Дентални грижи при зайците

По какво си приличат заекът и конят?
По зъбите!

Също като конете, зайците имат добре еволюирали и приспособени за ядене на твърда храна зъби (това ще рече богатите на фибри треви, листа, храсти и малки пръчици, които са естествената храна на дивите зайци). Заради това, заешките зъби се износват постоянно и, за да не останат без зъби един ден, растат постоянно.

Това е един чудесен бонус за дивите зайци, но за домашните декоративни зайчета, този еволюционен бонус може да е проблем.

Заек, който не се храни с достатъчно богата на фибри храна (например да яде само гранулирана храна) не може да изтрива зъбите си правилно.
Оттук следват няколко неща – коронката на зъба (видимата част) започва да нараства и се застъпва със срещуположните зъби по неправилен начин (малоклузия), което води до грешно изтриване на зъбите и образуване на остри ръбове, които могат да наранят устата и затрудняват храненето.
В другия край на събитията – коренът на засегнат зъб е подложен на постоянно, неправилно напрежение, което води до неговото травмиране и възпаление. Както можете да си представите, това боли много, затова тези зайци спират да се хранят или избягват сеното и много твърдите храни, а засегнатият нерв постепенно се инфектира, което от своя страна неизбежно води до костен абсцес, след което нещата започват да стават наистина сложни.

Ако веднъж се стигне до тежка зъбна малоклузия е много вероятно зайчето повече никога да няма нормална захапка. Това ще налага редовни прегрели за  изрязване и пилене на зъбите (под упойка, защото трябва да се изрежат и/или изпилят всичките 28!), а абсцесът налага нуждата от хирургично лечение.

Ако още не сме ви убедили, ще споменем, че ако зъбите за застъпени така, че не могат да растат напред, те започват да го правят навътре – към долната челюст и, за всеобщ ужас – към очите.
Точно така – като сценарий на особено неприятен филм на ужасите, заешките зъби могат да пробият очната ябълка, ако бъдат оставени дълго в лошо състояние.

С две думи, ще направите огромна услуга както на себе си, така и на домашният си любимец, ако му осигурите достатъчно количество сено!

Хайде да задълбочим!
Какво точно да правите за зъбите на вашето зайче:

 • Прегледи при ветеринарен лекар 1 или 2 пъти в годината.
 • Вече споменатата диета, богата на фибри. Сеното е изключително полезно за зайците, защото освен подходящия си състав, изисква доста големи усилия, за да бъде сдъвкано.
  И още нещо – не давайте винаги един и същи вид сено – различните сортове сено имат различна текстура, която налага различен начин на дъвчене и, поради това, различно изпилване на зъбите.Ако заекът не иска сено, намалете гранулите, за да стимулирате апетитът му!
 • Можете да давате малки клончета и листа, но трябва да сте абсолютно сигурни, че не са обработвани с различни препарати против насекоми! Друг вариант са лакомствата на дървени пръчици, които са вкусни и полезни за зъбите без риск за здравето.

Как да разбера, че заекът ми има лоши зъби?

Обикновено, ако спазвате годишните прегледи, вашият лекуващ лекар ще види проблемът преди вас. Специални инструменти и зевничета за зайци, в комбинация с добра палпация, могат да ни кажат много! За по- цялостен преглед на зъбите се налага употребата на упойка. Това се прави по- рядко – или когато има съмнение за проблем, или се комбинира с момента, в който зайчето се кастрира, за да се избегнат ненужни прилагания на анестетици. Ако има съмнение за заболяване – налага се задължителен рентген на главата (заради споменатите възпалени коренчета, абсцесите и други).

Наблюдението извън клиниката е точно толкова важно! Наблюдавайте за изтечение от носа и/ или очите, за намален апетит или избягване на по- твърди храни, както и за промени в изпражненията. Вашето зайче ви има доверие – възползвайте се! Опипвайте редовно повърхността под очите и под долната челюст и ако усетите подутина – насочете се към лекуващият лекар максимално бързо. Също така не забравяйте да поглеждате предните зъбки на Зайо – срещат ли се правилно? Ако имат изкривявания – на преглед!
Някои зайци обичат да се гушкат и да дават целувки. Ако и вашият е такъв, значи можете редовно да помиришете дъха му – нормално той не е неприятен. Ако усетите миризма, наподобяваща загнило… Е, вече знаете какво да правите.

                                                  1) нормални зъби 2) абсцес на долна челюст и зъби, застрашаващи окото 

“Но моето зайче се храни нормално и не показва признаци на болка, трябва ли наистина да го занимавам с тези прегледи?”
ДА! Зайците в дивото имат един голям проблем – почти всичко се опитва да ги изяде. Ако демонстрират болка, стават първи избор за вечерята на много хищници. Зайците в домашни условия са запазили този инстинкт и затова са много добри в маскирането на заболявания. Твърде често, зайчетата идват при нас, когато проблемите им вече са много, много тежки, не допускайте да се стига до там!

 

Ето един скорошен пациент, чиито стопани не бяха добре запознати със зъбната хигиена при зайците и многото проблеми, които произтичат от неправилни грижи:

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


  Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.   Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.