Както обещахме, ето я и част втора по темата с ваксините, а именно – от какво пазим котките с извършването на ваксини.

Непрекъснато повтаряме колко важна е всяка ваксина, как не трябва да я пропускаме и как тя е бариерата между живота и смъртта при бебетата.
И все пак, въпреки че в много здравни книжки, препоръчителни процедури и всякакви бебешки гайдове се споменават ваксините, учудващо много хора нямат представа какво всъщност се слага на домашния им любимец и защо.
Днес ще се опитаме да помогнем и да намалим израза „ваксина за паразити“, за да избегнем ситуации, в които стопанинът си мисли, че се е погрижил с всичко необходимо, а всъщност далеч не е така.

Нека погледнем какво стои зад тези странни буквички, които виждате в паспорта след като ни посетите: RCP, RCPCh FeLV и други.
Това са абревиатурите на всяко заболяване и сега ще ги погледнем заедно,  за сте добре информирани за важността на тези профилактични мероприятия.

R /FRV/ – Котешки ринотрахеит. Това е херпес вирус, който засяга котки от всички възрасти и е основен причинител зад тежките респираторни инфекции, конюнктивитите и ринитите при котетата. Отделя се със слюнката и секретите от болните животни. Заболяването минава през остра фаза, а след това има доживотно носителство, което може да предизвика периодично отключване на симптоми при завишени нива на стрес. Активното боледуване обикновено протича между 10 и 20 дена. Хубаво е да имаме предвид, че ваксината не предпазва от заболяването, а намалява драстично тежестта на симптомите му.

C /FCV/ – Калицивирус. Това е патоген, който също причинява респираторни проблеми, а също така е отговорен за появата на рани и язви в устата на болното животно. Силно заразен, вирусът се предава със слюнката или изтеченията от очите и носа на болните животни. Върху повърхности живее около седмица. Малките котета са силно чувствителни към това заболяване и при тях то може да бъде фатално. Симптомите и теаряпията обхващат период от две седмици до месец. След заразазяване, котките остават носители дълго време и предават заболяването на малките си. Важно е да се отбележи, че бустерната ваксинация е редно да бъде направена преди силно стресова ситуация за животното или преди срещата му с други котки (например при престой в хотел).

P /FPV/ –  Панлевкопения или така наречената котешка чума. Това е силно заразно и смъртоносно заболяване, което се причинява от котешкия парвовирус. Заболяването засяга малките котета, като прицелни зони са бързоделящите се клетки, например тези в червата и костния мозък (това обяснява и повечето симптоми). Смъртността при панлевкопенията е малко над 90% и много често котетата губят битката. Ако идържат 5 дена, шансовете им за оцеляване нарастват. По- възрастни животни също могат да се разболеят, но при тях обикновено се наблюдава преходен няколкодневен гастроентерит, който не застрашава живота.

Ch – Котешка хламидия. Това е бактериално заболяване, което отново засяга респираторния тракт и очите, причинявайки тежки конюнктивити, а в по- редки случаи засяга ставите и репродуктивните органи. Не издържа дълго в околната среда и се предава само чрез директен контакт между болни животни. Поради тази причина силно се препоръчва при животни, които излизат навън и няма задължителен характер. Терапията е дълга над месец и включва използването на конкретни антибиотици, а уловката, че при някои животни протича без сериозни симптоми, налага необходимостта от терапия на всички котки, които са били в контакт с болното животно.

FeLV – Вирусът на инфекциозната левкемия убива над 85% от животните в период от 3 години след поставяне на диагнозата. И за съжаление не е рядко срещано заболяване. Обикновено предизвиква анемия, лимфом и потискане на имунната система на организма, което пък води до допълнителни вторични инфекции. Все пак, добрата новина е, че не всички котки, които се срещат с патогена се разболяват: около 70% от животните, които се срещат с вируса, успяват да го елиминират и да не развият симптоми. За целта обаче се иска много здрав имунитет. Това пък е причината често това заболяване да върви заедно с котешкия спин (FIV) и ето защо тестът за двете заболявания е комбиниран. Има и едно междинно състояние, при което животните не развиват симптоми, но и не унищожават вируса, превръщайки се в носители и разпространители на заболяването.
Рискът за заразяване за котки, които живеят само у дома е изключително нисък, но за излизащи навън животни, ваксината е практически задължителна. В домашни условия се заразяват около 3-5% от котките, докато при излизащите навън животни тези цифри са много по- високи.
Към момента няма никаква ефективна терапия за инфекциозна левкемия.
Преди поставянето на тази ваксина, тестът за заболяването е задължителен. Важно е да има предвид, че ваксината не може да защити животното на 100% и ако е имало риск от заразяване или се появят симптоми, които отговарят на тази инфекция, тестът е силно препоръчителен. Логично, но все пак ще споменем, че преди осиновяването или закупуването на котка, е редно да се извърши това изследване, особено, ако вече имате друго животно у дома.

 

Ако искате да получите повече информация или не разбирате нещо от ваксинационната схема на вашия любимец, запишете час и ни посетете на място.
тел: 02/4430440

Всички снимки в статията са с любезното съдействие на коте Парис, което преживя пълна парализа и сега живее весел и щастлив живот благодарение на вас.
Парис има всички тестове за инфекциозни заболявания и “голяма” ваксина (включваща всички гореизборени заболявания).