Особености в храненето на котките

Котката (Felis silvestris catus) е сборно название за по-дребните представители на семейство Котки(Felidae), но обикновено се разбира Домашната котка (Felis silvestris catus), като подвид, произлязъл от Дивата котка.
В Северна Америка и Европа има повече котки домашни любимци, отколкото кучета- над 175 милиона. Първата домашна котка се появява преди 6 000 години. Историята на котката е най-добре документирана в Древен Египет, където са били използвани, за да пазят складираното зърно от мишки и други гризачи.


Домашните котки са едни от най-добрите хищници. Този факт се подкрепя от някои анатомични особености:
– Зъби и челюсти. Котенцата се раждат с 26 остри като игли зъба. До 6 месечна възраст те се заменят с 30 постоянни зъби (16 на горната и 14 на долната челюст) от тях 12 резеца, 4 кучешки, 10 предкътника и 4 кътника. Котешката челюст е с ограничена подвижност за разлика от тази при кучето, което се храни с по –разнообразна храна.
– Череп – Очите на котките са адаптирани изцяло за лов. Те са разположени на предната страна на главата и имат много широк зрителен ъгъл. Котешката зеница може да се разширява до 90 процента от цялата площ на окото, което прави възможно проникването на максимално количество светлина и подобрява нощното виждане. Зеницата се увеличава и когато котката е изплашена.
-Крайниците- котките имат нокти предназначени за сграбчване и задържане на плячката, а при кучето ноктите имат второстепенна роля.

При постоянен достъп до храна котките, се хранят от 8 до 16 пъти за 24 часа. Ако едновременно се хранят няколко котки, те трябва да имат отделни панички и да са на разстояние една от друга. Много котки, особено женските, се хранят неравномерно: ядат малко на единия и много на другия ден. Ако по това време се смени храната, може да се направи погрешния извод, че котката не харесва храната или пък обратното, че много я харесва. Тези колебания нямат нищо общо с апетитността на храната и са нормално поведение на хранене на котката.

Нуждите на котката от вода също са различни от тези на кучетата, но не поради особеностите в храненето, а поради адаптацията на прадедите им към околната среда, тъй като се смята че предшествениците им са обитавали пустините на Северна Африка. Ето защо домашните котки образуват много по концертирана урина от кучетата и могат да преживеят с по-малко вода. Това, за съжаление, е предпоставка за по-лесно образуване на пикочни камъни. Ако е хранена с типична готова суха храна, котката ще пие 1,5-2 ml вода на g суха храна, т.е. съотношение 2:1.

Котката е и част от семейството Ни! Това е причина да осигурим най-доброто за нея! За добро здраве е нужна добра храна.

При хранено на котката трябва да се обърне сериозно внимание на няколко основни точки.

1.Котките имат и някои физиологични и метаболитни особености, характерни за истинските хищници. Метаболизмът при тях се характеризира с необикновено високи нужди от протеини (25%) за поддържане в сравнение с нуждите на кучетата(17%). Повишените нужди от протеин не се дължат на увеличена необходимост от някоя аминокиселина, а на високата ензимна активност в черния дроб. Активността на тези ензими не може да се регулира , ако съдържанието на протеини в храната е ниско.

2. Нуждата на котенцата от Докозахексаеновата киселина (DHA). Тя е полиненаситена незаменима Омега–3 мастна киселина. Рибните масла са богати на тази киселина. Повечето животни произвеждат много малки количества DHA. При хората и другите животни функцията на мозъка и ретината е зависима от DHA през утробното развитие и след раждането. Omega-3 мастната к-на DHA е важен структурен компонент на мозъка и ретината. Пораженията на нервната система от недостиг на мастни к-ни в ранното развитие на се поправят, дори след добавяне на тези киселини впоследствие.
Затова правилните нива на omega-3 мастни киселини и особено DHA в храната за котенцата е особено важно за нормалното развитие на мозъка и ретината.

3. Уринарно здраве- ниски нива на магнезий за подпомагане на поддържането на здрав уринарен тракт.

Някои котки могат да страдат от формиране на кристали в пикочния мехур. Много фактори се асоциират с това състояние, включително пол, възраст, среда, диета и стрес. При повечето от тези котки (60-70%) причината е неизвестна. Състоянието е болезнено и изисква ветеринарна намеса. Мнозинството от камъните са струвитни, образувани от минералите магнезий, амоний и фосфат.

Храните, произведени с висококачествен животински протеин естествено подкисляват урината и предотвратяват формирането на струвитни кристали и камъни. Заедно с намаленото количество на магнезий, те подпомагат поддържането на здравето на уринарния тракт.

Високите класове готови гранулирани диета са произведени с висококачествен животински протеин и имат ниско съдържание на магнезий под 0.1 %.

4.Контрол на теглото

Изследванията показват, че 35-52% от котките са затлъстели. Кастрираните котки са по-склонни към повишаване на теглото. Затлъстяването предполага рискове за здравето (диабет, ставни проблеми, кожни заболявания, хипертония, FLUTD, невъзможност за движение, риск при анестезия, намалена продължителност на живота).

При животни с намалена физическа активност, заболявания предразполагащи към повишение на теглото и след кастрация е добре да се набляга на диета с намалено количество мазнини и намаляване приема на калории.

След кастрация на животните им нуждите им от енергия се понижават с 25-30%. Същевременно апетита им нараства и започват да приемат повече храна- увеличението е около 25 % при мъжките и 20% при женските. Затова е много важно след кастрация да се осъществява контрол над теглото.

Любопитен факт: При котката, както и при нас L-carnitine е доказан като допълнителна полза за загуба на тегло, когато се добави към диетата.

5. Котките са способни да смилат и усвояват големи количества мазнини. Те се нуждаят специално от арахидонова киселина, понеже не могат да я синтезират.

6. Нужда от витамина Ниацин ( вит.В3) –Недостатък на обмяната при котката е невъзможността да синтезира витамина ниацин от аминокиселината триптофан, поради това изискванията към съдържанието на ниацина в дажбата са три пъти по –високи от тези на кучето.

7. Аргинин – Недостигът на аргинин е нещо много сериозно и може да бъде фатално. Недостигът на Аргинин може само за 2-5 часа да доведе до амонячно отравяне (хиперамонемия). Засегнатите животни показват остри признаци на отравяне и могат да умрат. Тази чувствителност идва от това, че богата на протеин дажба изисква обезвреждане на големите количества амоняк, получаващ се от преработката на белтъчините. Аргининът взима участие в този процес.

8. Подкрепа на мускулите-Котките са изключителни атлети с естествена способност да се катерят, бягат и скачат. Тяхната ловкост разчита на специализиран скелет и на мощни бързо действащи мускули, обединени в единно цяло.

Когато котките остареят, тяхната активност се намалява и се наблюдава прогресивна редукция на релефа на тялото поради намаляване на резервите на телесни протеини. Тогава е необходимо висококачествено и подходящо хранене.

Котките са истински месоядни и не могат да произвеждат сами Таурин. Той не се съдържа в растенията и неговият дефицит причинява дегенерация на ретината, понижени репродуктивни способности, аномалии в развитието на малките и сърдечни поражения (кардиомиопатия), затова котките се нуждаят от животински протеини в храната си.

За старите котки по-високите нива на протеини са необходими, за да осигурят аминокиселините за регенерацията на тъканите и за здрав имунитет.

9.Грижа за зъбите – 70% от котките над 3-годишна възраст страдат от проблеми със зъбите. Тези проблеми често остават незабелязани, но болката, която причиняват, може да има сериозни последици върху поведението и общото здраве на котката. Храната може да допринесе за поддържането на зъбите в добро здраве.

10. Контрол на космените топки – Ежедневното поддържане на козината отнема много време на котката, особено при породите с по-дълъг косъм. При това котката поглъща косми, които образуват космена топка в стомаха.Тази несмилаема маса се събира в стомаха и храносмилателните пътища. Котката повръща след известно време тази космена топка. Сега има добро решение, да намалите стреса от повръщане космените топки. Високият клас гранулирани храни включват малц в готовите си формули. На пазара има и голям избор малцови пасти и лакомства с малц с цел предотвратяването на натрупването на космени топки. Малцова паста съдържа допълнително количество малц,за да се предотврати формирането на топки косми в стомаха на котката, като самите косми се покрият с хлъзгав слой, улесняващ изхвърлянето им от стомаха.

Използването на гранули, чиито размер и структура насърчават котката да дъвче, позволява да се извършва механично почистване на повърхността на зъбите и да се забави образуването на зъбна плака. Тъй като миенето на зъбите при котките е доста трудно осъществимо, на пазара се предлагат и разнообразни продукти като вода за уста, гелове и прахчета, помагащи за оралната грижа. Консултирайте се с нас как да се справите с грижата за зъбите.

Любопитен факт е че обикновено котките предпочитат затоплена (37-39°C) храна. Тя дразни обонянието и вкусовите рецептори. Може би генетичната памет им напомня прясната жертва.

Доколко една дажба е достатъчна се преценява по поведението и кондицията на котката: здрава и лъскава козина, активност и жизненост.

При избора на правилна диета винаги търсете мнението на ветеринарен лекар. След подробен преглед и снемане на анамнеза, ще ви бъде назначена най-подходящата диета за вашата котка, съобразена с нейното общо състояние, възраст, тегло, пол, порода и индивидуални особености.

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.