Непрекъснато повтаряме колко важна е всяка ваксина, как не трябва да я пропускаме и как тя е бариерата между живота и смъртта при бебетата.
И все пак, въпреки че в много здравни книжки, препоръчителни процедури и всякакви бебешки гайдове се споменават ваксините, учудващо много хора нямат представа какво всъщност се слага на домашния им любимец и защо.
Днес ще се опитаме да помогнем и да намалим израза „ваксина за паразити“, за да избегнем ситуации, в които стопанинът си мисли, че се е погрижил с всичко необходимо, а всъщност далеч не е така.

Нека погледнем какво стои зад тези странни буквички, които виждате в паспорта след като ни посетите: P, DP, DHPPiL, R и други.
Това са абревиатурите на всяко заболяване и сега ще ги погледнем заедно,  за сте добре информирани за важността на тези профилактични мероприятия.

P – парвовироза: потенциално смъртоносно заболяване при кученцата, което се разпространява лесно поради устойчивостта на вируса в околната среда. Отделя се от болните животни и остава по различни повърхности с месеци. Силното и продължително повръщане и упоритата диария са най- честата причина за летален изход.

D – гана: също смъртоносно заболяване, чиято прицелна група са отново много малките, но и много възрастните животни. Предава се по въздух между болните животни и предизвиква почти всеки симптом, за когото можете да се сетите: повръщане, диария, тремори, гърчове, треска, кашлица, конюнктивит, пневмония. Няма конкретна терапия, както е с повечето вирусни заболявания.

H – кучешки хепатит: още едно тежко инфекциозно заболяване. Често може да се обърка с гана в началото, но бързото развиване на жълтеница навежда към правилната диагноза. За съжаление, почти няма истории на кученца, преборили се със заболяването, тъй като в острата му форма, то убива гостоприемника в рамките на едно денонощие. Тези, които успеят да се преборят, страдат от чернодробни проблеми през целия си живот.

Pi – параинфлуенцата е заразен респираторен вирус, който се характеризира с кашлица и, понякога, с температура. Обикновено стандартен курс с антибиотици срещу вторичните инфекции, сироп за кашлица и търпение са достатъчни за пълно излекуване.

L – лептоспироза: предизвиква се от бактерии, които пък се срещат в контаминирани водоеми. Основни източници са плъхове, свине и говеда, които я отделят с урината си. Затова е важно да ограничавате животното си и да не му позволявате да пие от локви, канали и други съмнителни водоизточници.  И тук имаме треска и температура, но поради атаката над бъбреците, често стопаните забелязват усилено пиене на вода и кървава урина. Доста характерни са генерализираните мускулни болки.
ЛЕПТОСПИРОЗАТА Е ЗООНОЗА!

R – бяс. Убедени сме, че това е най- познатата болест, за която може би дори не е нужно да разказваме. Но все пак!
Бесът е тежко, смъртоносно заболяване, което се предава най- често след ухапване от лисица, прилеп и, разбира се, друго болно куче. При едната форма на заболяването се срещат драматични поведенчески промени и силна агресия, а при другата – отслабване на организма, летаргия и накрая – парализа и смърт.
ЗАБОЛЯВАНЕТО Е ЗООНОЗА!  Според българското (и не само) законодателство, болните от бяс кучета се унищожават. Това е причината ваксината за бяс да е единствената от изброените, която е задължителна по закон.

С това изчерпваме основните ваксини, през които трябва да мине всяко добре гледано куче. Както сами виждате, зад малките печатни букви се крият убийци. Не ги пренебрегвайте, защото ви звучат непознато – ето, вече сте информирани и здравето на вашето куче е единствено и само ваша отговорност!

Ако не сте сигурни с какво, как и кога е ваксинирано животното ви, запишете час за консултация и ще прегледаме всичко заедно.
тел: 02 4430440