Бабезиоза: скритата опасност 

Бабезиозата е инфекция, пренасяна от кърлежи, дължаща се на протозоен паразит- бабезия.
 
Бабезията нахлува в червените кръвни клетки, причинявайки анемия. Видовете бабезия се срещат по целия свят и се считат за сериозна заплаха за домашните любимци.
 
 • Клиника:
  Кучетата обикновено идват с острата, тежка форма на бабезиоза, която се характеризира с находки като необичайно тъмна урина, треска, слабост, бледи лигавици, депресия, подути лимфни възли и увеличен далака. Изследванията на кръв и урина могат да покажат анемия, тромбоцитопения (ниски тромбоцити), хипоалбуминемия (нисък албумин) и билирубинурия (пигмент от разграждането на червените кръвни клетки).
  Освен изброените до тук, могат да се проявят голямо разнообразие от клинични признаци, вариращи по тежест: от внезапен колапс със системен шок, до хемолитична криза, до фина и бавно прогресираща инфекция без явни клинични признаци. Това прави поставянето на диагноза трудно, а заболяването често се пропуска.
 
Как става заразяването с бабезиоза?
Бабезиозата се разпространява предимно чрез ухапване от заразен кърлеж (множество видове кърлежи могат да носят болестта).
Съществуват също доказателства, че може да възникне някакво пряко предаване от животно на животно, например когато заразено куче с орални лезии или ожулвания ухапе друго куче. Това важи особено за Babesia gibsoni, който според някои проучвания, засяга предимно питбул териерите.
Последните проучвания показват, че бабезията може да се предаде трансплацентарно. Кучетата също могат да бъдат неволно заразени чрез замърсено кръвопреливане. Кучетата, настанени в развъдници с лош контрол на кърлежите, са изложени на по-висок риск от развитие на бабезиоза, както и бездомните животни, които стават резервоар на инфекцията.
 

При съмнение за инфекция може да се направи бърз тест, който индикира наличие на заболяването, ни винаги е редно да се комбинира с кръвна натривка, защото макар и много точни, понякога тестовете дават грешни резултати.

 

 • Прогнозата за куче с диагноза бабезиоза зависи от тежестта на заболяването при поставяне на диагнозата.
  Собствениците трябва да са наясно, че кучетата, преживели бабезиоза, често остават субклинично заразени. Тези кучета могат да страдат от рецидив на заболяването в бъдеще или да служат като източник за по-нататъшното разпространение на болестта в даден район. Кучетата, излекувани от бабезиоза, никога не трябва да се използват като донори за кръвопреливане, тъй като реципиентите могат да развият болестта. Затова преди кръвопреливане се извършват тестове за заболяването.
 
Единственият начин за профилактика е обезпаразитяването с препарати против кърлежи, което е причината ние да държим толкова на тази рутинна процедура. 
 
 
 
На снимката: характерната крушовидна форма на Babesia canis в еритроцит, открита в кръвна натривка на наш пациент.
Използвани източници за статията: https://vcahospitals.com/

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.