Бабезиоза: скритата опасност 

Бабезиозата е инфекция, пренасяна от кърлежи, дължаща се на протозоен паразит- бабезия.
 
Бабезията нахлува в червените кръвни клетки, причинявайки анемия. Видовете бабезия се срещат по целия свят и се считат за сериозна заплаха за домашните любимци.
 
 • Клиника:
  Кучетата обикновено идват с острата, тежка форма на бабезиоза, която се характеризира с находки като необичайно тъмна урина, треска, слабост, бледи лигавици, депресия, подути лимфни възли и увеличен далака. Изследванията на кръв и урина могат да покажат анемия, тромбоцитопения (ниски тромбоцити), хипоалбуминемия (нисък албумин) и билирубинурия (пигмент от разграждането на червените кръвни клетки).
  Освен изброените до тук, могат да се проявят голямо разнообразие от клинични признаци, вариращи по тежест: от внезапен колапс със системен шок, до хемолитична криза, до фина и бавно прогресираща инфекция без явни клинични признаци. Това прави поставянето на диагноза трудно, а заболяването често се пропуска.
 
Как става заразяването с бабезиоза?
Бабезиозата се разпространява предимно чрез ухапване от заразен кърлеж (множество видове кърлежи могат да носят болестта).
Съществуват също доказателства, че може да възникне някакво пряко предаване от животно на животно, например когато заразено куче с орални лезии или ожулвания ухапе друго куче. Това важи особено за Babesia gibsoni, който според някои проучвания, засяга предимно питбул териерите.
Последните проучвания показват, че бабезията може да се предаде трансплацентарно. Кучетата също могат да бъдат неволно заразени чрез замърсено кръвопреливане. Кучетата, настанени в развъдници с лош контрол на кърлежите, са изложени на по-висок риск от развитие на бабезиоза, както и бездомните животни, които стават резервоар на инфекцията.
 

При съмнение за инфекция може да се направи бърз тест, който индикира наличие на заболяването, ни винаги е редно да се комбинира с кръвна натривка, защото макар и много точни, понякога тестовете дават грешни резултати.

 

 • Прогнозата за куче с диагноза бабезиоза зависи от тежестта на заболяването при поставяне на диагнозата.
  Собствениците трябва да са наясно, че кучетата, преживели бабезиоза, често остават субклинично заразени. Тези кучета могат да страдат от рецидив на заболяването в бъдеще или да служат като източник за по-нататъшното разпространение на болестта в даден район. Кучетата, излекувани от бабезиоза, никога не трябва да се използват като донори за кръвопреливане, тъй като реципиентите могат да развият болестта. Затова преди кръвопреливане се извършват тестове за заболяването.
 
Единственият начин за профилактика е обезпаразитяването с препарати против кърлежи, което е причината ние да държим толкова на тази рутинна процедура. 
 
 
 
На снимката: характерната крушовидна форма на Babesia canis в еритроцит, открита в кръвна натривка на наш пациент.
Използвани източници за статията: https://vcahospitals.com/

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.