Опасни ли са ваксините?

За и против ваксините? Опасни ли са ваксините? От известно време е модерна дискусията вредни ли са ваксините.
Да  се дистанцираме от консприативните теории и да направим реалистичен анализ.
Има ли рискове при прилагане на ваксините?
Категорично ДА! Анафилаксия, алергизиране на организма, развитие на неоплазии, разболяване въпреки ваксината, ваксинози. Нека уточним, че основна част от  първичните  реакции в повечето случай са срещу части от ваксината наречени аджуванти, включени за да подсилят имунния отговор.
  • Анафилаксията е свръх-остра тежка алергична  реакция, развиваща се от минути до половин час и водеща дори до смърт. При по-леко протичане говорим за алергична  реакция от тип I. При кучетата се развива със засягане на чернодробните вени, в които се събира над 60% от кръвта, повръщане, разстройство,отоци, колапс. При котките се засягат бронхите и при тях признаците са кихане, секрети от носа, триене на муцунката с лапи, задушаване.
          Лечение: Спешно инжектиране на кортикостероиди и понякога епинефрин.
          Профилактика: Наблюдение на ваксинирания пациент с възможност за
реакция. Ползване на безаджувантни ваксини.
  • Алергичните реакции от забавен тип, се развиват за часове или дни и основно участие в тях имат клетки на имунната система. Характерни са кожните прояви, най-често сърбеж, възпаление в областта на ваксината.
          Лечение. В тежки случай може да се приложат кортикостероиди.
          Профилактика: Наблюдение на ваксинирания пациент с възможност за
реакция. Ползване на безаджувантни ваксини.
  • Развитие на сарком на мястото на ваксинация се наблюдава при някои котки. Това е реакция спрямо някои от аджувантите във ваксините.
         Лечение. Оперативно отстраняване.
         Профилактика:Ползване на безаджувантни ваксини.
  • Ваксинози. Според някои хомеопати ваксинацията е неестествен процес причиняващ хронично разболяване на организма, вместо острото протичане при инфекция с пълно излекуване. Такова състояние, в комплект с редица дребни неразположения се нарича ваксиноза.
          Лечение и профилактика:Прилагане на хомеопатичния препарат Тhuya.
  • Претоварване на имунната система при прилагане на многовалентни ваксини. Въпросът е спорен. Имунната система ежедневно се сблъсква и справя със стотици видове опасни микроорганизми. От друга страна чуждите антигени на ваксините, най-често попадат в  тялото заобикаляйки естествените бариери, каквато например е кожата.
          Профилактика: Разпределяне на по – нисковалентни ваксини във времето.
  • НЕизграждане на имунитет след прилагане на ваксината. Може да се дължи както на неправилно съхранение/прилагане на ваксината, така и на отслабена имунна система (опаразитено или болно животно).
         Профилактика: Не ползвайте ваксини от случаен източник. Извън
хладилника годността на ваксината е кратка. Оставете прилагането на
ваксините на професионалист, задължително след клиничен преглед.
  • Разболяване на животното след ваксинация.  Възможно е да се случи при вече налична инфекция в инкубационен период или допълнително заразяване преди пълно изграждане на имунитета.
          Лечение. Терапия срещу конкретното заболяване.
          Профилактика: Задължителния преглед преди ваксината значително
намалява риска, при съмнения-отлагане на ваксината. Стриктно спазване на
карантина за около две седмици след ваксинация.
Защо да ваксинираме домашния си любимец след прочитането на всички тези ужасии? Та ваксините са опасни!

Да, така е! Ваксините са опасни. Живеем в опасен свят в който истиски доминират не човека и бозайниците, а микроорганизмите. И като обща маса на планетата, и като видове, и като възможности за адаптиране. Оцеляването ни е чудо на природата. Имуната система е невъобразимо сложен механизъм в който несръчно човеците се намесват с ваксини и медикаменти. Рано или късно някой индивидуален имунитет реагира с грешка. Важното е да познаваме тези възможни грешки, и да се стремим към намаляването им.
Да, ваксините са опасни, но опастностите за организма без ваксини са стотици пъти по-страховити.

„За“ или „против“ ваксините? Категорично „ЗА“! Макар и произведения на несъвършения човешки вид те са част от естествената игра на оцеляване. Постоянно биват усъвършенствани, за да са по-успешни, по-пречистени и по-безопасни.

Да, ваксините са опасни, но когато познаваме опасността може и да я контролираме, поне до някъде. Отхвърлянето на ваксините е игра на руска рулетка при която има само едно празно гнездо в барабана на револвера.

                                                                                             д-р Явор Стоянов

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим