Спиралата на болката – остеоартрит при кучето

Според последни проучвания над 65% от кучетата в зряла възраст страдат от по-лека или по-тежка форма на остеоартрит. Болка, скованост, подути стави, намалено движение…„ами старост – нерадост“.

Всъщност не толкова старост, колкото имунно заболяване. Засяга и доста млади кучета. Да, имунно. Остеоартрита е заболяване, не на ставите и костите, а на имунната система. Този верен, вечно бдящ страж на организма решава, че е време да се разправи с малко „вътрешни врагове“ – ставния хрущял и костната тъкан! Атаката е подета. Колкото по-увреден бива хрущяла, толкова по-чужд и „опасен“ изглежда на имунитета. И атаките се засилват. А това боли, Боли, БОЛИ… Какво може да направим?

Има разни варианти. Сваляне на тегло, диети, COX-инхибитори, акупунктура, рехабилитация, хомеопатия…..Най-прекия път изглежда е грубо да дръпнем юздите на имунитета. Кортизони или имуносупресори! Е, почти цялата защита на организма е блокирана, има и доста странични реакции, но живота в болка за предпочитане ли е?

Добре, възпрели сме временно объркания страж.
Дай Боже скоро да не се сети да напада „своите“ отново.
Трябва малко да позакърпим повредите по хрущяла.
Пием ли си добавките – глюкозамините и хондроитина?
Да. Добре, но май се оказва, че като добавки действат на кучета до 2-3 годишна възраст. На възрастните помага само екстракта от новозеландската зеленоустна мида (Perna Canaliculus), успокояващите възпалението MSM и дяволски нокът (Harpagophytum procumbens).
И какво още?

Приетите за стандарт добавки срещу остеоартрит витамин Е и Омега – 3 мастни киселини.
Има ли още нещо. Ами има!
Колаген тип II. Нехидролизиран Колаген тип II.
Оказва се, че той е с над 40% по-ефикасен от останалите съставки!
А как действа той?

Ето тук се намесват няколко термина от имунологията, описани още през миналия век. Орална толерантност и Clonal anergy. Последното означава, че дадено поделение от имунната система не си гледа работата –да търси, да открива, да се множи и унищожава „натрапници“ ами пасивно си циркулира.
Сещате ли се за някой брутален лош пример? Заболяването СПИН е точно такъв пример. При автоимунна атака обаче, това би ни свършило чудна работа.

А какво е оралната толерантност?
В черевцата има едни зонички в които се извършва нещо като предказармена подготовка и специализация на поделения на имунната система.Тези зони са отговорни и за развитието на така наричаните „хранителните алергии“. Когато по тези зонички попадат редовно малки количества от определен агент, то полека младите обучаващи са бойци на имунитета започват да го толерират и приемат като „свой“.
Развива се Clonal anergy. Е, ето тук е ролята на нехидролизирания колаген тип –II. Той не се усвоява в организма, но попада по тези зонички в черевцата. Целта е полека – лека да приучи имунитета, че не са врагове и е редно да бъде свалена обявата „Най-търсен престъпник“ от колагена. Нали се сещате, че именно той, като основен градивен елемент на съединителната тъкан е подложен на атака от имунитета при остеоартрит.

Коя е лошата новина?
-Третирането трябва да е почти постоянно.

Коя е добрата?
-Дозите трябва да са ниски, повишаването им даже може да „събуди“ имунитета и да предизвика имунен отговор.

Коя е другата добра новина­­­?
-Никакви вредни странични реакции! Така е, прегледах всички публикувани проучвания.
Коя е следващата добра новина­?

-Няма цялостно подтискане на имунитета.
Има ли още добри новини?

Има! Те са, че има такива ветеринарни препарати. Специфично дозирани, добре овкусени и бих добавил на прилична цена. Звучи и вече като рекламна статия, нали? Добре, за да го няма това впечатление няма да споменавам името на препарата Flexadin Advanced.

Защо пиша тази статийка?
Защото има много страдащи възрастни кучета (а и млади) и ми се ще стопаните им ако не друго то поне да имат предвид този проблем и тези решения.

И защо още?
Защото обожавам имунологията и всеки път когато ми се налага да предписвам стероиди и имуносупресори сърцето ми се къса. Струва ми се варварско (макар и необходимо понякога) да се блокира толкова грубо този вълшебен механизъм на природата. Е, явно се намират понякога и елегантни начини. Благодаря на учените за това.

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.