Кучешка кашлица – що е то?

Кучешката кашлица или както ѝ казваме научно – инфекциозният трахеобронхит, е заболяване, с което се сблъскваме особено интензивно два пъти в годината – на есен (ей сега в момента!) и през пролетта.

Ако кучето ви издава хриптящи звуци, ако намирате (или виждате как изкашля) белезникави секрети по пода, ако ви звучи все едно непрекъснато се дави с нещо, то е много вероятно да се срещате с кучешката кашлица!

Това само по себе си е сборно название за група причинители, които предизвикват една и съща симптоматика.
Кучетата се зарязват, като инхалират бактерия (b. bronchiseptica най- често, всъщност толкова често, че заболяването понякога се нарича Бордетела). Установено е, обаче, че тази гадинка никога не е сама- винаги е в комплекс с различни вируси, като най- често, това са Аденовируси.

Обикновено по стената на дихателните пътища има слой лигавица, която „улавя“ и с помощта на имунната система, неутрализира всякакви вредители – затова и ние, и те, не сме постоянно болни от стотиците причинители около нас. Но, понякога, има спад в локалния имунитет на ниво дихателна система. Често тези спадове са свързани с резките температурни промени два пъти годишно, затова и тогава са пиковете на заразени животни.


Съществува мит, според който вирусите изчезват и се появяват в определени периоди от годината, но това не е така. Единственото, което се променя, е чувствителността ни към тях.

Някои фактори, които могат да увеличат риска от зараза с кучешка кашлица са:

 • Престой в задушни помещения с много животни (от тук именно идва наименованието на заболяването, тъй като kennel значи развъдник. Инфекциозният характер на заболяването води до лесното „пламване“ на развъдника в такива ситуации.)
 • Ниски температури.
 • Престой в прашни помещения или в такива, задимени силно от цигарен дим.
 • Стрес (било то свързан с път, първи ден на уроци, смяна на апартамент и т.н.)

Много важно е, ако смятате, че кучето ви е болно от кучешка кашлица, да запишете час за преглед, а през това време да не го социализирате с други животинки.
Отговорността на стопаните е в основата на контрола над разпространението на заболяването.
Също така, „хваната“ навреме, кучешката кашлица се лекува сравнително леко, а възстановителният период е около седмица.
Нелекувана, обаче, тя може да се развие в две посоки: по- рядко се среща самоизлекуване при наистина леките форми, а по- често – развитие на пневмония. Тук вече има нужда от рентгенови снимки, много дълги антибиотични курсове, имуностимулатори, инхалации, курс на лечение над 2 седмици (понякога над месец), а в по- редките случаи краят може да е фатален.

Добрата новина е, че има ваксини!
Още по- добрата новина е, че тъй като науката никога не спи, тези ваксини вече са разработени във форма, която се прилага през устата, което пък спестява един тон излишен стрес но кучето, че и на неговите стопани.
Имунитетът трае една година.

Както винаги – на линия сме за вашите въпроси!

Източници на снимките:

https://wagwalking.com/condition/flu

http://www.vetstreet.com/dogs/how-to-give-your-dog-medication

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.