Дентални грижи при кучето и котката

Има една част от вашето животинче, която е много вероятно да пренебрегвате.
Ежедневно полагаме грижи за външния им вид – четки, балсами, парфюми, панделки и козметични процедури. Търсим помощ винаги, когато нещо не ни изглежда както трябва…и
представете си сега следната картинка: пристига едно прекрасно кученце – мирише на пролетен ден, в козината му човек може да види отражението си, а в устата му – абсолютен ужас!

Да, днес ще си говорим за дентални грижи и защо всъщност са толкова важни.

 

Колко често си миете зъбите? Честичко ще да е, иначе няма да ви останат много от тях.
А знаете ли, че едно 14 годишно куче може да има завидна усмивка, стига да се грижите за нея. Знаете ли, че НЕ Е нормално с напредването на вързастта да се налага да вадим зъб след зъб? 

За да осъзнаем колко важен е всеки един зъб в устата на вашата животинка, е важно да разберем какво изгражда зъба и какво го държи на мястото му.
Зъбът си има външен слой- емайл, под който е разположен дентинът, а в сърцевината е зъбният канал, изпълнен с пулпа. Всичко това е грижливо обгърнато от венеца.


Какво е пародонт, в този ред на мисли? Във всички реклами говорят за него, повтарят ни колко опасно е заболяването пародонтоза и че трябва да вземем мерки веднага при наличие на симптоми. И това е точно така, защото той именно крепи зъба на мястото му. Включва венеца, пародонталната връзка, цимента и алвеаларната кост.

Пародонталната връзка е изградена от колагенови влакна, богата е на кръвоснабдяване и инервация и без нея зъбът не би стоял на мястото си!

Какви са статистиките?

Парадонтозата е най- често срещаното заболяване при кучета (87%) и котки (70%) над 3 годишна възраст!
Тези данни стават особено страшни, когато добавим факта, че денталните заболявания, оставени да прогресират, винаги водят след себе си проблеми със сърцето, бъбреците и черния дроб.
Най- чувствителни са кучетата от малките и той породи (toy).

Кога е време за преглед?
Има някои ясни индикатори, които могат да ви ориентират, че е време за преглед на усмивката!

лош дъх: ако изведнъж осъзнаете, че дъхът на домашния ви любимец е силно неприятен, това е знак, че нещо не е наред в устната кухина
използва захапката си само, когато е необходимо: ако кучето ви напоследък избягва да играе с пръчки, да дъвче любимите си лакомства, а въжето, с което се дърпате все едно не съществува, много вероятно е да има болка в някой зъб. Често тези животни избират да дъвчат на по- малко болезнената страна, което също може да ви направи впечатление.
промяна в начина на хранене, страх от храна – когато има болка, животното ви ще се старае да яде внимателно, което ще доведе до бавно, тромаво хранене и често изпускане на храна. При тежко заболяване в възможно напълно да откаже да се храни.

Какво следва сега?

Ние ще направим пълен дентален преглед и ще назначим съответното лечение.

   Един номален преглед би преминал така:

Преглед на устата отвън, палпация на горната и долната челюст, както и на лимфните възли, оглед на устата отвътре, палпация на отделните зъби и проверка на тяхната подвижност.

Един от основните индикатори за пародонтоза НЕ Е зъбният камък, a именно подвижността (стабилността) на зъба във венечната бразда. Един подвижен зъб почти задължително налага извършването на рентгенова снимка, независимо, че погледнат отстрани, изглежда абсолютно нормално.

 Не всички проблеми са видими с просто око!
Това, че изглежда нормално не значи, че няма скрит проблем!

Споменахме зъбен камък, а какво е той всъщност?

Всичко започва с натрупването на зъбна плака, за което са необходими едва 24 часа. Следва процес на минерализация и образуване на камъка. Именно затова имаме нужда от вас! Ние можем да почистим камъка, но вие сте тези, които могат да го предотвратят.
Зъбният камък сам по себе си не е опасен, предизвиква единствено механично дразнене и затруднено хранене. Опасни са бактериите, които се намножават под повърхността му и във венечната бразда. Те отделят токсини, които от своя страна водят до разрушаване и разтапяне на подлежащите тъкани и загуба на стабилността на зъба. Тук вече говорим за пародотнит.

Няма да изпадаме в подробности за всичките фази на парадонтозата, за конкретните причинители и за другите усложнения, защото , ако вече не сме ви отегчили, то тогава със сигурност ще успеем!

 

 

 

ТЕРАПИЯ И ПРЕВЕНЦИЯ:
В резюме, нещата стоят така – ние почистваме зъбния камък под анестезия. Понякога ни питат не може ли и без нея, а нашият отговор винаги е „Не“. Това се дължи на факта, че за да има какъвто и да е смисъл от тази процедура, плаката трябва да се почисти много внимателно както от повърхността на зъба, така и субгингивално. Всъщност под венеца се случва по – голямата част от проблема и ако на тази зона не се обърне достатъчно внимание, ще постигнем само козметичния ефект на белите зъби, без никакво лечение.

Към почистването често се налага да се включи и антибиотик – когато гореспоменатите причинители са във високи количества и нанасят вреда. Курсът с медикаментите е строго индивидуален и ще трябва да ви виждаме още няколко пъти по време на лечението.
Помощни средства са противовъзпалителните гелове и успокояващите спрейчета.

Следва най- важното: грижите у дома!

Разберете, че ако вие не се грижите, ние сме безсилни. Ще се виждаме на всеки 6 месеца или година, ще чистим зъбен камък, всичко ще ви се струва нормално.. докато животинката не започне да губи зъбите си. Тогава няма какво да направим, защото парадонтозата е необратимо заболяване. Можем да забавим процеса, но не можем да върнем костната плътност на челюстта, не можем да възтановим разтопените от бактериални токсини тъкани.

Грижите у дома са два вида – активна и пасивна.
Пасивната е лесната част: играчки с подходяща форма за чистене на зъба, дентални лакомства, вода за уста и подходяща храна.

Всичко това дава чудесен резултат, но само за моларите и премоларите, а за останалите зъби няма почти никакъв ефект. Те имат нужда от активна грижа!
Чистенето на зъбите може да се осъществи с четки за зъби или напръстници, напоени с подходящ разтвор. Но как по- точно да го направим?
Най- честият проблем на собствениците е, че кучето или котката категорично не разрешават зъбите им да бъдат почистени, затова тук ви предлагаме един малък инструктаж, с който да опитате пак! 🙂

 

 • започнете рано – малките животни са по- податливи на обучение

 • БАВНО – започнете само с държане на устата, след това прекарайте пръст по зъбите, без да отваряте устата, чак след това започнете да използвате и четката. Всяка една от тези стъпки може да отнеме по няколко дена. Имайте търпение. 
 • Бъдете упорити! Това трябва да е част от вашето и тяхното ежедневие.

 • Отворете устата чак, след като животното ви разрешава да извършване спокойно всичко, описано до тук.
  Бонус в случая е, че плаката и зъбният камък се образуват основно върху външната страна на зъбите – тази, която е насочена към устните и бузите. Тя именно се почиства без да има нужда от отваряне на устата!
  Ако можете да постигнете това, а след това да дадете вода за уста, вие правите страхотна дентална профилактика! 🙂


 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • 5 star review  The perfect place for your pets ❤️

  thumb Petar Dyankov
  11/16/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019

  5 star review  Awesome people and professionals, making both your pet and you feel good after visiting This is extremely important as get visits are stresfull for both of you.

  thumb George Panayotov
  9/07/2019
 • 5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Excellent veterinary clinic with very good equipment and a team of professionals.

  thumb K. Karnev
  4/11/2019

  5 star review  Best vet clinic. Ever.

  thumb Stoyan Georgiev
  3/27/2019
 • 5 star review  Great veterinary clinic with highly qualified and well experienced professionals. They've saved my cat more than once, I highly recommend it!

  thumb Kalina Karneva
  2/18/2019

  5 star review  Клиниката ми хареса както по отношение на специалистите, които работят там, така по отношение на професионални, които се полагат към животните. Освен това, има удължено работно време, работи през почивните дни, което заслужава адмирации!

  thumb Ivanka Metodieva-Kirilova
  2/02/2019

  5 star review  A team of great professionals and friendly people to talk to that have your pets interest at mind

  thumb Ventsislav Simeonov
  1/09/2019

Адрес

Клиника Джулайвет Слатина: София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а
Клиника Джулайвет 2 Лозенец: бул. „Черни връх“ 22, 1407 ж.к. Лозенец, София

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет, Слатина

(+359) 2 99 255 26 Ветеринарна клиника Джулайвет 2, Лозенец

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов
(+359) 898 67 13 89 Д-р Моника Стефанова
(+359) 882 47 28 47 Д-р Ивайло Игнатов

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Ветеринарна клиник Джулайвет 2

София, Лозенец, бул. „Черни връх“ 22
(+359) 2 99 255 26

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.