Обратно кихане при кучето

Обратното кихане е нещо, което е често срещано при кучетата, но за стопанин, който се сблъсква с това за първи път, изживяването може да изглежда ужасяващо.
Затова днес ще ви разкажем какво точно е обратно кихане, как изглежда, кога е нормално и кога трябва да ни тревожи.

КАК ИЗГЛЕЖДА?
По време на обратно кихане, кучето (много рядко котката) изпъва глава напред, повдига устните си и извършва серия от бързи вдишвания през носа, които предизвикват характерен стържещ или хъркащ звук. Обикновено, това действие се повтаря няколко пъти и пристъпът отшумява в рамките на няколко секунди до половин минута. След това, кучето възвръща нормалното си поведение без никакви признаци на стрес или дискомфорт.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА? 
Дори и да можем да познаем, че това, което се случва с кучето ни е обратно кихане, тази информация сама по себе си не е много полезна, още повече успокояваща, ако не знаем каква е причината за появата му.
Учудващо (или не) обратното кихане и „нормалното“ кихане имат много сходни механизми на действие. Целта и при двете състояния е еднаква- да се отстрани дразнител от горните дихателни пътища (а пък кашлицата има същата цел, но за по- долните части на респираторната система). Дразнене в областта на носната кухина предизвиква кихане, а дразнене в областта на носоглътката – обратно кихане.
Така, както не изпадате в паника всеки път, когато кучето ви кихне, не трябва да обръщате внимание на някое и друго обратно кихане – това е просто механизъм за почистване на носоглътката от чуждо тяло. Но, ако животното ви изпитва чести пристъпи е добре да обърнете внимание – каквото и да дразни носоглътката не може да бъде отстранено. Това е моментът да запишете час за преглед при ветеринарния лекар на кучето.

Любопитен факт: чихуахуа е породата – образец за обратното кихане! Други породи, които често са замесени, са боксерът и мопсът. Разбира се, това никак не значи, че не може да се случи на всяка една порода. 

ПРЕГЛЕДЪТ 
По време на прегледa се прави обстоен оглед на дихателните пътища и устата. Бъдете подготвени за вероятна рентгенография или риноскопия по преценка на лекуващия лекар. Възможни причини са алергии, парченца трева, малформации или анатомични дефекти в областта на носоглътката.
Понякога, проблемът се дължи на носни кърлежи, които не могат да бъдат видeни с просто око, а изискват намесата на риноскоп. Те се предават от куче на куче чрез просто контакт и се заселват в горните дихателни пътища и синусите на животните, където причиняват ринити и алергизират организма.

ТЕРАПИЯ
Когато случаите са рядко, терапия не е необходима. Ако искате да улесните кучето, може да духнете въздух в муцуната му и да масажиране нежно гърлото и носът му, но нашият съвет е да изчакате процесът да отмине от само себе си.
Ако има нужда от терапия, то тя зависи от причината.
Гореспоменатите кърлежчета се лекуват с ивермектин, милбемицин, селамектин и други препарати. Понякога, тези лекарства се изписват и без конкретна диагноза, защото паразитите са доста трудно откриваеми. Чуждите тела се отстраняват с риноскоп или хирургично, а при алергии се съставя подходяща терапия според състоянието на пациента (антихистамини, кортикостероиди). Ако пък причината се окаже бактериална инфекция, то един курс с подходящ антибиотик решава проблема.

Ето и едно видео, което може да ви спести паническо тичане до денонощната клиника. https://www.youtube.com/watch?v=CXDledRQ7y4

Съвет: Ако не сте сигурни, но подозирате, че кучето ви има обратно кихане, опитайте се да запишете пристъпа и да ни покажете видеото, а ние ще помогнем в диагнозата! 🙂 

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.