Обратно кихане при кучето

Обратното кихане е нещо, което е често срещано при кучетата, но за стопанин, който се сблъсква с това за първи път, изживяването може да изглежда ужасяващо.
Затова днес ще ви разкажем какво точно е обратно кихане, как изглежда, кога е нормално и кога трябва да ни тревожи.

КАК ИЗГЛЕЖДА?
По време на обратно кихане, кучето (много рядко котката) изпъва глава напред, повдига устните си и извършва серия от бързи вдишвания през носа, които предизвикват характерен стържещ или хъркащ звук. Обикновено, това действие се повтаря няколко пъти и пристъпът отшумява в рамките на няколко секунди до половин минута. След това, кучето възвръща нормалното си поведение без никакви признаци на стрес или дискомфорт.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА? 
Дори и да можем да познаем, че това, което се случва с кучето ни е обратно кихане, тази информация сама по себе си не е много полезна, още повече успокояваща, ако не знаем каква е причината за появата му.
Учудващо (или не) обратното кихане и “нормалното” кихане имат много сходни механизми на действие. Целта и при двете състояния е еднаква- да се отстрани дразнител от горните дихателни пътища (а пък кашлицата има същата цел, но за по- долните части на респираторната система). Дразнене в областта на носната кухина предизвиква кихане, а дразнене в областта на носоглътката – обратно кихане.
Така, както не изпадате в паника всеки път, когато кучето ви кихне, не трябва да обръщате внимание на някое и друго обратно кихане – това е просто механизъм за почистване на носоглътката от чуждо тяло. Но, ако животното ви изпитва чести пристъпи е добре да обърнете внимание – каквото и да дразни носоглътката не може да бъде отстранено. Това е моментът да запишете час за преглед при ветеринарния лекар на кучето.

Любопитен факт: чихуахуа е породата – образец за обратното кихане! Други породи, които често са замесени, са боксерът и мопсът. Разбира се, това никак не значи, че не може да се случи на всяка една порода. 

ПРЕГЛЕДЪТ 
По време на прегледa се прави обстоен оглед на дихателните пътища и устата. Бъдете подготвени за вероятна рентгенография или риноскопия по преценка на лекуващия лекар. Възможни причини са алергии, парченца трева, малформации или анатомични дефекти в областта на носоглътката.
Понякога, проблемът се дължи на носни кърлежи, които не могат да бъдат видeни с просто око, а изискват намесата на риноскоп. Те се предават от куче на куче чрез просто контакт и се заселват в горните дихателни пътища и синусите на животните, където причиняват ринити и алергизират организма.

ТЕРАПИЯ
Когато случаите са рядко, терапия не е необходима. Ако искате да улесните кучето, може да духнете въздух в муцуната му и да масажиране нежно гърлото и носът му, но нашият съвет е да изчакате процесът да отмине от само себе си.
Ако има нужда от терапия, то тя зависи от причината.
Гореспоменатите кърлежчета се лекуват с ивермектин, милбемицин, селамектин и други препарати. Понякога, тези лекарства се изписват и без конкретна диагноза, защото паразитите са доста трудно откриваеми. Чуждите тела се отстраняват с риноскоп или хирургично, а при алергии се съставя подходяща терапия според състоянието на пациента (антихистамини, кортикостероиди). Ако пък причината се окаже бактериална инфекция, то един курс с подходящ антибиотик решава проблема.

Ето и едно видео, което може да ви спести паническо тичане до денонощната клиника. https://www.youtube.com/watch?v=CXDledRQ7y4

Съвет: Ако не сте сигурни, но подозирате, че кучето ви има обратно кихане, опитайте се да запишете пристъпа и да ни покажете видеото, а ние ще помогнем в диагнозата! 🙂 

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.