Забелязваме, че с падането на темпаратурите имаме все повече прегракналик пациенти за преглед. Много често стопаните не са сигурни дали постъпват правино, като водят домашния любимец на преглед и не са сигурни дали въобще може да има такова нещо, като прегракнала котка или куче с „пресипнал глас“.

Да, кучетата и котките, като хората, могат да прегракнат и даже да загубят гласа си. Когато това се случи, стопаните забелязват, че тембърът на животното им е някак по- различен. Обикновено го описват като по- писклив, но в същото време, по- тих. Често можем да станем свидетели как Маца ни поглежда нетърпеливо в чакане на закуската, отваря уста, за да ни обясни, че се бавим и кафето не е приоритет, но от там не се чува нищо, макар вие категорично да виждате опит за мяукане.

Любопитен факт е, че както при хората, така и при животните, загубата на глас води до промяна в поведението – никой не обича да „няма думата“, а животните, за разлика от нас, не могат да си обяснят какво става, което често ги кара да се държат „странно“.

Та, установихме, че загубата на глас е факт, сега възниква въпросът – Защо се случва?

 • Инфекции на горния дихателен тракт:
  При котките, това е най- честата причина за промяна в гласа, като котетата са особено чувствителни на инфекции с калици и херпес вируси. Често, когато се касае за инфекциозен процес, можете да забележите и други признаци като кихане, изтечения от носа, липса на апетит.
  При кучетата, загубата на гласа с инфекциозен характер най- често се дължи на аденовируси, които участват в заболяването, наричано кучешка кашлица.
 • Полипи по лигавицата на гърлото:
  Това е още едно често срещано заболяване при котките, което се характеризира с разрастването на анормална тъкан – полип, по лигавицата в назофарингеалната област. Лечението в случая е полипът да бъде отстранен под анестезия.
 • Ларингеална парализа
  Това е състояние при кучетата, при което нервите, които контролират мускулите, държащи и движещи тъканта на ларинкса, отслабват и хрущялът „пропада“ навътре. Причината за парезата на нервите не е съвсем ясна, но се случва по- често при травми в областта на шията и туморни разраствания на врата, които притискат нервната тъкан.
  Макар ларингеалната парализа да може да се случи на всички породи, някои са особено предразположени – лабрадорите и сетерите са по- склонни да развият заболяването с напредване на възрастта, докато хъскитата, бултериерите и далматинците могат да се родят с проблема.
 • Отравяне
  Някои домашни растения могат да предизвикат прегракналост при поглъщане. В тази група са антриумът, доста представители на род змиярникови растения и други. В този случай освен загубата на глас, най- вероятно ще наблюдавате диария и повръщане.
 • Прекалено говорене 🙂
  Както при нас, така и при тях, прекомерното използване на гласа, особено свързано с викане (лаене по хора, мяукане дълго за храна), предизвиква прегракване.
  Случва се и при не чак толкова дълга вокализация, но когато температурите на околната среда са ниски.  Както се досещате, лечението за тези състояния е почивка, тишина и, ако състоянието е доста драматично, малко сироп за гърло (естествено, животински).

За да знаете с какво се борите, вероятно ще имате нужда от помощ.
Ако забележите, че гласът на домашният ви любимец се променя или изчезва, запишете час за преглед, а ние ще помогнем в избора на правилна терапия.

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.