Да си поговорим за кастрацията

Много хора се ужасяват от мисълта да кастрират домашния любимец.
Редно ли е?
Ами упойката – ще я понесе ли?
А ще бъде ли пак същото любимо създание, което беше преди това?
Заслужава ли си риска?

Да и днес ще се постараем да ви разкажем защо.

 • Редно ли е: Напълно!

Кастрацията решава много проблеми, някои от близък, а други от далечен план. Страховете, че кучето ще се пресече улицата след женска или, че котката ще избяга през прозореца, а след това ще роди 8 котенца у дома са само част от грижите, които оставяте зад гърба си. И далеч не са тези с най- голяма тежест в полза на кастрацията.

Според проучване на университета в щата Джорджия от април 2013г, проведено с над 40 хиляди животни, знаем, че живота на кучетата се удължава средно с 2 до 5 години, когато са кастрирани.

 • Тумори:

За женски кучета и котки, кастрирани преди първо разгонване е много малко вероятно да се разболеят от тумор на мамарните комплекси, който от своя страна е водеща причина за смърт от неоплазия при женските животни – представлява около 50% от туморните заболявания при некастрирани женски кучета.
Учените са единодушни, че половите хормони са основната причина за развитието на тези тумори, като основният виновник, който има ролята на отключващ фактор, е естрогенът.
50% са злокачествени и над 50% метастазират в белите дробове преди да забележите, че нещо не е наред и да доведете животното за преглед.
Сред некастрираните кучки това заболяване присъства при над 71% от животните.

Таблица, която показва как се увеличава рискът от рак при некастрирани кучки спрямо броят на разгонванията им.  

 • Друго доста неприятно усложнение, свързано с  половите хормони при женските кучета и котки е фалшивата бременност.
  Характерното за нея е, че настъпва около 2 месеца след разгонването, протича с остра промяна в поведението на животното (правене на „гнездо“, повишена тревожност и секреция от млечните жлези). Причината за това състояние отново е хормонален дисбаланс, конкретно на прогестерона и пролактина, а самото то може да продължи до месец. Освен очевидния дискомфорт, който изпитва животното, много често фалшивата бременност предизвиква мастит (възпаление на млечните жлези).

Пиометрата също е един огромен плюс за кастрацията, но на нея ще се спрем след малко.

 • Да кажем едно- две неща за упойката. Най- честият въпрос, който чувамe е: „Ще издържи ли упойката?“

В 99.9% от случаите отговорът е да. Другите 0.01%, които остават се виждат навреме, поради простият факт, че преди каквато и да е интервенция, свързанa с използване на упойки, винаги се прави пълен пакет кръвни изследвания, за да добием представа за състоянието на животинката.
Mедицината е динамична наука и в днешно време наборът е от анестетици е значително по- широк, а качеството и сигурността на препаратите- в пъти по- високо. Ключов момент играе инхалационната анестезия, която свежда рискът до абсолютен минимум.

Казано на кратко, анестезията не е нещо, за което трябва да се тревожите.

 • Ще се промени ли поведението?

Зависи. При младите животни не се наблюдава промяна в характера. Понякога по- възрастните животни стават малко по- мързеливи, но това също е много рядко срещано. Историите, които сте чували, за кученцата, които спират да си играят, не искат да ходят на дълги разходки и други подобни са абсолютно в рамките на легендите. Нерядко се наблюдава обратното – възрастните животни се „подмладяват“ с няколко години по думи на стопаните им.

 • Впрочем, същото важи за надебеляването.

Тук ще попитате- е как така? Толкова животни стават… Aми направо огромни след кастрацията!
Това е така, но си има много лесно обяснима причина.
Непосредствено след кастрацията, животните (повечето) минават през състояние, в което апетитът им е повишен. Това отминава в рамките на месец, но ако вие давате по- голяма дажба, отколкото сте давали до момента, за да отговорите на тези напълно фалшиви нужди, приучавате домашния любимец да яде повече от необходимото. Това си остава така и след като въпросният месец отмине и преди да се усетите Чочко тежи с 5 килограма отколкото е редно, назначава ви се диета за отслабване и всичко става сложно!
Не увеличавайте храната на животинката си след кастрация. Не намалявайте разходките. В 90% от случаите това ще ви гарантира домашен любимец с нормално телосложение.
Като си говорим за митовете е редно да отбележим, че няма такова нещо като едно раждане за здравето на майката. Ако категорично не искате да разплождате домашния си любимец е редно да го кастрирате и това е най- здравословният избор.

 • Заслужава ли си рискът?

Трудно е да ви обясним колко точно си заслужава и колко животи сме можели да спасим с една навременна кастрация.
И не говорим само за туморите. Говорим за избягалите и прегазени от коли котки, за загубените и никога повече не намерени кучета и за тези, които идват при нас по спешност с пиометра.
Отваряме обещаната от по- рано скоба: пиометрата е гнойно възпаление на матката, което е животозастрашаващо и налага кастрация по спешност.
Предизвиква се от вече добре познатите ни полови хормони. Едно кратко обяснение на състоянието изглежда така:
По време на еструс, белите кръвни клетки които предпазват тялото от инфекции, не могат да навлязат в матката. При нормална ситуация това позволява на сперматозоидите на мъжкото животно да навлязат в половия тракт на женската без да бъдат нарушени или унищожени от имунната система. След „разгонването“ нивата на хормонът прогестерон остават високи до 2 месеца, което пък води до удебеляване на стената на матката (подготовка за бременност).
Ако не настъпи бременност в рамките на няколко такива цикъла, стената на матката става все по- дебела и често се образуват кисти. Тези кисти секретират течност в матката, а тази течност е прекрасна среда за развитие на бактерии. Като „бонус“ високите нива на прогестерона не позволяват на стената на матката да се съкращава и да изхвърли тази течност навън. Комбинацията от тези фактори води до инфекция.
Неприятното е, че организмът е изложен на влиянието на токсините от матката, което го прави много по- лабилен и много по- трудно понася анестетиците. Това превръща една рутинна манипулация в операция на живот и смърт.

Вдъхновението за тази статия идва от тези две истории, които изживяхме заедно със стопаните на животните за по- малко от 32 часа.
(Внимание, част от снимките са  с тежко съдържание!)

Първият случай е този на Жужа отпреди няколко часа: пинчерка на 13 години, която пристигна при нас с тегло 2.600кг, а си тръгна 1.997кг. Как за няколко часа Жужа загуби около 1/3 от теглото си – наложи се кастрация по спешност, за да махнем това, което някога е било матката на Жужа.

Втората история е от вчера. Питбулката Берта, която дойде при нас омърлушена и отказваща да яде. Диагнозата? Пиометра.
Ето как изглежда матката при това състояние.

И двете кучета вече са добре, но можеше да не им се налага да стигат до тук, затова решихме да разкажем техните истории, защото както виждате, тези състояния никак не са рядко срещани, а са свързани с много страдания и поне троен разход на средства.

Нашият съвет към вас- кастрирайте! Ако се страхувате от нещо, ако имате съмнения – обадете се, ще поговорим, ще помислим заедно за плюсовете и минусите във вашия конкретен случай. Не рискувайте с надеждата, че на вашето животинче няма да се случи, защото такъв залог е твърде висок.

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.