Ксилитол: Бонбони, дъвки, паста за зъби, печива и някои диетични храни се подслаждат с ксилитол. Той може да доведе до понижаване на кръвната захар на кучето ви и да причини чернодробна недостатъчност. Ранните симптоми включват повръщане, летаргия и проблеми с координацията. Чернодробната недостатъчност може да настъпи само в рамките на няколко дни.
  • Кости – Мазнините в по големи количества , могат да причинят панкреатит при кучетата. И въпреки че изглежда естествено да дадете на кучето кокал, то може да се задави с него. Костите могат също така да се начупят и да причинят порязвания или перфорация в храносмилателната система, на кучето както и обструкции(запушвания) .

Важно е да се отбележи, че този списък с вредни за кучетата храни не е изчерпателен, така че ако не сте сигурни дали нещо, което сте на път да дадете е безопасно, консултирайте се с нас или просто попитайте Google. Той се справя чудесно когато става дума за кучета и храни!

Умения

Публикувано на

19.04.2023

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *