Дентални грижи при кучето и котката

Има една част от вашето животинче, която е много вероятно да пренебрегвате.
Ежедневно полагаме грижи за външния им вид – четки, балсами, парфюми, панделки и козметични процедури. Търсим помощ винаги, когато нещо не ни изглежда както трябва…и представете си сега следната картинка: пристига едно прекрасно кученце – мирише на пролетен ден, в козината му човек може да види отражението си, а в устата му – абсолютен ужас!

Да, днес ще си говорим за дентални грижи и защо всъщност са толкова важни.

 

Колко често си миете зъбите? Честичко ще да е, иначе няма да ви останат много от тях.
А знаете ли, че едно 14 годишно куче може да има завидна усмивка, стига да се грижите за нея. Знаете ли, че НЕ Е нормално с напредването на вързастта да се налага да вадим зъб след зъб? 

За да осъзнаем колко важен е всеки един зъб в устата на вашата животинка, е важно да разберем какво изгражда зъба и какво го държи на мястото му.
Зъбът си има външен слой- емайл, под който е разположен дентинът, а в сърцевината е зъбният канал, изпълнен с пулпа. Всичко това е грижливо обгърнато от венеца.

Какво е пародонт, в този ред на мисли? Във всички реклами говорят за него, повтарят ни колко опасно е заболяването пародонтоза и че трябва да вземем мерки веднага при наличие на симптоми. И това е точно така, защото той именно крепи зъба на мястото му. Включва венеца, пародонталната връзка, цимента и алвеаларната кост.

Пародонталната връзка е изградена от колагенови влакна, богата е на кръвоснабдяване и инервация и без нея зъбът не би стоял на мястото си!

Какви са статистиките?

Парадонтозата е най- често срещаното заболяване при кучета (87%) и котки (70%) над 3 годишна възраст!
Тези данни стават особено страшни, когато добавим факта, че денталните заболявания, оставени да прогресират, винаги водят след себе си проблеми със сърцето, бъбреците и черния дроб.
Най- чувствителни са кучетата от малките и той породи (toy).

Кога е време за преглед?

Има някои ясни индикатори, които могат да ви ориентират, че е време за преглед на усмивката!

лош дъх: ако изведнъж осъзнаете, че дъхът на домашния ви любимец е силно неприятен, това е знак, че нещо не е наред в устната кухина
използва захапката си само, когато е необходимо: ако кучето ви напоследък избягва да играе с пръчки, да дъвче любимите си лакомства, а въжето, с което се дърпате все едно не съществува, много вероятно е да има болка в някой зъб. Често тези животни избират да дъвчат на по- малко болезнената страна, което също може да ви направи впечатление.
промяна в начина на хранене, страх от храна – когато има болка, животното ви ще се старае да яде внимателно, което ще доведе до бавно, тромаво хранене и често изпускане на храна. При тежко заболяване в възможно напълно да откаже да се храни.

Какво следва сега?

Ние ще направим пълен дентален преглед и ще назначим съответното лечение.

   Един номален преглед би преминал така:

Преглед на устата отвън, палпация на горната и долната челюст, както и на лимфните възли, оглед на устата отвътре, палпация на отделните зъби и проверка на тяхната подвижност.

Един от основните индикатори за пародонтоза НЕ Е зъбният камък, a именно подвижността (стабилността) на зъба във венечната бразда. Един подвижен зъб почти задължително налага извършването на рентгенова снимка, независимо, че погледнат отстрани, изглежда абсолютно нормално.

 Не всички проблеми са видими с просто око!
Това, че изглежда нормално не значи, че няма скрит проблем!

Споменахме зъбен камък, а какво е той всъщност?

Всичко започва с натрупването на зъбна плака, за което са необходими едва 24 часа. Следва процес на минерализация и образуване на камъка. Именно затова имаме нужда от вас! Ние можем да почистим камъка, но вие сте тези, които могат да го предотвратят.
Зъбният камък сам по себе си не е опасен, предизвиква единствено механично дразнене и затруднено хранене. Опасни са бактериите, които се намножават под повърхността му и във венечната бразда. Те отделят токсини, които от своя страна водят до разрушаване и разтапяне на подлежащите тъкани и загуба на стабилността на зъба. Тук вече говорим за пародотнит.

Няма да изпадаме в подробности за всичките фази на парадонтозата, за конкретните причинители и за другите усложнения, защото , ако вече не сме ви отегчили, то тогава със сигурност ще успеем!

 

 

 

ТЕРАПИЯ И ПРЕВЕНЦИЯ:
В резюме, нещата стоят така – ние почистваме зъбния камък под анестезия. Понякога ни питат не може ли и без нея, а нашият отговор винаги е „Не“. Това се дължи на факта, че за да има какъвто и да е смисъл от тази процедура, плаката трябва да се почисти много внимателно както от повърхността на зъба, така и субгингивално. Всъщност под венеца се случва по – голямата част от проблема и ако на тази зона не се обърне достатъчно внимание, ще постигнем само козметичния ефект на белите зъби, без никакво лечение.

Към почистването често се налага да се включи и антибиотик – когато гореспоменатите причинители са във високи количества и нанасят вреда. Курсът с медикаментите е строго индивидуален и ще трябва да ви виждаме още няколко пъти по време на лечението.
Помощни средства са противовъзпалителните гелове и успокояващите спрейчета.

Следва най- важното: грижите у дома!

Разберете, че ако вие не се грижите, ние сме безсилни. Ще се виждаме на всеки 6 месеца или година, ще чистим зъбен камък, всичко ще ви се струва нормално.. докато животинката не започне да губи зъбите си. Тогава няма какво да направим, защото парадонтозата е необратимо заболяване. Можем да забавим процеса, но не можем да върнем костната плътност на челюстта, не можем да възтановим разтопените от бактериални токсини тъкани.

Грижите у дома са два вида – активна и пасивна.
Пасивната е лесната част: играчки с подходяща форма за чистене на зъба, дентални лакомства, вода за уста и подходяща храна.

Всичко това дава чудесен резултат, но само за моларите и премоларите, а за останалите зъби няма почти никакъв ефект. Те имат нужда от активна грижа!
Чистенето на зъбите може да се осъществи с четки за зъби или напръстници, напоени с подходящ разтвор. Но как по- точно да го направим?
Най- честият проблем на собствениците е, че кучето или котката категорично не разрешават зъбите им да бъдат почистени, затова тук ви предлагаме един малък инструктаж, с който да опитате пак! 🙂

 

 • започнете рано – малките животни са по- податливи на обучение

 • БАВНО – започнете само с държане на устата, след това прекарайте пръст по зъбите, без да отваряте устата, чак след това започнете да използвате и четката. Всяка една от тези стъпки може да отнеме по няколко дена. Имайте търпение. 
 • Бъдете упорити! Това трябва да е част от вашето и тяхното ежедневие.

 • Отворете устата чак, след като животното ви разрешава да извършване спокойно всичко, описано до тук.
  Бонус в случая е, че плаката и зъбният камък се образуват основно върху външната страна на зъбите – тази, която е насочена към устните и бузите. Тя именно се почиства без да има нужда от отваряне на устата!
  Ако можете да постигнете това, а след това да дадете вода за уста, вие правите страхотна дентална профилактика! 🙂


 

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.