Анаплазмоза

Анаплазмозата е крълежо-преносимо инфекциозно заболяване, причинено от облигатен, грам-негативен, интрацелуларен (вътреклетъчен) организъм – Anaplasma phagocytophilum и Anaplasma platys, който принадлежи към семейство Anaplasmataceae. А. phagocytophilum инфектира гранулоцитите (група бели кръвни клетки), в които формира морули. Основният й вектор (преносител) са кърлежите от вид Ixodes. А. phagocytophilum причинява гранулоцитна анаплазмоза при кучета, котки, хора, коне и някои домашни тревопасни. Векторът (преносителят) на A. platys е кърлежът Rhipicephalus sanguineus. A. platys инфектира тромбоцитите (кръвните клетки, които отговарят за съсирването на кръвта) и причинява циклична тромбоцитопения. Голяма част от дивите животни, като например елена и гризачите играят роля на резервоар на заболяването. 

Кучето и котката се заразяват, когато бъдат ухапани от инфектирана нимфа или инфектиран възрастен кърлеж. Кърлежът трябва да бъде закрепен за животното от 36 до 48 часа, за да бъде осъществена трансмисията на заболяването. След като А.phagocytophilum  навлезе в кръвния ток, се захваща и навлиза в неутрофилите (вид бели кръвни клетки). Неутрофилите циркулират в кръвта от 10 до 14 дни преди да настъпи тяхната смърт вследствие на апоптоза (програмирана клетъчна смърт). А.phagocytophilum забавя апотпозата на неутрофилите, което й позволява да преживее по-дълго време в организма на животното.

Животните, инфектирани с анаплазмоза, могат да имат следните клинични признаци и патологични прояви, които при кучетата могат да се проявят след инкубационният период от 4 до 14 дни: летаргия, треска, отслабване, куцота, диария, очни проблеми, кожни симптоми, суха кашлица, нарушения в кръвосъсирването. Много често се среща и безсимптомно носителство. 

Съществуват няколко основни метода за диагностициране на анаплазмозата. Първият е откриване на интрацитоплазматични клъстъри (морули) в гранулоцитите или тромбоцитите на кръвна натривка. Този метод има ниска чувствителност и специфичност. Вторият метод е чрез PCR анализ, който използва А.phagocytophilum – специфични праймери, с висока чувствителеност. Този метод може да засече заболяванетото 10 до 14 дни след инфектиране на организма. Смята се за един от най-точните и сигурни методи и вече има и ветеринарни лаборатори, които провеждат изследването. Други методи за диагностика са серологичните изследвания (ELISA  и  IFAT). Те са високо чувствителни, въпреки че засичат само излагането на инфекцията, но не и настояща инфекция или настоящо заболяване. Животното трябва да е било заразено поне преди 4 седмици, за да може да изгради необходимите антитела, които серологиното изследване на засече. Възможно е да се изследва и отстранен кърлеж от животното за това дали е носител на заболяването. 

Анаплазмозата е лечимо заболяване с много добра прогноза, ако бъде установено навреме. Тъй като са вътреклетъчни организми, само специфична група антибиотици в определени дози могат да бъдат ефективни за заболяването. Повечето кучета показват подобрение в състоянието си още на 24 до 48мия час след началото на лечението. При по-тежки случай може да бъде включена и симптоматична терапия като кристалоидни флуиди, антиеметици, антипиретици и други.

Според различните литературни източници през последните години има различна продължителност на терапия. Дълги години за стандартен курс на терапия се приемаше прием на антибиотик в продължение на 28 дни. Последните години редица проучвания сочат за достатъчен 14 дневен курс. Най-сигурен метод за проверка на успеха на терапията обаче си остава  провеждането на PCR  тест след преключване на курса с антибиотик. Контролен бърз тест, тъй като е антителен и има остатъчни антитела, може да се пусне най-рано 6 месеца след курса на терапия.

Макар и да съществува лечение за анаплазмозата, профилактиката остава предпочитаното решение. Като превенция срещу заболяването няма ваксини, но има голям избор от препарати за външно обезпаразитяване под различна форма (хапчета, капки, каишки, спрейове и др.). Тези препарати убиват или отблъскват кърлежите и по този начин редуцират риска от трансмисия на заболяването. (Като допълнителна препоръка към стопаните е проверяването на кучетата им за кърлежи след всяка разходка и остраняването на паразита от ветеринарен лекар във възможно най-кратки срокове. Препоръчваме поне веднъж годишно да правите бърз серологичен тест на Вашия домашен любимец, заради дългото безсимптомно носителство, независимо редовността на обезпаразитяването. Така нареченият 4D тест  е бърз и лесен метод, който отнема 15 минути и няколко капки кръв.

Профилактиката и превантивното тестване е от изключително значение при анаплазмата.

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.