Какво трябва да знаем за храненето на кучето

Много често в практиката се сблъскваме с куп въпроси за храненето при кучето. Затова решихме да хвърлим малко светлина по тази тема.

Към Разред Carnivora ( хищници ) принадлежат 7 семейства , едно от които е семейство Canidae ( кучета ).
Това са предимно  месоядни животни, но всички в различна степен използват и растителна храна.
Характерна особеност е, че месоядните животни поглъщат храната без да я дъвчат добре. По време на дъвченето долната челюст  прави само вертикални движения, при което храната се разкъсва и бързо се поглъща.
Кучето притежава прост еднокамерен стомах и къс чревен тракт, а приетата храна престоява в стомаха различно време: по-бързо напуска стомаха въглехидратната храна, а богатата на белтъци се задържа по –продължително. При кучето изпразването на стомаха започва ½ h  след поемане на храната.То е най-усилено между 3-тия и 4-тия час след храненето и завършва за около 6 h .

Нуждата от хранителни вещества и общите грижи, които се полагат за кучетата, се различават в зависимост от физиологичното състояние (растеж, бременност, лактация, отбиване, липса на активност, напреднала възраст, работа и пр.).

Съществуват  два главни типа храни за кучетата: домашно приготвени и промишлено произведени.
Обикновено собствениците предпочитат за своите любимци промишлено произведени храни, защото предимствата са големи: осигуряват се всички необходими хранителни вещества и енергия съобразно категорията на кучето, лесно се съхраняват, имат дълъг срок на годност. Всички тези предимства ги правят предпочитани пред домашно приготвените. Установено  е, че 92% от притежателите на кучета  в САЩ използват главно готови храни.

Любопитен факт: Първите кучешки храни (бисквити ) са произведени в Англия през 1860г. Скоро след това в Съединените щати започва  производство на кучешки храни от житни и месни отпадъци. През двадесетте години на миналия век се появяват на пазара и първите консервирани храни, предимно от конско месо. През петдесетте години сухите храни за кучета стават все по –популярни.

Според състава си, храните се делят на балансирани, допълващи и диетични.
Балансираните храни съдържат всички необходими хранителни вещества и за това се дават самостоятелно като единствена храна в дневната дажба. Въпреки това, трябва да се има предвид, че дадена храна не може да е перфектна едновременно за всички породи ,възрасти и индивиди и именно за това фирмите производители предлагат богати гами храни – всяка за специфичините нужди  на кучето.

Има няколко неща, на които трябва да се обърне внимание при избора на храна или съставянето на домашна диета на домашния любимец.

Кучетата имат извънредно различни темпове на растеж. Храненето играе ключова роля за развитието на костите и поддържането им през целия живот, затова е важно да се следят оптимални нива на калций, осигуряващи правилното развитие на костите и поддържането им за всички породни размери.Оптималното съотношение между Ca и P e в диапазона 1.1 до 2 към 1. Недостиг на калций се наблюдава най-често при животни хранени основно с месо: хранителните продукти от този тип съдържат високо ниво на фосфор, но са бедни на калций ( за пример в месото съотношението калций:фосфор е около 1:20).
Добавките на глюкозамин и хондроитин сулфатът в диетата на домашния любимец подкрепят здравето на ставите.
Освен за движението, добрата храна има ключова роля и за поддържането на един от най- важните органи – кожата. Тя играе огромна роля за цялостното здраве – предпазва от нараняване и инфекции, контролира температурата и е първата линия на защита срещу редица вредни агенти.
Кожата е 95 % протеин, затова храненето с висококачествени протеини я поддържа във върхова форма. Важно е една диета да съдържа Omega-6 и 3 мастни киселини, но най- важно е те да бъдат и в правилно съотношение- 5-10:1 – е клинично доказано като оптимизиращо състоянието на кожата и козината.

Кучетата са изключителни атлети и се осланят на силната си мускулатура, за да останат в добра форма и запазят активността си. Приблизително 40–57 % от телесната им маса са мускули, за това протеинът трябва да е от животински произход. Клинично е доказано, че животинските протеини изграждат релефни и здрави мускули.

Добрите абсорбция и храносмилане са жизнено важни за здравето и благосъстоянието, а храносмилателните възможности на кучето са коренно различни от човешките. Затова една диета трябва да е съставена от лесно смилаеми съставки, подобряващи абсорбцията.
Напоследък, все по актуална става и темата за пребиотиците и тяхното включване в менюто на кучето. Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди – несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.

Клинично е доказано, че пребиотиците засилват силата на естествената защита! 65% от имунната система на кучето е съсредоточена в храносмилателния тракт, което обяснява защо тази тема набира все повече популярност.

­­­­

Друг въпрос възникващ все по-често в стопаните е денталната грижа за домашния им любимец и има ли връзка между начина на храненето и зъбната профилактика.
В резюме: да, определено има!

Последните проучвания показват,че след 3 годишна възраст, почти 85% от кучетата показват дентални и орални проблеми, което обикновено води до по-сериозни здравословни проблеми, а само 10 % от стопаните редовно мият зъбите на кучето. Затова голяма част от производителите на готови гранулирани храни все повече наблягат в разработката и включването на добавки, помагащи устната хигиена и намаляване на зъбния камък при кучето. Повечето висок клас гранули са покрити с полифосфати (sHMP) –  кристали, които предотвратяват отлагането на зъбен камък след храненето.

Но, нека се отклоним от темата за гранулите за малко.
В редица случаи стопаните избират домашно приготвена храна. Най-често причина за това е недоверие към готовите храни, специфичен здравословен статус (най-често хранителна алергия) , възможност за избиране на продуктите, капризен апетит и вкусови предпочитания на кучето.
В домашните диети няма нищо лошо, но е важно да се знае, че за да се състави една пълноценна дажба са необходими няколко неща: познаване на изискванията на любимците от към хранителни вещества и енергия, правилно обработване на продуктите, балансиране на дневната дажба, безопасност откъм микробни и други замърсявания, нуждата от включване на витамини и минерали, съобразяване на породни и възрастови особености, както и физиологично състояние и активността на кучето.

Всичко това е постижимо, но изисква консултация със специалист, затова, ако сте се спрели на този избор, консултирайте се с ветеринарен лекар, с помощта на който може да изготвите една балансирана и покриваща всички нужди на вашия любимец диета.

Тъй като има много за писане и още повече за говорене, днес ще ви разкажем по- конкретно само за хранене на кучето бебе. 

От отбиването на кученцето до превръщането му във възрастен индивид то преминава през един от най-важните  периоди от живота си, а именно – растеж и развитие. Предпоставките за дълъг и здравословен живот се полагат в ранна възраст.
Физическата форма на кученцето в началните фази на живота предопределя до голяма степен прогнозата за неговата продължителност. А тази форма зависи първо от хранителния прием и на второ място от движението. Идеалната физическа форма удължава живота и намалява риска от тежки заболявания, затова е много важно преди да вземем своят домашен любимец  да се запознаем с нуждите и потребностите на малкото кученце. Целта при храненето на отбитите кученца трябва да бъде достигане на средното за породата тегло. Прехранването трябва да се избягва. Даже бихме казали, че съвсем лекото недохранване е за предпочитане пред прехранването.
Ще направите голяма услуга на себе си и на новият член на семейството, ако преди да купите някаква храна, прочетете какво всъщност е необходимо спрямо очакваното тегло в зряла възраст, специфични породни особености и други.

След отбиването кученцето се нуждае от повече енергия в сравнение с възрастните кучета от същата порода. Тези потребности с напредване на възрастта се променят- при 40% от масата на възрастното куче нуждата от енергия е 1,5 пъти повече, а при 80% от масата  1,2 пъти повече в сравнение с нуждите за съответната жива маса при възрастните животни.
Излишната енергия по време на растежа води до затлъстяване на кученцата от много породи и предопределя наднорменото тегло през целия живот. Правилно подбраната храна и дажба за растящите кученца осигурява оптимален баланс на веществата , позволява нормален растеж и развитие и има висока смилаемост.
По същата логика, ако обаче недохранването е сериозно ръстът на  възрастното животното не може да се достигне. Някои породи кучета са предразположени към напълняване и собствениците на такива бебета(Лабрадор, Кокер спаниол, Шелти, Басет, Бигъл , Кавалер Кинг Чарлз, и други)  трябва да са особено внимателни да не прехранват кученцето и да избягват свободното хранене . Тук  е и отново ролята на ветеринарния лекар да посъветва стопаните и да следи развитието на кученцето.

Този факт се потвърждава от едно изследване, при което кученца от породите бигъл и  лабрадор са хранени свободно и контролирано. На възраст 1 година свободно хранените кученца и от двете породи са били с 22-25% по –тежки. По-голямото тегло е било изключително за сметка на подкожната тлъстина и не е установена разлика в дължината, височината или мускулната маса. Прекомерно бързият растеж и свързаното с него наднормено тегло влошават прогнозата за продължителността на живота и повишават риска от последващи заболявания. В частност при кучетата от едри породи е важно да се постигне оптимален ритъм на растеж, осигуряващ изграждане на скелета и намаляващ риска от остеохондроза, тазобедрана дисплазия и артроза.

Е, разказахме ви за може би 1% от важните неща, свързани с храненето на кучето. Скоро ще се спрем и на други възрастови групи, хранене при някои заболявания, а и няма да е лошо да обърнем малко внимание и на котките!
До тогава оставаме на линия за всякакви въпроси, свързани с диетата на вашето животинче!

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.

    Форма за въпроси

    Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


     Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.       Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.