Анестезията и Вашия домашен любимец – няколко факта, които трябва да знаете

Думата „анестезия” винаги буди безкойство, когато бъде спомената пред собствениците на нашите пациенти. Идеята за анестезия на домашния любимец, когато се касае за хирургия или зъбна профилактика, меко казано ги плаши. Често този страх е причина да ни бъдат отказвани наложителни манипулации.

Ето защо сега ще Ви съобщя някои важни условия, които винаги се спазват и намаляват до
минимум риска от анаестезия.

1.Индивидуален план на действие

Всеки организъм е абсолютно индивидуален. Анестезията за всеки пациент също е строго индивидуална. Това се определя както от нуждите на различните процедури, така и от цялостното състояние на пациента.
Начина, дълбочината, времетраенето и медикаментите завусят от естеството и продължителността на манипулацията. Има ситуации в които се прилагат седативни средства и става дума за седация, а не за анестезия, но много често тези понятия се смесват. Освен това самата анестезия може да бъде обща и локална,кратка
или по продължителна, повърхностна или дълбока, в зависимост от целите на процедурата.

Спазването на общите правила на астезиологичния протокол са рамката, под която върви упояването, но тези правила се моделират според много фактори, касещи конкретния пациент. Това са вид, пол, възраст, клинична история, средата, в която живее, медикаменти, които е приемал, стари травми и много, много други. Всичките тези неща систематизирани за съответния пациент ни помагат да изготвим точната анестезия за манипулацията, от която се нуждае. Не всеки анестетик е подходящ и безопасен за всеки вид животно, затова не е нужно да се сравнява анестезията на Вашия любимец с тази на любимеца на Вашия съсед, както често се случва. Запомнете: всичко е индивидулано и се преценява от специалист!

2.Преданестезиологични изследвания

Пълната кръвна картина и биохимичният анализ на кръвта са абсолютния минимум от изследвания, които са необходими преди да се предприеме дадена процедура. Често се налага да се пристъпи и до образна диагностика преди анестезия: рентгенограяфия, ехография, ехокардиография. Те ни позволяват да проверим в какво състояние са органите, които най-активно участват при анестезия – бъбреци, черен дроб, бял дроб и сърце. На базата на резултатите ние преценяваме кои медикаменти са подходящи, кои от тях се толерират и кои не, кои обезболяващи да използваме и кои да избягваме. Предвид голямото разнообразие от паразити при домашните любимци, тестовете за векторните заболявания също са важна част от преданестезиологичния ни протокол. Ако се появи неочаквано заболяване, то първо се лекува и тогава се предприема анестезия. Ето защо бъдете спокойни, че няма никога да се предприеме интервенция без предварителна подготовка и преценка на
риска от наша страна!

3.Мониторинг

Докато пациента е под анестезия, ветеринарен анаестзиолог мониторира целия процес от предварителната подготовка до събуждането след манипулацията. Следят се всички жизнени показатели на животното от тесен специалист и от специализирани апарати едновременно. Сатурация, пулс, ЕКГ, дихателни движения, кръвно налягане, телесна температура са под стриктен конторл и дори най-малки отклонения се взимат под внимание и коригират незабавно. Всяко действие от страна на хирурга е съобразено и от анаестезиолога, за да върви гладко целия процес. Както всяка друга сфера от ветеринарната медицина, така и при анестезиологията има непрекъснато нововъведения ,нови медикаменти и протоколи на работа. Ето защо нашите специлаисти постоянно посещават обучения и семинари и са изцяло подготвени.

4.Следоперативен мониторинг

Ние проследяваме пациентът не само преди и по време на анаестезията ,но и часове след като животното е изцяло будно. Наблюдаваме дали излиза лесно и безпроблемно, а когато имаме съмнения за това ,задържаме пациента колкото е необходимо хоспитализирано в клиниката. След анестезия винаги леко се понижава телесната температура, затова животните се завиват в топли завивки и се затоплят с възглавнички,докато възстановят нормалната си температура. Заедно с това се наблюдават отново всички останали жизнени показатели – сърдечна и дихателна дейност, уриниране и дефекиране. От началото до самия край на процеса се взимат всички предпазни мерки ,за да няма рискове за Вашия домашен любимец! Ако и на Вашето прекрасно животинче предстои манипулация и се чудите дали да я откажете заради анестезията,помислете отново! Посъветвайте се с лекуващия Ви лекар и му се доверете. Изразете своето мнение и притеснения с него и ще намерите най-подходящия начин да се случат процедурите.

Не бива да се плашите от анестезията – припомнете си, че основната ѝ цел е да отнеме болката и да направи лесна и бърза манипулацията, от която се нуждае Вашето любимо същество!

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.