Дилатативна кардиомиопатия

Дилатативната кардиомиопатия при кучета (DCM) е основно заболяване на сърдечния мускул, което води до намалена способност на сърцето да генерира натиск за изпомпване на кръв през кръвоносната система.

Заболяването има хроничен характер Основката причина за DCM при кучета се явява генетичната предразположеност, въпреки че се отдава значение и на други фактори инфекциозни и хранителни . DCM при кучета се среща с по-висока честота при специфични породи. Предразположени към DCM са едрите и гиганстски породи: Немски дог, Санбернар, Ирландски вълкодав, Нюфаундленд, Боксер, Далматинец, Кокер шпаньол и други. Заболяването е добре описано и при Доберман пинчер.

По свое му DCM представлява разширяване и уголемяване на сърцето (дилатация на камерите с изтъняване на стените на предсърдията). Способността на сърцето да служи като помпа постепенно намалява и клиничните признаци се появяват в резултат на намалена доставка на оксигенирана (обогатена с кислород) кръв към тялото – летаргия, слабост, загуба на тегло, колапс, кашлица, повишена честота на дишане и/или усилие, подуване на корема. Сърдечната дилатация и намаленото снабдяване с кислород могат да предразположат към развитие на сърдечни аритмии, възникващи както в предсърдията, така и в камерите.

Диагнозата дилатативна кардиомиопатия се поставя с помощта на редица изследвания, които се правят поетапно и с цел да ни предоставят максимално информация затова как работи и колко функционално е сърцето. Електрокардиографията може да се използва за характеризиране на сърдечния ритъм и за изключване на аритмии, в някои случаи може да се препоръча 24-часова електрокардиограма (Холтер монитор) за по-точно характеризиране на сърдечния ритъм.

Рентгенографията на гръдния кош дава оценка за това дали има наличие на кардиомегалия,натрупване на течност в белият дроб (белодробен оток) или около него (плеврален излив).Като правило се препоръчват поне две проекции, за да може максимално да боравим с данни от изследването. Ехокардиографията представлява златен стандарт за доказване или съответно за отхвърляне на заболяване на сърцето. Чрез него може “in vivo” да се види дилатацията на едната или двете камери и да се отчетат показатели на намалена помпена функция, характерни за заболяването.Като правило поставяне на диагнозата е хубаво да се прави след отчитането на резултатите от 3-те изследвания.

Лечението, което като по-правилно е да се каже поддържането на сърцето е насочено към подобряване на систолната (помпена) функция на сърцето, разширяване на периферните кръвоносни съдове за намаляване на натоварването на камерите и контролиране на сърдечната честота и сърдечните аритмии, ако има такива. Тези цели на лечението се постигат чрез прилагането на сърдечни лекарства, които се приемат до живот, като задължително се правят контроли през около 6 месеца, за определяне степента на увреденост на сърцето и евентуална корекция на дозировките на медикаментите. Като прогноза лекарствената терапия може да осигури значително подобрение на продължителността на живота и качеството на живот при засегнатите кучета.

 

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.