Епилепсията – баланс над страха

Първият сблъсък с епилепсията при кучето е стресиращо и драматично преживяване за повечето стопани. Идват „по спешност“ в клиниката, търсят диагноза, потвърждение, лечение. Тук започват и разочарованията.

Доказването на епилепсията като диагноза се оказва сложна задача.
Само за около 15% от случаите се открива физическо доказателство.

Диагнозата се поставя на базата на изключването на другите заподозрени причини за „пристъпа“. Необходими са изследвания на кръвта, за да се елиминират инфекциите, хипогликемията, метаболитни заболявания и интоксикации. Електрокардиограмата и при съмнения, ехокардиографията са необходими за елиминиране на вероятността за кардиогенен произход на проблема. Едва след отпадане на „опасните“ кандидати за диагнозата, може да се насочим по-спокойно към епилепсията. Важна част от процеса е точно описание на пристъпа и поведението на кучето преди и след това, засичане на времетраенето и по възможност заснемане.

Епилепсията е нарушение в протичането на импулсите в мозъка.Има няколко форми, като най-типичната се проявява с внезапни, неконтролирани и повтарящи се атаксични движения със или без загуба на съзнание. Конкретната причина трудно може да бъде установена. Най-често се касае за нарушено съотношение в химичния баланс на вещества наречени невротрансмитери, в следствие на което се нарушава правилната функция на невроните и координацията. В повечето случаи се касае за вроден проблем.

Какво трябва да направите по време на и след пристъп?
Пазете се! Кучето ви не съзнава какво прави и може да бъдете сериозно нахапани. В същото време за него е по-добре да бъде на спокойно и тихо място докато всичко отмие.

Веднъж поставили диагнозта Епилепсия следва въпроса за лечението. Епилепсията не се лекува, но пък може да бъде контролирана. Съществен момент в избора на терапия е честотата на пристъпите. Целта на добрата медикаментозна терапия е да удължи интервалите между пристъпите поне три пъти. Ако кучето ви получава 3-4 пристъпа годишно, по–добре да се потърси друго решение, за да се избегне натоварването на организма с медикаменти.

Традиционно терапията започва с фенобарбитал, като дозата търпи промени според ефекта и измереното насищане в кръвта. Ако няма ефект, след някой месец може да бъдат добавени бромиди, или да се премине на прегабин или друг препарат. Постоянно се тестват и навлизат нови препарати.

Процеса на контрол е динамичен и стопанина трябва не само активно да участва в него, но и да има водеща роля.

Във някои случаи медикаментезнота терапия е неприемлива или неефикасна. Над 20% от животните не се полияват от стандартната начална схема. Тогава се пробват други схеми, а може да се приложи и акупунктура. Тя е и удачен избор при първи или редки пристъпи. Ефикасността и е по-ниска, около 40%, но пък може да се ползва като съпътстваща терапия, без странични ефекти. Като допълващи, може да се пробват и други методи-хомеопатични препарати, ароматерапия,промени в диетата.

Възможно ли е след прекратяване на терапията пристъпите да изчезнат?
Да, има документирани такива случаи. Въпреки това когато започвате терапия на вашия любимец е добре да се подготвите психически за отговорността от дълготрайно третиране. Приемете задачата за осигурите един качествен и щастлив живот на вашето куче и то ще ви се отблагодари с много обич.

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.