Кръвопреливане при котките

Точно като при хората, животните понякога се озовават в животозастрашаващи ситуации, свързани със загуба на голямо количество кръв или елементи на кръвта. Тези състояния налагат спешно кръвопреливане, защото в противен случай пациентът не може да бъде стабилизиран и спасен.  

Има множество причиникоито да наложат преливане на кръв при кучето и котката.
Анемиите често се предизвикват от травма (удар от колападане от високо и т.н.), от разкъсвания на на туморни маси (най– често става дума за тумор на далака), при много тежки паразитни инвазии  или при консумация на някои отрови (например отровите за мишки).  Разбира сене можем да пропуснем и имуномедиираните състоянияпри които единственият виновник за проблема е самото тяло на пациента 

Имат ли животните кръвни групи 

Имат! Естествено, както се досещате, кръвта при видовете е коренно различна и няма как да се прелива кръв от един вид на друг. 
Както при хората, така и при животните има кръвни групи. 
Днес ще се фокусираме върху котките: те имат три основни групи: А, В и АВ. 
Любопитно е, че както при нас, така и при котките, най- често срещаната кръвна група е А, но има породна специфичност. Например персийските котки много често са група В. Проверката за съвместимост е изключително важна, защото преливането от една група в друга често е фатално.  

Кой може да стане донор? 

Донорът оптимално е на възраст между 1 и 7 години и тежи над 4.5 килограмаРазбира сетой трябва да е клинично здравда има ваксини
и да е редовно обезпаразитяван 

Както при хорататака и при животнитекръводаряването се възнаграждава
Тук не даваме торби с шоколадно правим пълен клиничен преглед и тест за FIV/FeLV (котешки СПИН и левкемия), които са напълно безплатни за донора.  

Какво да очаквате и как минава процедурата? 

Извършва се пълен преглед, мястото за взимане на кръв се избръсва и дезинфекцира. Хубаво е да знаете, че взимането на кръв става под пълна упойка. Причината за това е, че самият процес обикновено отнема повече време от търпението на пациента. А тъй като кръв се взима от югуларната вена, е от голямо значение пациентът да стои мирно. Самото взимане на кръв не отнема повече от 30 минути, но след това на пациента се вливат течности и се изчаква напълното събуждане, затова обикновено донорът остава в клиниката няколко часа, а после може да се прибере у дома и да хапне добре.   

Донорът също се упоява, когато има нужда от това. След това получава кръвта бавно и под строгото наблюдение на член от екипа, защото никога не можем да изключим със сигурност рискът от алергична реакция. Следи се строго и през идните дни – пускат се изследвания, наблюдава се общото състояние, гледа се апетитът. Задължително се изписват медикаменти, които потискат имунната система за определен период от време и се назначават контролни прегледи на конкретни интервали. 
Чак след като всичко това е изпълнено, случаят окончателно се счита за приключен.   

Тази статия е вдъхновена от Калипсо.
Тя е една красавица, чиито собственици веднага се обадиха в клиниката и дойдоха да помогнат на закъсал котарак. Калипсо беше прегледана, тестовете ѝ бяха отрицателни и за късмет, двете котки се оказаха съвместими – нещо, което понякога се оказва огромен проблем.
Калипсо беше много спокойна, възстанови се за часове от кръвопреливането и стана е героинята на клиниката и гордостта на стопаните си. Прибра се с подарък играчка и вкусна консерва, а ние изпитахме желание да разкажем как се спасява живот и ето ни тук.  

 

 

Ако имате въпроси, не се колебайте да ни потърсите на тел. 02 4430440

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.