Епилепсията – баланс над страха

Първият сблъсък с епилепсията при кучето е стресиращо и драматично преживяване за повечето стопани. Идват „по спешност“ в клиниката, търсят диагноза, потвърждение, лечение. Тук започват и разочарованията.

Доказването на епилепсията като диагноза се оказва сложна задача.
Само за около 15% от случаите се открива физическо доказателство.

Диагнозата се поставя на базата на изключването на другите заподозрени причини за „пристъпа“. Необходими са изследвания на кръвта, за да се елиминират инфекциите, хипогликемията, метаболитни заболявания и интоксикации. Електрокардиограмата и при съмнения, ехокардиографията са необходими за елиминиране на вероятността за кардиогенен произход на проблема. Едва след отпадане на „опасните“ кандидати за диагнозата, може да се насочим по-спокойно към епилепсията. Важна част от процеса е точно описание на пристъпа и поведението на кучето преди и след това, засичане на времетраенето и по възможност заснемане.

Епилепсията е нарушение в протичането на импулсите в мозъка.Има няколко форми, като най-типичната се проявява с внезапни, неконтролирани и повтарящи се атаксични движения със или без загуба на съзнание. Конкретната причина трудно може да бъде установена. Най-често се касае за нарушено съотношение в химичния баланс на вещества наречени невротрансмитери, в следствие на което се нарушава правилната функция на невроните и координацията. В повечето случаи се касае за вроден проблем.

Какво трябва да направите по време на и след пристъп?
Пазете се! Кучето ви не съзнава какво прави и може да бъдете сериозно нахапани. В същото време за него е по-добре да бъде на спокойно и тихо място докато всичко отмие.

Веднъж поставили диагнозта Епилепсия следва въпроса за лечението. Епилепсията не се лекува, но пък може да бъде контролирана. Съществен момент в избора на терапия е честотата на пристъпите. Целта на добрата медикаментозна терапия е да удължи интервалите между пристъпите поне три пъти. Ако кучето ви получава 3-4 пристъпа годишно, по–добре да се потърси друго решение, за да се избегне натоварването на организма с медикаменти.

Традиционно терапията започва с фенобарбитал, като дозата търпи промени според ефекта и измереното насищане в кръвта. Ако няма ефект, след някой месец може да бъдат добавени бромиди, или да се премине на прегабин или друг препарат. Постоянно се тестват и навлизат нови препарати.

Процеса на контрол е динамичен и стопанина трябва не само активно да участва в него, но и да има водеща роля.

Във някои случаи медикаментезнота терапия е неприемлива или неефикасна. Над 20% от животните не се полияват от стандартната начална схема. Тогава се пробват други схеми, а може да се приложи и акупунктура. Тя е и удачен избор при първи или редки пристъпи. Ефикасността и е по-ниска, около 40%, но пък може да се ползва като съпътстваща терапия, без странични ефекти. Като допълващи, може да се пробват и други методи-хомеопатични препарати, ароматерапия,промени в диетата.

Възможно ли е след прекратяване на терапията пристъпите да изчезнат?
Да, има документирани такива случаи. Въпреки това когато започвате терапия на вашия любимец е добре да се подготвите психически за отговорността от дълготрайно третиране. Приемете задачата за осигурите един качествен и щастлив живот на вашето куче и то ще ви се отблагодари с много обич.

 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.