Опасни ли са ваксините?

За и против ваксините? Опасни ли са ваксините? От известно време е модерна дискусията вредни ли са ваксините.
Да  се дистанцираме от консприативните теории и да направим реалистичен анализ.
Има ли рискове при прилагане на ваксините?
Категорично ДА! Анафилаксия, алергизиране на организма, развитие на неоплазии, разболяване въпреки ваксината, ваксинози. Нека уточним, че основна част от  първичните  реакции в повечето случай са срещу части от ваксината наречени аджуванти, включени за да подсилят имунния отговор.
 • Анафилаксията е свръх-остра тежка алергична  реакция, развиваща се от минути до половин час и водеща дори до смърт. При по-леко протичане говорим за алергична  реакция от тип I. При кучетата се развива със засягане на чернодробните вени, в които се събира над 60% от кръвта, повръщане, разстройство,отоци, колапс. При котките се засягат бронхите и при тях признаците са кихане, секрети от носа, триене на муцунката с лапи, задушаване.
          Лечение: Спешно инжектиране на кортикостероиди и понякога епинефрин.
          Профилактика: Наблюдение на ваксинирания пациент с възможност за
реакция. Ползване на безаджувантни ваксини.
 • Алергичните реакции от забавен тип, се развиват за часове или дни и основно участие в тях имат клетки на имунната система. Характерни са кожните прояви, най-често сърбеж, възпаление в областта на ваксината.
          Лечение. В тежки случай може да се приложат кортикостероиди.
          Профилактика: Наблюдение на ваксинирания пациент с възможност за
реакция. Ползване на безаджувантни ваксини.
 • Развитие на сарком на мястото на ваксинация се наблюдава при някои котки. Това е реакция спрямо някои от аджувантите във ваксините.
         Лечение. Оперативно отстраняване.
         Профилактика:Ползване на безаджувантни ваксини.
 • Ваксинози. Според някои хомеопати ваксинацията е неестествен процес причиняващ хронично разболяване на организма, вместо острото протичане при инфекция с пълно излекуване. Такова състояние, в комплект с редица дребни неразположения се нарича ваксиноза.
          Лечение и профилактика:Прилагане на хомеопатичния препарат Тhuya.
 • Претоварване на имунната система при прилагане на многовалентни ваксини. Въпросът е спорен. Имунната система ежедневно се сблъсква и справя със стотици видове опасни микроорганизми. От друга страна чуждите антигени на ваксините, най-често попадат в  тялото заобикаляйки естествените бариери, каквато например е кожата.
          Профилактика: Разпределяне на по – нисковалентни ваксини във времето.
 • НЕизграждане на имунитет след прилагане на ваксината. Може да се дължи както на неправилно съхранение/прилагане на ваксината, така и на отслабена имунна система (опаразитено или болно животно).
         Профилактика: Не ползвайте ваксини от случаен източник. Извън
хладилника годността на ваксината е кратка. Оставете прилагането на
ваксините на професионалист, задължително след клиничен преглед.
 • Разболяване на животното след ваксинация.  Възможно е да се случи при вече налична инфекция в инкубационен период или допълнително заразяване преди пълно изграждане на имунитета.
          Лечение. Терапия срещу конкретното заболяване.
          Профилактика: Задължителния преглед преди ваксината значително
намалява риска, при съмнения-отлагане на ваксината. Стриктно спазване на
карантина за около две седмици след ваксинация.
Защо да ваксинираме домашния си любимец след прочитането на всички тези ужасии? Та ваксините са опасни!

Да, така е! Ваксините са опасни. Живеем в опасен свят в който истиски доминират не човека и бозайниците, а микроорганизмите. И като обща маса на планетата, и като видове, и като възможности за адаптиране. Оцеляването ни е чудо на природата. Имуната система е невъобразимо сложен механизъм в който несръчно човеците се намесват с ваксини и медикаменти. Рано или късно някой индивидуален имунитет реагира с грешка. Важното е да познаваме тези възможни грешки, и да се стремим към намаляването им.
Да, ваксините са опасни, но опастностите за организма без ваксини са стотици пъти по-страховити.

„За“ или „против“ ваксините? Категорично „ЗА“! Макар и произведения на несъвършения човешки вид те са част от естествената игра на оцеляване. Постоянно биват усъвършенствани, за да са по-успешни, по-пречистени и по-безопасни.

Да, ваксините са опасни, но когато познаваме опасността може и да я контролираме, поне до някъде. Отхвърлянето на ваксините е игра на руска рулетка при която има само едно празно гнездо в барабана на револвера.

                                                                                             д-р Явор Стоянов

Професионални ветеринарни услуги

Иновативни методи и средства за диагностика, лечение, превенция и профилактика

Клиничен преглед

За нас е важно не само да излекуваме вашето животно когато е болно, но и да направим живота му по-качествен. За това обръщаме съществено внимание на профилактиката и на вашата информираност.

Ваксинации

Добре подбраната схема за ваксинации предотвратява много рискове и грижи. Работим само с доказали се в практиката продукти, за да гарантираме максимален ефект.

Лабораторни изследвания

Паразитологични изследвания, пълна кръвна картина, биохимично изследване, хормонални изследвания, изследване на урина, цитологично изследване, хистологично изследване, микробиологично изследване и антибиотикограма.

Хирургия

Дългогодишният опит и сработеност на хирургическия екип на нашата клиника ни позволява да поемем голям диапазон от сложни хирургически процедури. Следоперативния период е много важен и затова държим излизането от анестезия да стане при нас.

Ветеринарна стоматология

Много стриктно следим състоянието на зъбите на нашите пациенти. Предлагаме почистване на зъбния камък с ултразвук, безболезнена машинна корекция на зъби при кучета, котки, зайци и други гризачи.

Обезпаразитяване

Вярваме в индивидуалния подход при изработването на лечебни схеми за обезпаразитяване и профилактично изграждане на сигурна защита срещу паразитозите. Всеки пациент има нужда от строго специфична защита и ние ще ви предложим най-подходящата.

Препоръки от нашите клиенти

Прочете какво споделят клиентите за екипа и работата на нашата ветеринарна клиника

 • review rating 5  Great veterinary clinic. The staff there is extremely nice and sweet, that is always important when they take care of one's pets. Just a perfect place to go! Recommended !

  thumb Georgi Petrov
  9/10/2018

  review rating 4  Easy to stop with car good pet service.

  thumb Vladimir Todorov
  9/07/2018

  review rating 5  Прекрасна клиника и уникално обслужване. Невероятен екип от млади и усмихнати хора, които видимо обожават работата си. Отделят нужното време и внимание индивидуално на всяка една животинка, която дойде там. Имам два джербила, веднъж ходих с възпалено оченце на единия, втория път другия имаше гъбички. Отношението е просто невероятно. Уверено препоръчвам!!!

  thumb Evelina Petkova
  7/22/2018
 • review rating 5  Great place for animal care!!!

  thumb Златин Краев
  2/21/2018

  review rating 5  Ветеринарите тук имат страхотно отношение към животните.

  thumb Петя Стоева
  2/18/2018

  review rating 4  The stafg is warm and welcoming and put my little buster in a comfortable state

  thumb Ancelin Jeremy
  1/06/2018
 • review rating 5  Super helpful vets! Friendly place for our cat

  thumb Jane Z.
  12/09/2017

  review rating 5  Very pleasant and friendly staff. They've been super helpful everytime i've taken my dogs. Low prices and good care. Recommend it for sure.

  thumb Dimitar Kyurkchiev
  11/02/2017

  review rating 5  Very nice staff, always helpful!

  thumb Georgi Stanoev
  10/26/2017

Адрес

София, бул. Слатинска, между бл. 45 и 45а

Работно време

Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота – Неделя 9:00 – 14:00

Телефони
(+359) 2 44 30 440 Ветеринарна клиника
(+359) 887 60 24 88 Д-р Юлиана Михайлова
(+359) 898 47 31 33 Д-р Валери Златанов

Ветеринарна Клиника Джулайвет

София, бул. Слатинска,трафопост между блок 45 и блок 45А
(+359) 2 44 30 440

Работно време
Понеделник – Петък 9:00 – 20:00
Събота - Неделя 9:00 - 14:00

Форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите ветеринарни услуги, ще се радваме да Ви отговорим


Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.