Анестезията и Вашия домашен любимец – няколко факта, които трябва да знаете

,

Думата „анестезия” винаги буди безкойство, когато бъде спомената пред собствениците на нашите пациенти. Идеята за анестезия на домашния любимец, когато се касае за хирургия или зъбна профилактика, меко казано ги плаши. Често този страх е причина да ни бъдат отказвани наложителни манипулации.

Ето защо сега ще Ви съобщя някои важни условия, които винаги се спазват и намаляват до
минимум риска от анаестезия.

1.Индивидуален план на действие

Всеки организъм е абсолютно индивидуален. Анестезията за всеки пациент също е строго индивидуална. Това се определя както от нуждите на различните процедури, така и от цялостното състояние на пациента.
Начина, дълбочината, времетраенето и медикаментите завусят от естеството и продължителността на манипулацията. Има ситуации в които се прилагат седативни средства и става дума за седация, а не за анестезия, но много често тези понятия се смесват. Освен това самата анестезия може да бъде обща и локална,кратка
или по продължителна, повърхностна или дълбока, в зависимост от целите на процедурата.

Спазването на общите правила на астезиологичния протокол са рамката, под която върви упояването, но тези правила се моделират според много фактори, касещи конкретния пациент. Това са вид, пол, възраст, клинична история, средата, в която живее, медикаменти, които е приемал, стари травми и много, много други. Всичките тези неща систематизирани за съответния пациент ни помагат да изготвим точната анестезия за манипулацията, от която се нуждае. Не всеки анестетик е подходящ и безопасен за всеки вид животно, затова не е нужно да се сравнява анестезията на Вашия любимец с тази на любимеца на Вашия съсед, както често се случва. Запомнете: всичко е индивидулано и се преценява от специалист!

2.Преданестезиологични изследвания

Пълната кръвна картина и биохимичният анализ на кръвта са абсолютния минимум от изследвания, които са необходими преди да се предприеме дадена процедура. Често се налага да се пристъпи и до образна диагностика преди анестезия: рентгенограяфия, ехография, ехокардиография. Те ни позволяват да проверим в какво състояние са органите, които най-активно участват при анестезия – бъбреци, черен дроб, бял дроб и сърце. На базата на резултатите ние преценяваме кои медикаменти са подходящи, кои от тях се толерират и кои не, кои обезболяващи да използваме и кои да избягваме. Предвид голямото разнообразие от паразити при домашните любимци, тестовете за векторните заболявания също са важна част от преданестезиологичния ни протокол. Ако се появи неочаквано заболяване, то първо се лекува и тогава се предприема анестезия. Ето защо бъдете спокойни, че няма никога да се предприеме интервенция без предварителна подготовка и преценка на
риска от наша страна!

3.Мониторинг

Докато пациента е под анестезия, ветеринарен анаестзиолог мониторира целия процес от предварителната подготовка до събуждането след манипулацията. Следят се всички жизнени показатели на животното от тесен специалист и от специализирани апарати едновременно. Сатурация, пулс, ЕКГ, дихателни движения, кръвно налягане, телесна температура са под стриктен конторл и дори най-малки отклонения се взимат под внимание и коригират незабавно. Всяко действие от страна на хирурга е съобразено и от анаестезиолога, за да върви гладко целия процес. Както всяка друга сфера от ветеринарната медицина, така и при анестезиологията има непрекъснато нововъведения ,нови медикаменти и протоколи на работа. Ето защо нашите специлаисти постоянно посещават обучения и семинари и са изцяло подготвени.

4.Следоперативен мониторинг

Ние проследяваме пациентът не само преди и по време на анаестезията ,но и часове след като животното е изцяло будно. Наблюдаваме дали излиза лесно и безпроблемно, а когато имаме съмнения за това ,задържаме пациента колкото е необходимо хоспитализирано в клиниката. След анестезия винаги леко се понижава телесната температура, затова животните се завиват в топли завивки и се затоплят с възглавнички,докато възстановят нормалната си температура. Заедно с това се наблюдават отново всички останали жизнени показатели – сърдечна и дихателна дейност, уриниране и дефекиране. От началото до самия край на процеса се взимат всички предпазни мерки ,за да няма рискове за Вашия домашен любимец! Ако и на Вашето прекрасно животинче предстои манипулация и се чудите дали да я откажете заради анестезията,помислете отново! Посъветвайте се с лекуващия Ви лекар и му се доверете. Изразете своето мнение и притеснения с него и ще намерите най-подходящия начин да се случат процедурите.

Не бива да се плашите от анестезията – припомнете си, че основната ѝ цел е да отнеме болката и да направи лесна и бърза манипулацията, от която се нуждае Вашето любимо същество!

Умения

Публикувано на

07.08.2022

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *