Ваксините отблизо, част първа – кучета

Непрекъснато повтаряме колко важна е всяка ваксина, как не трябва да я пропускаме и как тя е бариерата между живота и смъртта при бебетата.
И все пак, въпреки че в много здравни книжки, препоръчителни процедури и всякакви бебешки гайдове се споменават ваксините, учудващо много хора нямат представа какво всъщност се слага на домашния им любимец и защо.
Днес ще се опитаме да помогнем и да намалим израза „ваксина за паразити“, за да избегнем ситуации, в които стопанинът си мисли, че се е погрижил с всичко необходимо, а всъщност далеч не е така.

Нека погледнем какво стои зад тези странни буквички, които виждате в паспорта след като ни посетите: P, DP, DHPPiL, R и други.
Това са абревиатурите на всяко заболяване и сега ще ги погледнем заедно,  за сте добре информирани за важността на тези профилактични мероприятия.

P – парвовироза: потенциално смъртоносно заболяване при кученцата, което се разпространява лесно поради устойчивостта на вируса в околната среда. Отделя се от болните животни и остава по различни повърхности с месеци. Силното и продължително повръщане и упоритата диария са най- честата причина за летален изход.

D – гана: също смъртоносно заболяване, чиято прицелна група са отново много малките, но и много възрастните животни. Предава се по въздух между болните животни и предизвиква почти всеки симптом, за когото можете да се сетите: повръщане, диария, тремори, гърчове, треска, кашлица, конюнктивит, пневмония. Няма конкретна терапия, както е с повечето вирусни заболявания.

H – кучешки хепатит: още едно тежко инфекциозно заболяване. Често може да се обърка с гана в началото, но бързото развиване на жълтеница навежда към правилната диагноза. За съжаление, почти няма истории на кученца, преборили се със заболяването, тъй като в острата му форма, то убива гостоприемника в рамките на едно денонощие. Тези, които успеят да се преборят, страдат от чернодробни проблеми през целия си живот.

Pi – параинфлуенцата е заразен респираторен вирус, който се характеризира с кашлица и, понякога, с температура. Обикновено стандартен курс с антибиотици срещу вторичните инфекции, сироп за кашлица и търпение са достатъчни за пълно излекуване.

L – лептоспироза: предизвиква се от бактерии, които пък се срещат в контаминирани водоеми. Основни източници са плъхове, свине и говеда, които я отделят с урината си. Затова е важно да ограничавате животното си и да не му позволявате да пие от локви, канали и други съмнителни водоизточници.  И тук имаме треска и температура, но поради атаката над бъбреците, често стопаните забелязват усилено пиене на вода и кървава урина. Доста характерни са генерализираните мускулни болки.
ЛЕПТОСПИРОЗАТА Е ЗООНОЗА!

R – бяс. Убедени сме, че това е най- познатата болест, за която може би дори не е нужно да разказваме. Но все пак!
Бесът е тежко, смъртоносно заболяване, което се предава най- често след ухапване от лисица, прилеп и, разбира се, друго болно куче. При едната форма на заболяването се срещат драматични поведенчески промени и силна агресия, а при другата – отслабване на организма, летаргия и накрая – парализа и смърт.
ЗАБОЛЯВАНЕТО Е ЗООНОЗА!  Според българското (и не само) законодателство, болните от бяс кучета се унищожават. Това е причината ваксината за бяс да е единствената от изброените, която е задължителна по закон.

С това изчерпваме основните ваксини, през които трябва да мине всяко добре гледано куче. Както сами виждате, зад малките печатни букви се крият убийци. Не ги пренебрегвайте, защото ви звучат непознато – ето, вече сте информирани и здравето на вашето куче е единствено и само ваша отговорност!

Ако не сте сигурни с какво, как и кога е ваксинирано животното ви, запишете час за консултация и ще прегледаме всичко заедно.
тел: 02 4430440

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

Sofiya Lykova
Sofiya Lykova
15/03/2022
krasi vasileva
krasi vasileva
11/03/2022
Ivelín Vasilev Petkov
Ivelín Vasilev Petkov
06/03/2022
Cornelia Ivanova
Cornelia Ivanova
05/03/2022
❤️
Kiril Dimitrov
Kiril Dimitrov
02/03/2022
Martin Todorov
Martin Todorov
25/02/2022
Aннa-Мaрия Тодоровa
Aннa-Мaрия Тодоровa
22/02/2022
Radi Nancheva
Radi Nancheva
22/02/2022
Elena Vladimirovna
Elena Vladimirovna
20/02/2022
Изключително внимателни! Ще направят всичко възможно да помогнат! Работят със сърце и душа!
Teodora Jonowa
Teodora Jonowa
19/02/2022
Адрес

София, ул. Слатинска, бл. 20

 

Работно време

Понеделник – Петък 9:30 – 19:30
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Часове за посещение на стационарни пациенти

Понеделник – Петък 14:00 – 16:00
Събота – Неделя 13:00 – 14:00

Телефони

(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника Джулайвет

(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова

(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

 

Запази час онлайн с еasybook.bg в клиника Джулайвет Слатина:

Easybook.bg запази час

 

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, ул. Слатинска, бл.20
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


    Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.