Загуба на гласа при домашните любимци – на какво се дължи и често ли се среща?


Забелязваме, че с падането на темпаратурите имаме все повече прегракналик пациенти за преглед. Много често стопаните не са сигурни дали постъпват правино, като водят домашния любимец на преглед и не са сигурни дали въобще може да има такова нещо, като прегракнала котка или куче с “пресипнал глас”.

Да, кучетата и котките, като хората, могат да прегракнат и даже да загубят гласа си. Когато това се случи, стопаните забелязват, че тембърът на животното им е някак по- различен. Обикновено го описват като по- писклив, но в същото време, по- тих. Често можем да станем свидетели как Маца ни поглежда нетърпеливо в чакане на закуската, отваря уста, за да ни обясни, че се бавим и кафето не е приоритет, но от там не се чува нищо, макар вие категорично да виждате опит за мяукане.

Любопитен факт е, че както при хората, така и при животните, загубата на глас води до промяна в поведението – никой не обича да “няма думата”, а животните, за разлика от нас, не могат да си обяснят какво става, което често ги кара да се държат “странно”.

Та, установихме, че загубата на глас е факт, сега възниква въпросът – Защо се случва?

 • Инфекции на горния дихателен тракт:
  При котките, това е най- честата причина за промяна в гласа, като котетата са особено чувствителни на инфекции с калици и херпес вируси. Често, когато се касае за инфекциозен процес, можете да забележите и други признаци като кихане, изтечения от носа, липса на апетит.
  При кучетата, загубата на гласа с инфекциозен характер най- често се дължи на аденовируси, които участват в заболяването, наричано кучешка кашлица.
 • Полипи по лигавицата на гърлото:
  Това е още едно често срещано заболяване при котките, което се характеризира с разрастването на анормална тъкан – полип, по лигавицата в назофарингеалната област. Лечението в случая е полипът да бъде отстранен под анестезия.
 • Ларингеална парализа
  Това е състояние при кучетата, при което нервите, които контролират мускулите, държащи и движещи тъканта на ларинкса, отслабват и хрущялът “пропада” навътре. Причината за парезата на нервите не е съвсем ясна, но се случва по- често при травми в областта на шията и туморни разраствания на врата, които притискат нервната тъкан.
  Макар ларингеалната парализа да може да се случи на всички породи, някои са особено предразположени – лабрадорите и сетерите са по- склонни да развият заболяването с напредване на възрастта, докато хъскитата, бултериерите и далматинците могат да се родят с проблема.
 • Отравяне
  Някои домашни растения могат да предизвикат прегракналост при поглъщане. В тази група са антриумът, доста представители на род змиярникови растения и други. В този случай освен загубата на глас, най- вероятно ще наблюдавате диария и повръщане.
 • Прекалено говорене 🙂
  Както при нас, така и при тях, прекомерното използване на гласа, особено свързано с викане (лаене по хора, мяукане дълго за храна), предизвиква прегракване.
  Случва се и при не чак толкова дълга вокализация, но когато температурите на околната среда са ниски.  Както се досещате, лечението за тези състояния е почивка, тишина и, ако състоянието е доста драматично, малко сироп за гърло (естествено, животински).

За да знаете с какво се борите, вероятно ще имате нужда от помощ.
Ако забележите, че гласът на домашният ви любимец се променя или изчезва, запишете час за преглед, а ние ще помогнем в избора на правилна терапия.

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.