Дирофилария-разпространение

До скоро данните за разпространението на заболяването дирофилариоза бяха сравнително малко.Смяташе се, че е засегната около 3-4% от популацията на кучетата. Последните проучвания показват наличието на сериозен резервоар за тази паразитоза-чакалите. Изследванията сочат, че в някои области са засегнати около 90% от животните. Наред с изследванията доказващи дивите животни, в частност чакалите като резервоар на инфекцията се очертава една доста тревожна картинка.

При котките известен процент от случаите диагностицирани като котешка астма се оказват дирофилариоза.
Дирофиларията (сърдечния червей) е паразитно заболяване засягащо кучето и котката и фретката, от домашните животни. Разпространява се чрез ухапване от комари. В ранните фази протича безсимтомно, а на по-късен етап с признаци от страна да сърдечно-съдовата и респираторната системи.

Диагностиката се поставя с бързи кръвни тестове, кръвна натривка, рентгенография и ехокардиография. Лечението е тежко, дълго, опасно и скъпо.

За щастие има лесна профилактика.

Ежемесечен прием на препарати унищожаващи микроларвите, както и прилагането на репеленти са достатъчно ефикасен способ да прекъснем цикъла на заразяване. При започване на профилактика на възрастни животни е важно да бъде направен предварителен тест за наличие на заболяването.
В момента препаратите достъпни на пазара са както конкретни – само срещу дирофилариоза, така и в състава на комбинирани за препарати- за вътрешно обезпаразитяване и дирофилария, и за външно, вътрешно и дирофилария.

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим