Кожни проблеми при кучето и котката

За нас, лекарите от ветеринарна клиника Джулайвет, решаването на дерматологичните проблеми на пациентите ни е от съществено значение. Проблемите с кожата не само са неприятни и досадни, когато става въпрос за падане на козина и сърбеж, но и могат да бъдат признак или да доведат до опасни заболявания.

Кожата е огледало на здравето на организма.

Сърбеж, ранички, люспи, падане на косъма, болка, зачервяване…Много често стопаните водят своите любимци при нас с оплаквания, че имат проблемна кожа. При този най-голям орган лесно се забелязват прояви на заболявания. Това води и до често погрешния извод, че и диагностицирането и лечението ще бъдат бързи и лесни.

Представата, че един поглед ще доведе до диагноза и решението ще бъде вълшебен лечебен шампоан и няколко хапчета или капки ще решат „проблема с ръсенето на косми“, „сърбежа и раничките“ е дълбоко погрешна.

Не бива да забравяме какви са функциите на кожата. Тя е гранична „бойна зона“ на организма и едновременно с това огледало на вътрешното здраве.

Бълхи, кърлежи, осили, наранявания, химически поражения. Това са част от външните фактори които предизвикват проблеми с кожата и на напълно здрав организъм. Да, те могат да бъдат лесно диагностицирани, както и бързо излекувани.

Автоимунни, метаболитни, хормонални, неопластични заболявания са вътрешния фактор за проблеми с кожни изяви. Диагностиката при тях често е трудна и изисква множество изследвания.

Гъбички, краста, маласезии, бактерии, вируси, алергия от бълхи, заемат междинно място. Без по-съществен проблем на организма не биха могли да виреят дълго време на здрава кожа. Освен специфична диагностика и лечение, те изискват и търсене на предразполагащи фактори допуснали тяхната проява.

За това е нужно при диагностициране на кожен проблем не само локална, но и обща оценка на телесното здраве.

Наред с микроскопското изследване и посявка на локален материал от засегнат участък е нужна информация за състоянието на имунната система и вътрешните органи. Първата стъпка е пълната кръвна картина и биохимично изследване на серум.

Това са минимални изисквания за качествена диагностика. Изследванията могат да се разширят при съмнения в посока хормони, микробиология, туморни маркери.

Лечението при заболявания с проява на кожата започва от правилното хранене.
Втората стъпка е нормализиране на имунната реакция и хормоналния баланс на организма.
Елиминирането на стреса и нормализиране на психо-емоционалното състояние е друго изискване.

Не забравяйте, кожата е огледало на здравето. Решаването на видим проблем няма как да стане с „боядисване“ на огледалото. Трябва първо да спомогнем за правилното подреждане на функциите в организма.

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим