Котките и стреса

Котката не е малко куче! Когато решите да съжителствате с котка имайте това предвид.

Ако кучето можеше да говори, то ще каже: „Аз съм част от вашето семейство!“.Котката би определила отношенията ви така: „Аз съм хазяина на този дом и вие сте мои приятели –съквартиранти.“

Над 50% от причините за неинфекциозните болести при котката може да се каже, че са причинени от стресови фактори. Финият механизъм на нервно-хормоналната регулация на котката, често подложен на атака, в даден момент дава дефект.

Хормонални заболявания, диабет, дерматологични, проблеми с уринирането…списъкът е дълъг.

Диагностиката често е ненавременна, тъй като профилактичните прегледи и изследвания не са все още наложила се масова практика. Котката дава външен сигнал за проблем когато процесите са напреднали. Тогава лечението се превръща в Сизифовската задача да бутаме нагоре „камъка на възстановяването“. С медикаменти може да се постигне в крайна сметка несигурен баланс, след туширане на патологичните реакции на организма. Докато работи първоначалния източник на стрес не бихме могли да се надяваме на пълно излекуване. Тук идва и въпроса:„Как да намалим стреса при котката с която съжителстваме?“
Отговора е лесен – не забравяте никога какво е отношението на котката:„Аз съм хазяина на този дом и вие сте мои приятели – съквартиранти.“

Естествено има множество дребни детайли и тънкости в умението за изграждане на дом без стрес. Те са обект на тази и следващи статии.

Котките са хищници, чийто естествени врагове са кучетата и хората. Те не са стадни животни и за това методите им за разрешаване на конфликти са различни. Учат се по различен начин. Котките са родени ловци – дебнещи, катерещи се и стрелкащи се след плячката си. Готови за битка, за да бранят маркираната територия. Навици които ни дразнят, когато приемем това животно в своя дом. Опитвайки се да изкореним вродените навици на това животно, може и да успеем да го пречупим, превръщайки го в пленник на нашето удобство…с цената на много стрес за котката. Естествено идеята да я оставим да „вилнее“ на воля също не е приемлива. За това трябва да намерим разумната граница и правилния начин за да я приобщим към човешкото ни битие, без да я пречупваме и унищожаваме като вид. Да направим така, че котката да не се чувства онеправдан затворник или тираничен господар. Съжителството да ни бъде такова, че да може да си каже (е,поне от време на време): „Да това е Нашият дом!“.
Как да постигнем това? Съобразявайки се с основните потребности на котката. Не забравяте, че ако искате котката да е наистина да част от вашето семейство трябва да я „питате“ и за нейните желания. Как?

1.Вода и Храна
Ако имате повече от една котка,всяка от тях се нуждае от собствени купички за храна и вода. Котките може да имат различни предпочитания за качеството на водата която пият. Някои търсят течаща вода, други харесват купички с определен размер и форма.Предложете и първоначален избор и се съобразете с него. Промяна в храната трябва да се съобрази с желанието и на котката. При хранене с високите класове храни почти сигурно е, че няма да се наложи да я заменяте по принуда с лечебна. Веднъж установили предпочитанията на котката не правете промени, без да се „допитате“ до нея.

2.Сън и почивка
Котките нямат режим ден/нощ. Периодите на сън и будуване са доста индивидуални. Важно е котката да има сигурно място на което да се оттегли когато иска да си почива. Леглото и може да бъде както купено специално, така и меко одеяло или хавлия. При прането им избягвате ползването на силно ароматизирани или химически активни препарати.
Котките обичат да съвместяват почивката си със вашата работа с лаптоп, търсейки комфортната му топлина.

3.Време за игра
Открийте предпочитаната играчка за вашата котка. Най-често това са играчки имитиращи вида или движението на естествените и жертви. Сещате ли се за класическата картинка на коте с кълбо прежда?
Ако не се интересува от такива играчки, пробвайте игра с парцала за под. В никакъв случай не влизайте в ролята на „жертва“!

4. Точенето на нокти и маркиране
Това инстинктивно поведение може да ви хвърли в ужас, когато е приложено върху новата ви холна гарнитура.С това си поведение котката не само изпилва ноктите си, но и е един от начините и да каже „Хей, аз бях тук – тази територия е моя“. За това е важно да осигурите няколко места/предмета/съоръжения за драскане и то в „общите“ помещения на жилището. Има и спрейчета за насочване на вниманието към тези обекти.Прибирайте обувките на вашите гости. Често те внасят от вън неуловима за нас миризма, която бива възприемана като агресия от котарака ви. Последствията са обтегнати отношения между участниците в драмата. Осигурете и възможност да се катери. Да следи от високо е важно за котката.

5.Тоалетна
Чрез отделителната система котките не само изчистват организма си, но също така и маркират територията си. Можем да избегнем тази неприятна за нас функция, превръщайки котешката тоалетна в атрактивно и приятно място за котката. Няколко прости правила за това.

Ежедневно почистване на отпадъците. Цялостно измиване с препарат и подмяна на пясъка всяка седмица. Котките предпочитат голям съд, без покрив, поне един и половина пъти над тяхната големина. „Пясъка“ да е ситен, без ароматизатори. Котките се нуждаят от усамотение и спокойствие, докато ползват тоалетна. Котешката тоалетна трябва да е лесно достъпна по всяко време. Идеалният вариант е по една тоалетна за котка , плюс още една.

6. Информирайте се за отглеждането, храненето, потърсете отговорите на въпросите, който са ви хрумнали за поведението или кондицията на вашата котка. Сега има много източници на информация. Потърсете литература, сайтове или клубове на любители на котки. Избягвайте съветите на неквалфицирани хора. „Аз знам всичко за котките, отглеждам 20 в къщи!“ не е добра препоръка за компетентност.

7.Комуникирайте с котката в дома ви
Следете поведението и реакциите и. Когато правите промени в хранене, съдове, тоалетна или друго, предлагайте новото наред със старото и нека котката си избере. Ако промяната е наложителна нека става плавно, за да има време за адаптация. Наказания, викове и грубо отношение причиняват на котките много по-голям стрес от колкото биха причинили на човек или куче. Заложете на наградите с лакомства и ласки за „дресировка“. Животът е достатъчно стресиращ за вас – не прехвърляте стреса у дома си.

8.При ветеринарния лекар
Няма как, посещението при ветеринарен лекар си е необходимост. Привиквайте ги от рано с транспортната кутия. Нека имат свободен достъп до нея по всяко време, а не видът и да буди тревога. От малки котета се нуждаят от неколкратно обезпаразитяване за вътрешни и външни паразити и първоначални ваксинация и реваксинаця. Вирусните заболявания са животозастрашаващи не само за малките котенца за това е важно да не прекъсвате ваксинациония цикъл. Пренасянето на вируси става и с обувки и дрехи, това, че котката не излиза навън не е гаранция. Същото се отнася и за бълхите. Ако не смятате да развъждате котката не се колебайте за варианта кастрация. Ще намалите драстично риска от редица заболявания а и ще елиминирате доста дълги периоди на безпокойство за котката и за вас. Естествено медицинската тема ще бъде разгледана по-подробно в други статии.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна.
Ползвани са материали и от Indoor Pet Initiative

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.