Кръвопреливане при котките 

Точно като при хората, животните понякога се озовават в животозастрашаващи ситуации, свързани със загуба на голямо количество кръв или елементи на кръвта. Тези състояния налагат спешно кръвопреливане, защото в противен случай пациентът не може да бъде стабилизиран и спасен.  

Има множество причиникоито да наложат преливане на кръв при кучето и котката.
Анемиите често се предизвикват от травма (удар от колападане от високо и т.н.), от разкъсвания на на туморни маси (най– често става дума за тумор на далака), при много тежки паразитни инвазии  или при консумация на някои отрови (например отровите за мишки).  Разбира сене можем да пропуснем и имуномедиираните състоянияпри които единственият виновник за проблема е самото тяло на пациента 

Имат ли животните кръвни групи 

Имат! Естествено, както се досещате, кръвта при видовете е коренно различна и няма как да се прелива кръв от един вид на друг. 
Както при хората, така и при животните има кръвни групи. 
Днес ще се фокусираме върху котките: те имат три основни групи: А, В и АВ. 
Любопитно е, че както при нас, така и при котките, най- често срещаната кръвна група е А, но има породна специфичност. Например персийските котки много често са група В. Проверката за съвместимост е изключително важна, защото преливането от една група в друга често е фатално.  

Кой може да стане донор? 

Донорът оптимално е на възраст между 1 и 7 години и тежи над 4.5 килограмаРазбира сетой трябва да е клинично здравда има ваксини
и да е редовно обезпаразитяван 

Както при хорататака и при животнитекръводаряването се възнаграждава
Тук не даваме торби с шоколадно правим пълен клиничен преглед и тест за FIV/FeLV (котешки СПИН и левкемия), които са напълно безплатни за донора.  

Какво да очаквате и как минава процедурата? 

Извършва се пълен преглед, мястото за взимане на кръв се избръсва и дезинфекцира. Хубаво е да знаете, че взимането на кръв става под пълна упойка. Причината за това е, че самият процес обикновено отнема повече време от търпението на пациента. А тъй като кръв се взима от югуларната вена, е от голямо значение пациентът да стои мирно. Самото взимане на кръв не отнема повече от 30 минути, но след това на пациента се вливат течности и се изчаква напълното събуждане, затова обикновено донорът остава в клиниката няколко часа, а после може да се прибере у дома и да хапне добре.   

Донорът също се упоява, когато има нужда от това. След това получава кръвта бавно и под строгото наблюдение на член от екипа, защото никога не можем да изключим със сигурност рискът от алергична реакция. Следи се строго и през идните дни – пускат се изследвания, наблюдава се общото състояние, гледа се апетитът. Задължително се изписват медикаменти, които потискат имунната система за определен период от време и се назначават контролни прегледи на конкретни интервали. 
Чак след като всичко това е изпълнено, случаят окончателно се счита за приключен.   

Тази статия е вдъхновена от Калипсо.
Тя е една красавица, чиито собственици веднага се обадиха в клиниката и дойдоха да помогнат на закъсал котарак. Калипсо беше прегледана, тестовете ѝ бяха отрицателни и за късмет, двете котки се оказаха съвместими – нещо, което понякога се оказва огромен проблем.
Калипсо беше много спокойна, възстанови се за часове от кръвопреливането и стана е героинята на клиниката и гордостта на стопаните си. Прибра се с подарък играчка и вкусна консерва, а ние изпитахме желание да разкажем как се спасява живот и ето ни тук.  

 

 

Ако имате въпроси, не се колебайте да ни потърсите на тел. 02 4430440