Котките и стреса

Котката не е малко куче! Когато решите да съжителствате с котка имайте това предвид.

Ако кучето можеше да говори, то ще каже: „Аз съм част от вашето семейство!“.Котката би определила отношенията ви така: „Аз съм хазяина на този дом и вие сте мои приятели –съквартиранти.“

Над 50% от причините за неинфекциозните болести при котката може да се каже, че са причинени от стресови фактори. Финият механизъм на нервно-хормоналната регулация на котката, често подложен на атака, в даден момент дава дефект.

Хормонални заболявания, диабет, дерматологични, проблеми с уринирането…списъкът е дълъг.

Диагностиката често е ненавременна, тъй като профилактичните прегледи и изследвания не са все още наложила се масова практика. Котката дава външен сигнал за проблем когато процесите са напреднали. Тогава лечението се превръща в Сизифовската задача да бутаме нагоре „камъка на възстановяването“. С медикаменти може да се постигне в крайна сметка несигурен баланс, след туширане на патологичните реакции на организма. Докато работи първоначалния източник на стрес не бихме могли да се надяваме на пълно излекуване. Тук идва и въпроса:„Как да намалим стреса при котката с която съжителстваме?“
Отговора е лесен – не забравяте никога какво е отношението на котката:„Аз съм хазяина на този дом и вие сте мои приятели – съквартиранти.“

Естествено има множество дребни детайли и тънкости в умението за изграждане на дом без стрес. Те са обект на тази и следващи статии.

Котките са хищници, чийто естествени врагове са кучетата и хората. Те не са стадни животни и за това методите им за разрешаване на конфликти са различни. Учат се по различен начин. Котките са родени ловци – дебнещи, катерещи се и стрелкащи се след плячката си. Готови за битка, за да бранят маркираната територия. Навици които ни дразнят, когато приемем това животно в своя дом. Опитвайки се да изкореним вродените навици на това животно, може и да успеем да го пречупим, превръщайки го в пленник на нашето удобство…с цената на много стрес за котката. Естествено идеята да я оставим да „вилнее“ на воля също не е приемлива. За това трябва да намерим разумната граница и правилния начин за да я приобщим към човешкото ни битие, без да я пречупваме и унищожаваме като вид. Да направим така, че котката да не се чувства онеправдан затворник или тираничен господар. Съжителството да ни бъде такова, че да може да си каже (е,поне от време на време): „Да това е Нашият дом!“.
Как да постигнем това? Съобразявайки се с основните потребности на котката. Не забравяте, че ако искате котката да е наистина да част от вашето семейство трябва да я „питате“ и за нейните желания. Как?

1.Вода и Храна
Ако имате повече от една котка,всяка от тях се нуждае от собствени купички за храна и вода. Котките може да имат различни предпочитания за качеството на водата която пият. Някои търсят течаща вода, други харесват купички с определен размер и форма.Предложете и първоначален избор и се съобразете с него. Промяна в храната трябва да се съобрази с желанието и на котката. При хранене с високите класове храни почти сигурно е, че няма да се наложи да я заменяте по принуда с лечебна. Веднъж установили предпочитанията на котката не правете промени, без да се „допитате“ до нея.

2.Сън и почивка
Котките нямат режим ден/нощ. Периодите на сън и будуване са доста индивидуални. Важно е котката да има сигурно място на което да се оттегли когато иска да си почива. Леглото и може да бъде както купено специално, така и меко одеяло или хавлия. При прането им избягвате ползването на силно ароматизирани или химически активни препарати.
Котките обичат да съвместяват почивката си със вашата работа с лаптоп, търсейки комфортната му топлина.

3.Време за игра
Открийте предпочитаната играчка за вашата котка. Най-често това са играчки имитиращи вида или движението на естествените и жертви. Сещате ли се за класическата картинка на коте с кълбо прежда?
Ако не се интересува от такива играчки, пробвайте игра с парцала за под. В никакъв случай не влизайте в ролята на „жертва“!

4. Точенето на нокти и маркиране
Това инстинктивно поведение може да ви хвърли в ужас, когато е приложено върху новата ви холна гарнитура.С това си поведение котката не само изпилва ноктите си, но и е един от начините и да каже „Хей, аз бях тук – тази територия е моя“. За това е важно да осигурите няколко места/предмета/съоръжения за драскане и то в „общите“ помещения на жилището. Има и спрейчета за насочване на вниманието към тези обекти.Прибирайте обувките на вашите гости. Често те внасят от вън неуловима за нас миризма, която бива възприемана като агресия от котарака ви. Последствията са обтегнати отношения между участниците в драмата. Осигурете и възможност да се катери. Да следи от високо е важно за котката.

5.Тоалетна
Чрез отделителната система котките не само изчистват организма си, но също така и маркират територията си. Можем да избегнем тази неприятна за нас функция, превръщайки котешката тоалетна в атрактивно и приятно място за котката. Няколко прости правила за това.

Ежедневно почистване на отпадъците. Цялостно измиване с препарат и подмяна на пясъка всяка седмица. Котките предпочитат голям съд, без покрив, поне един и половина пъти над тяхната големина. „Пясъка“ да е ситен, без ароматизатори. Котките се нуждаят от усамотение и спокойствие, докато ползват тоалетна. Котешката тоалетна трябва да е лесно достъпна по всяко време. Идеалният вариант е по една тоалетна за котка , плюс още една.

6. Информирайте се за отглеждането, храненето, потърсете отговорите на въпросите, който са ви хрумнали за поведението или кондицията на вашата котка. Сега има много източници на информация. Потърсете литература, сайтове или клубове на любители на котки. Избягвайте съветите на неквалфицирани хора. „Аз знам всичко за котките, отглеждам 20 в къщи!“ не е добра препоръка за компетентност.

7.Комуникирайте с котката в дома ви
Следете поведението и реакциите и. Когато правите промени в хранене, съдове, тоалетна или друго, предлагайте новото наред със старото и нека котката си избере. Ако промяната е наложителна нека става плавно, за да има време за адаптация. Наказания, викове и грубо отношение причиняват на котките много по-голям стрес от колкото биха причинили на човек или куче. Заложете на наградите с лакомства и ласки за „дресировка“. Животът е достатъчно стресиращ за вас – не прехвърляте стреса у дома си.

8.При ветеринарния лекар
Няма как, посещението при ветеринарен лекар си е необходимост. Привиквайте ги от рано с транспортната кутия. Нека имат свободен достъп до нея по всяко време, а не видът и да буди тревога. От малки котета се нуждаят от неколкратно обезпаразитяване за вътрешни и външни паразити и първоначални ваксинация и реваксинаця. Вирусните заболявания са животозастрашаващи не само за малките котенца за това е важно да не прекъсвате ваксинациония цикъл. Пренасянето на вируси става и с обувки и дрехи, това, че котката не излиза навън не е гаранция. Същото се отнася и за бълхите. Ако не смятате да развъждате котката не се колебайте за варианта кастрация. Ще намалите драстично риска от редица заболявания а и ще елиминирате доста дълги периоди на безпокойство за котката и за вас. Естествено медицинската тема ще бъде разгледана по-подробно в други статии.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна.
Ползвани са материали и от Indoor Pet Initiative

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.