Спиралата на болката – остеоартрит при кучето

Според последни проучвания над 65% от кучетата в зряла възраст страдат от по-лека или по-тежка форма на остеоартрит. Болка, скованост, подути стави, намалено движение…„ами старост – нерадост“.

Всъщност не толкова старост, колкото имунно заболяване. Засяга и доста млади кучета. Да, имунно. Остеоартрита е заболяване, не на ставите и костите, а на имунната система. Този верен, вечно бдящ страж на организма решава, че е време да се разправи с малко „вътрешни врагове“ – ставния хрущял и костната тъкан! Атаката е подета. Колкото по-увреден бива хрущяла, толкова по-чужд и „опасен“ изглежда на имунитета. И атаките се засилват. А това боли, Боли, БОЛИ… Какво може да направим?

Има разни варианти. Сваляне на тегло, диети, COX-инхибитори, акупунктура, рехабилитация, хомеопатия…..Най-прекия път изглежда е грубо да дръпнем юздите на имунитета. Кортизони или имуносупресори! Е, почти цялата защита на организма е блокирана, има и доста странични реакции, но живота в болка за предпочитане ли е?

Добре, възпрели сме временно объркания страж.
Дай Боже скоро да не се сети да напада „своите“ отново.
Трябва малко да позакърпим повредите по хрущяла.
Пием ли си добавките – глюкозамините и хондроитина?
Да. Добре, но май се оказва, че като добавки действат на кучета до 2-3 годишна възраст. На възрастните помага само екстракта от новозеландската зеленоустна мида (Perna Canaliculus), успокояващите възпалението MSM и дяволски нокът (Harpagophytum procumbens).
И какво още?

Приетите за стандарт добавки срещу остеоартрит витамин Е и Омега – 3 мастни киселини.
Има ли още нещо. Ами има!
Колаген тип II. Нехидролизиран Колаген тип II.
Оказва се, че той е с над 40% по-ефикасен от останалите съставки!
А как действа той?

Ето тук се намесват няколко термина от имунологията, описани още през миналия век. Орална толерантност и Clonal anergy. Последното означава, че дадено поделение от имунната система не си гледа работата –да търси, да открива, да се множи и унищожава „натрапници“ ами пасивно си циркулира.
Сещате ли се за някой брутален лош пример? Заболяването СПИН е точно такъв пример. При автоимунна атака обаче, това би ни свършило чудна работа.

А какво е оралната толерантност?
В черевцата има едни зонички в които се извършва нещо като предказармена подготовка и специализация на поделения на имунната система.Тези зони са отговорни и за развитието на така наричаните „хранителните алергии“. Когато по тези зонички попадат редовно малки количества от определен агент, то полека младите обучаващи са бойци на имунитета започват да го толерират и приемат като „свой“.
Развива се Clonal anergy. Е, ето тук е ролята на нехидролизирания колаген тип –II. Той не се усвоява в организма, но попада по тези зонички в черевцата. Целта е полека – лека да приучи имунитета, че не са врагове и е редно да бъде свалена обявата „Най-търсен престъпник“ от колагена. Нали се сещате, че именно той, като основен градивен елемент на съединителната тъкан е подложен на атака от имунитета при остеоартрит.

Коя е лошата новина?
-Третирането трябва да е почти постоянно.

Коя е добрата?
-Дозите трябва да са ниски, повишаването им даже може да „събуди“ имунитета и да предизвика имунен отговор.

Коя е другата добра новина­­­?
-Никакви вредни странични реакции! Така е, прегледах всички публикувани проучвания.
Коя е следващата добра новина­?

-Няма цялостно подтискане на имунитета.
Има ли още добри новини?

Има! Те са, че има такива ветеринарни препарати. Специфично дозирани, добре овкусени и бих добавил на прилична цена. Звучи и вече като рекламна статия, нали? Добре, за да го няма това впечатление няма да споменавам името на препарата Flexadin Advanced.

Защо пиша тази статийка?
Защото има много страдащи възрастни кучета (а и млади) и ми се ще стопаните им ако не друго то поне да имат предвид този проблем и тези решения.

И защо още?
Защото обожавам имунологията и всеки път когато ми се налага да предписвам стероиди и имуносупресори сърцето ми се къса. Струва ми се варварско (макар и необходимо понякога) да се блокира толкова грубо този вълшебен механизъм на природата. Е, явно се намират понякога и елегантни начини. Благодаря на учените за това.

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.